V mozgu gravidných myší sa dejú trvalé zmeny, ktoré ich pripravujú na rodičovstvo. Ako je to u ľudí?

Gravidita vedie u myší k trvalým zmenám prepojenia neurónov v mozgu, vyplýva z nového výskumu, ktorý podľa webu britského denníka The Guardian prináša nové poznatky o vplyve hormónov na správanie. Vedci sa domnievajú, že podobné to bude u tehotných žien.

09.10.2023 11:00
tehotenstvo, tehotná Foto:
Aké zmeny v mozgu ženy sa dejú počas tehotenstva?
debata

Rodičovský inštinkt u myší spustili zmeny v mozgu, ktoré vznikli pôsobením hormónov estrogénu a progesterónu koncom obdobia gravidity. Podľa Jonnyho Kohla z londýnskeho Ústavu Francisa Cricka, ktorý výskum viedol, by táto práca mohla prispieť k lepšiemu pochopeniu prístupu k rodičovstvu a psychického zdravia po pôrode.

„Vieme, že telo ženy sa počas tehotenstva mení, aby sa pripravilo na príchod dieťaťa,“ povedal Kohl. Ako príklad uviedol materského mlieko, ktoré sa tvorí ešte pred pôrodom. „Náš výskum ukazuje, že také prípravy sa odohrávajú aj v mozgu,“ dodal.

harmanček Čítajte viac Obyčajný harmanček má neobyčajné účinky. No pozor naň v tehotenstve

Myši, ktoré Kohl so svojimi kolegami skúmal, prešli zásadnou zmenou správania. Zatiaľ čo tie samičky, ktoré ešte mladé nemali, o nich nejavili záujem, myšie matky trávili skoro všetok čas starostlivosťou o mláďatá. V minulosti sa predpokladalo, že toto materské správanie sa spúšťa počas pôrodu alebo po ňom a že ho spôsobujú hormóny ako oxytocín. Podľa nových poznatkov však tieto zmeny začínajú skôr a môžu byť trvalé.

Vedci použili maličké zariadenia, ktoré pripojili myšiam k hlavám, aby získavali údaje priamo z neurónov v hypotalame, spájanom s materským správaním. Domnievajú sa, že zmeny v tejto časti mozgu, ktoré sa udiali pôsobením estrogénu a progesterónu, zmenili myšiam priority. Tie, ktoré ešte nikdy nemali mláďatá, sa sústredili na párenie a nemali potrebu reagovať na potomkov iných myší. Matky, naopak, potrebovali celú škálu rodičovských schopností, aby zabezpečili prežitie myší. A táto zmena nenastala pri pôrode. „Mozog sa na túto veľkú životnú zmenu pripravuje oveľa skôr,“ upozorňuje Kohl.

Keď výskumníci spôsobili, aby neuróny v hypotalame myší neboli citlivé voči estrogénu a progesterónu, rodičovské správanie u nich nenastúpilo ani po pôrode. Je tak možné, že koncom tehotenstva nastáva zásadne dôležité obdobie, kedy sa pôsobenie hormónov prejavuje. U ľudí nie sú hormóny jediným, ani nutne tým hlavným faktorom ovplyvňujúcim rodičovské správanie. Avšak porozumieť zmenám, ktoré sa odohrávajú v mozgu, môže priniesť nový pohľad na vytváranie rodičovských väzieb alebo na popôrodnú depresiu či psychózu.

Pod Generation Čítajte viac Ako bude prebiehať tehotenstvo v budúcnosti? Ukáže nová sci-fi komédia s hviezdnym obsadením

„Okolo rodičovstva a pôsobenia hormónov v mozgu a tele je stále toľko, čomu nerozumieme,“ pripustil Robert Froemke z lekárskej fakulty Newyorskej univerzity, ktorý sa na výskume nepodieľal. Výsledky výskumu na myšiach označil za dôležitý krok k pochopeniu tejto problematiky.

„Hormonálne zmeny, ktoré výskum zdokumentoval, zrejme pomáhajú inštruovať mozog matky, aby okamžite reagovala na potreby potomka a aby myšacie matky, rovnako ako novopečené ľudské matky, zvládali svoju úlohu dobre a boli čo najskôr vnímavé voči svojim bábätkám,“ povedal Froemke. Pripomenul, že najmä v prvých dňoch po pôrode, keď mláďatá potrebujú veľkú starostlivosť, nie je príliš veľa priestoru na „pokusy a omyly“.

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #žena

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...