5 znakov, že váš partner je narcistický sociopat

Niekedy to nie je práve najpríjemnejšie zistenie, ak pochopíte, s kým v skutočnosti žijete v jednej domácnosti. Sociopat a narcis môže síce na prvý pohľad vyzerať ako dokonalá partia. No za pár mesiacov a rokov môžete očakávať plne rozvinutý toxický vzťah. Ako teda vo vlastnom revíri rozoznať nebezpečenstvo skôr ako bude zle nedobre?

10.05.2022 17:00
shutterstock 1845311161 Foto:
Nepristúpi na zmenu a vaše potreby, túžby a názory často dokáže dokonale rozleptať ako kyselina.
debata

Je dokonalý pozorovateľ

Veľmi rýchlo vzbudzuje v človeku pocit, že mu na ňom záleží. Je pozorný, vnímavý, vidí viac, ako vaši najbližší. Veľmi rýchlo vám rozumie. Preto je skvelý v odlákaní žien od partnera, pretože ženy majú obvykle pocit, že je pán dokonalý. Je to pretvárka. „Narcistický sociopat nebude ľutovať, že vás zranil, polámal vám srdce, on, bude spokojný, že vás dostal tam, kde chcel a jeho taktika vyšla,“ hovorí vzťahový kouč Geoff Spencer. Preto pozor, ak vám niekto akosi príliš dobre rozumie.

Je sebavedomý

Nie je to namyslený človek, ale je sebavedomý, sebaistý, koná rázne. Je to tak trochu alfa samec na prvý pohľad a táto charizma dokáže podlomiť nohy mnohým ženám. Výsledok je však taký, že je to lovec. Ktorý potrebuje cítiť vôňu úspechu. V práci, aj pri ženách.

single žena, zúfalá žena, problém, starosti Čítajte aj Prečo všetko tak veľmi komplikujú? Najviac sa to darí týmto znameniam

Dynamický a dobrodružný

Na prvý pohľad je lákavé, koľko dokáže stihnúť aktivít, aký ja akčný, vyčnieva z davu a vďaka svojim aktivitám sa často teší aj priazni okolia aj finančnému zabezpečeniu. Spencer však upozorňuje, že život v takomto prípade nie je až tak jednoduchý. Hlavne ak nebudete zdieľať všetko jeho nadšenie. Nepristúpi na zmenu a vaše potreby, túžby a názory často dokáže dokonale rozleptať ako kyselina, len aby bolo po jeho.

Radi vám povedia, že vám rozumejú, ale…

Podľa Spencera sú to len naučené formulky. V skutočnosti neveria nikomu a ničomu inému okrem seba. V niektorých situáciách sa síce naučia dôverovať aj iným, ale vždy budú vo vzťahu budovať ten pocit, že len ich názor je správny a ostatných síce chápe, ale jednoducho sa mýlia.

Sú kamarátski

Prakticky s nikým nemajú problém sa skamarátiť. Sú obľúbení v kolektíve, ale sledujú vždy len vlastné záujmy. O mnohom vám našepká, ako sa správa k svojim kamarátom a známym. Narcistický sociopat vníma totiž ľudí ako prostriedky k naplneniu svojich cieľov. Či už po zábave, pomoci, alebo len príjemných chvíľach. Iný potom nebude ani vo vzťahu.

Video

VIDEO: V relácii Ide o nás sme sa zhovárali s koučkou Janette Šimkovou a psychológom Matejom Štepitom o úskaliach žiarlivosti. Môže byť pozitívna? Čo sa stane, ak máte doma manipulátora a narcistického sociopata? Pozrite sa s nami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sociopat #manipulácia #predstieranie #narcizmus #egocentrizmus #toxický vzťah

+ Zabudnite na ideál krásy, mali by ste sa vo svojom tele cítiť vždy krásne.
Pokúste sa veci do práce vybaviť čo...

+ Pohyb na čerstvom vzduchu zlepší náladu a zdravie.
Nové príležitosti v práci prinesú očakávaný finančný príjem....