Dôležité otázky, ktoré by si pred rozchodom mala položiť každá žena

Rozchod, alebo nebodaj rozvod nie je pre nikoho šťastnou záležitosťou. Preto nielen pri vytváraní vzťahu, ale aj pri jeho konci je na mieste opatrnosť. Nikdy nenájdete dokonalého človeka a preto rýchle rozhodnutia môžu niekedy bolieť. Avšak niekedy vás správny rozchod zachráni od množstva ďalších problémov. Jednoducho stačí byť k sebe úprimný.

10.04.2023 07:43
vzťah, vzťahový problém, rozchod, výhovorka Foto:
Rozchod a rozvod by nemali byť prvé riešenia, ale posledné.
debata

Čo stratíte?

Pri rozchodoch a rozvodoch to už nie je len o láske, ale aj vzťahovom pragmatizme. Preto netreba byť naivnou, že rozchodom len získate. V hre sú aj straty, ktoré treba podľa psychoterapeutky Julie Flood poriadne zvažovať. Rozchodom sa všetko mení, hlavne ak už je bývanie spoločné. Čo váš príjem, poistenie, domov? Zvládnete všetko sama? Ktorých priateľov už pravdepodobne neuvidíte? Toto nemusia byť pre vás rozhodujúce faktory, ale venujte čas dôkladnému zváženiu všetkých dôsledkov vykonania tejto významnej zmeny. Aj keď dnes možno nie sú v popredí vašich obáv, budete potrebovať plán, ako nahradiť veci, ktorých sa vzdávate spolu so svojím partnerom. Pretože prejde pár mesiacov a zistíte, že nepremyslený útek zo vzťahu môže skončiť aj tvrdým nárazom.

Budete šťastnejšia?

Samozrejme, že z prvej odpoviete, že áno. Lenže nechajte vychladnúť emócie. Rozchod alebo rozvod sú podľa Julie Flood veľmi stresujúce udalosti, takže to určite nie je rýchly spôsob, ako zlepšiť svoje pocity. Mnohé rozvedené ženy sú prekvapené, že ich nešťastie po rozchode s partnerom nevyprchalo. Existuje dokonca mnoho celebrít, ktoré priznávajú, že po rozvode trpeli depresiou. Tak sa na seba úprimne pozrite. Aké myšlienky a pocity sa objavia, keď si predstavujete rozvod? Máte pripravené dobré sociálne kontakty, ktoré vám pomôžu rozvod zvládnuť? Je dobré sa na to pripraviť.

žena, smútok Čítajte aj Prežili ste bolestivý rozchod? Takto sa z neho dostanete bez ujmy

Myslite na deti

Julia Flood tvrdí, že vysoko konfliktné manželstvo je horšie ako priateľský rozvod. Napriek tomu sa zdá, že to druhé je výnimkou, najmä keď vás opatrenia týkajúce sa starostlivosti udržiavajú v neustálom konflikte s vašim bývalým. Lenže pozor, ak máte deti, tak rozvodom sa konflikt nekončí, pretože sa nekončí ani komunikácia. Dieťa vás bude minimálne do dospelosti spájať s vašim partnerom. A verte či nie, aj s človekom, s ktorým ste sa kedysi milovali si po rozvode už budete robiť viac zle, ako s hocikým cudzím.

Urobili ste všetko, čo sa dalo?

Rozchod a rozvod by nemali byť prvé riešenia, ale posledné. Túžba rozísť sa zvyčajne pramení z toho, že nechceme akceptovať, ako sa veci v súčasnosti majú. Na tom nie je nič zlé! Julia Flood ale radí pred rozvodom zvažovať, čo ste mohli robiť inak, či sa vyčerpali všetky mechanizmy záchrany. V mnohých prípadoch ešte bude čas na rozvod aj neskôr, no nie vždy sa už potom nájde čas na záchranu vášho manželstva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #rozchod #rozvod #koniec vzťahu #vzťah po rozchode #kríza vo vzťahu #krach manželstva

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...