5 zmien, ktoré musí spraviť každý vzťah inak sa rozpadne

Žiadny vzťah nevydrží bez zmien šťastný, nadšený a krásny od prvého rande až do smrti. Ak chcete budovať košatý a silný rodinný strom, v istom období je potrebné ho „presadiť do nového črepníka“. Je nutné zmeniť pravidlá hry, inak sa vzťah sám od seba rozpadne.

23.04.2022 00:00 , aktualizované: 15:32
vzťah, kríza, hádka, partneri Foto:
Je ľahké neustále zaoberať sa tým, čo partner nerobí.
debata

Hľadanie spoločných bodov

Na začiatku vzťahu ste ich mali fúru. Lenže pozor. Ľudia sa menia, svet sa mení, prostredie ich formuje. Zrazu nastáva problém a prirodzene sa od seba dvojica vzďaľuje. Po prvom roku podľa terapeuta a odborníka na vzťahy Jima Seibolda treba aktívne vyhľadávať nové a nové spoločné témy a záujmy. Inak sa po pár rokoch zaradíte k párom, ktoré ani nebudú vedieť prečo, ale zrazu nebudú mať chuť vedľa seba existovať.

Používajte „ja“ namiesto „ty“

Vzťahy, ktoré končia rozpadom, stále používajú nefunkčný vzorec na riešenie problémov a teda neustále vyhadzujú partnerovi na oči, kde z ich pohľadu robí chybu. Zmeňte to. „Ak sa príliš sústredíte na pripisovanie viny, môžete pôsobiť obviňujúco. To vedie vášho partnera k tomu, aby sa uzavrel a prestane počúvať aj sa snažiť,“ hovorí, Tanisha M. Ranger, licencovaná klinická psychologička v Nevade. Namiesto toho používajte hovorenie o sebe. Omnoho lepšie tak partner pochopí, po čom túžite aj čo chcete zlepšiť.

Všímajte si nevšímané

Je ľahké neustále zaoberať sa tým, čo partner nerobí. Pritom sa opomína, čo všetko naozaj robí. Sústreďte sa na to dobré na partnerovi a to zlé naopak vytesnite. Alebo na tom popracujte spoločne. Nie je nič horšie, ako neustále napádať partnera pre to, čo vám možno vadí, ale zotriete tým mnoho vecí, ktoré urobil dobre.

žena, muž, vzťah, rande, hádka, komunikácia, pár Čítajte aj 3 vety, ktorými si ničíte vzťah! Používate ich často?

Zabudnite na zovšeobecňovanie

Hovorte konkrétne. „Často sa počujeme hovoriť slová ako nikdy, vždy, stále robíš alebo nerobíš toto a tamto. Sami pritom vieme, že to nie je pravda. Jedinou vetou tak zotriete všetko, čo partner kedykoľvek urobil, pretože v tom akoby priznáte, že ste si nikdy nič iné nevšimli. A to zabolí a ukončuje racionálnu diskusiu,“ hovorí Tanisha M. Ranger. Preto je potrebné vyhnúť sa zovšeobecňovaniu a váš vzťah nemusí dopadnúť ako všetky tie, čo to nezvládli.

Buďte k sebe pozorní

Je potrebné sa pripraviť na to, že ani zamilovanosť už nebude ako v prvých mesiacoch vzťahu. A očakávať neustále veľkolepé prejavy lásky je utópia. V stabilnom vzťahu sa pozornosť a láska prejavujú aj inak ako kyticami kvetov, alebo veľkými gestami. Často aj tichom, objatím, pochopením, alebo tým, že vám partner jednoducho urobí radosť iba preto, že chce.

Video
VIDEO: Existujú aj 50-ročné vzťahy bez úprimnosti: Ale čo vlastne prinášajú? Zaslúžime si také, v ktorých obaja majú rovnaký osoh zo spoločného života, hovorí psychologička Lenka Uherová

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #vzťah po rokoch #dlhoročné partnerstvo #výčitky #spoločné aktivity #nepozornosť #zovšeobecnenie

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...