Na začiatku kamarátstva je ľahké snívať! Až keď príde vzťahová záťaž, ukážeme pravú tvár

Poznali ste sa roky, mali ste pocit, že lepšieho priateľa, kamarátku ste nájsť nemohli. A odrazu sa to začalo meniť. Môže sa naozaj naša povaha zmeniť natoľko, aby sme odrazu začali na iných pôsobiť toxicky?

12.07.2022 13:23
debata
Video

VIDEO: Psychologička a psychoterapeutka Lenka Rušarová v relácii Ide o nás hovorí o podobe toxických vzťahov medzi kamarátmi, pomenúva ich znaky, proces, ako sa s nimi dá pracovať a tiež radí, ako z nich von, ak sa zmeniť nedajú.

Vylúčené to, samozrejme, nie je, myslia si odborníci. Ak však začíname vnímať v kamarátskom či priateľskom vzťahu prejavy toxického správania sa „z druhej strany“, zvyčajne ide len o odkrývanie komplexnej povahy a výbavy človeka, ktorého sme doposiaľ komplexne nepoznali.

„Čím viac sa poznáme, čím intenzívnejšie sme spolu – tým viac tie naše vzorce správania sa vo vzťahu dostávajú. Spočiatku sme sa poznali len trošku, na začiatku je ľahké snívať. Ale potom prichádza tá realita. Čím dlhšie sme spolu vo vzťahu, tým dlhšie dochádza aj k tomu, že sa navzájom sklamávame, dochádza k viac konfliktom a nedorozumeniam,“ hovorí psychologička Lenka Rušarová, ktorá bola pred pár týždňami hosťom našej relácie Ide o nás.

sex, pár, vášeň, láska, hádka, problémy Čítajte viac 4 spôsoby, ako partnerovi naznačiť, že chcete v sexe zmenu

Ako uviedla, v podobnom opise situácie – dochádza ku vzťahovej záťaži a až pod touto záťažou sa ukazuje, kto má akú vzťahovú kapacitu. „Až tam sa človek vlastne vyfarbí,“ vysvetlila odborníčka v téme, ktorá sa venovala problematike toxických vzťahov a špeciálne toxicky ladených kamarátstiev a partnerstiev.

Aké to sú? Aké majú znaky a ako tieto znaky ľahko rozpoznať? Ako z podobných vzťahov von? Aj na to Lenka Rušarová odpovedala v relácii Ide o nás. Celú si ju pozrite v našom videu vyššie, prípadne vypočujte v podcastovej verzii.

Podcastová verzia relácie Ide o nás: Toxický priateľ z nás vytiahne to najhoršie…

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vzťah #priateľ #Ide o nás #Lenka Rušarová #toxicita

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...