Nie je to len láska. Prekvapivé dobré dôvody, prečo ísť do manželstva aj v 21. storočí

Do manželstva väčšina ľudí vstupuje z lásky. Nie je to však jediný dobrý dôvod, pre ktorý sa „oplatí“ vytvoriť z dvoch životov jednu spoločnú cestu. Hoci stále veľká porcia manželstiev skončí u rozvodového právnika, je mnoho dobrých dôvodov, prečo sa pokúsiť o uzavretie, aj udržanie manželstva.

27.03.2023 06:00
svadba, manželstvo, láska Foto:
Je mnoho dobrých dôvodov, prečo sa pokúsiť o uzavretie, aj udržanie manželstva.
debata

Emocionálne výhody

Manželstvo je inštitúcia, ktorá vytvára podhubie pre rodinný život. S tým súvisí aj zdieľanie pocitu, že vám na niekom záleží, ale rovnako tak, že niekomu záleží aj na vás. „Na pocite, že sa môžete jeden na druhého spoľahnúť je niečo neuveriteľne liečivé,“ hovorí vzťahová terapeutka Susie Kamen. Tento pocit sa dá dosiahnuť len v stabilnom zväzku, ktorý je chránený nielen slovom, ale aj zákonom.

Lepšie zdravie

Znie to neuveriteľne, ale ľudia v manželstve sú zdravší ako tí, čo žijú vo voľnom vzťahu, alebo single. Výskum neustále naznačuje, že manželstvo pozitívne ovplyvňuje vaše zdravie. Manželia majú tendenciu žiť dlhšie, je menej pravdepodobné, že budú mať srdcový infarkt alebo mozgovú príhodu, častejšie prežijú aj rizikovú veľkú operáciu a majú menší výskyt depresie. „Aj keď to určite môže byť občas náročné, už len kvôli zdraviu sa oplatí zostať v manželstve. Pretože jeho rozpad je zas tak stresujúci, ako napríklad pohreb. Pre niekoho dokonca aj viac,“ dodáva Kamen.

pár, láska, hádka, konflikt, muž a žena, párik, pár, vzťah Čítajte aj Najčastejšie dôvody rozvodu ohrozujú aj vás?

Finančné benefity

Prieskum spoločnosti Pew Research zistil, že asi 13% manželských párov uzatvára manželstvo z finančných dôvodov. Je možné uplatniť si rôzne daňové úľavy, ľahšie dostanete úvery a samozrejme aj paušálne náklady, ako napríklad elektrina, voda, nájom, či hypotéka sa omnoho lepšie znášajú manželom, ako samostatne žijúcemu človeku.

Sexuálny benefit

Susie Kamen vyvracia aj mýtus, že slobodní majú viac sexu ako manželia. Výskum ukazuje, že je to naopak. Navyše v manželstve je sex omnoho bezpečnejší. Bez zväzku budete musieť neustále hľadať partnerov a to nie je najľahšie, ani najbezpečnejšie. A samotný pocit manželstva dodáva sexu istý zaujímavý a pre niekoho vzrušujúci odtieň.

Je to zodpovednosť

Hoci sa snažíme často vyzuť zo zodpovednosti, tak manželstvo je práve aj o nej. Preto často kolabuje. Avšak Susie Kamen tvrdí, že postupom času je práve tá zodpovednosť niečím, na čo budete hrdí a čo vás oboch bude tešiť. Po rokoch totiž nie je hrdinstvo povedať, že ste mali mnoho partnerov, ale ak vydržíte striebornú, či zlatú svadbu, sami budete mať pocit zadosťučinenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #manželstvo #zdravie #rozvod #rozpad manželstva #zodpovednosť #ochrana manželstva #manželstvá #bezpečný sex #finančné výhody

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...