Obyčajný harmanček má neobyčajné účinky. No pozor naň v tehotenstve

Keď na človeka lezie viróza alebo má upchaté dutiny, často automaticky siahne po harmančekovom čaji. To však nie je jediný dôvod, pre ktorý sa oplatí tento čaj navariť. Svoje výhody má aj počas letných dní.

28.09.2023 06:00
harmanček Foto:
Účinky harmančeka boli známe už v starovekom Ríme a antickom Grécku.
debata

Využitie nájde prakticky všade

Harmanček je okrem použitia v ľudovom liečiteľstve široko využívaný aj v parfumérii, kozmetike a aromaterapii. Vzhľadom k svojim prospešným vlastnostiam, o ktoré sa zaujíma farmaceutický priemysel, má pritom harmanček veľkú hodnotu a je v európskych krajinách veľmi žiadaný.

Účinky overené históriou

Účinky harmančeka boli známe už v starovekom Ríme a antickom Grécku. Anglosasovia ho dokonca považovali za jednu z deviatich posvätných bylín, ktoré Boh daroval človeku. Aj v dnešnej dobe patrí vďaka svojim známym účinným látkam medzi bylinky, ktoré sa hojne využívajú v ľudovom liečiteľstve, a to nielen v Českej republike, ale po celom svete. Jeho použitie je univerzálne. Harmanček pravý pozitívne pôsobí na celý rad chorôb a zdravotných neduhov. Najčastejšie ho ľudia v domácnostiach používajú v podobe výluhu. No má viacero foriem pomoci.

Podporí trávenie aj krásu

Okrem toho, že harmanček podporuje správne zažívanie, má aj dobré antiseptické a protizápalové účinky. Prípravky z tejto bylinky sú používané ako vnútorne, tak zvonka, a to v podobe rôznych tinktúr, olejov, balzamov, mastí a krémov. Harmanček sa preto okrem prírodnej medicíny teší veľkej obľube aj v kozmetickom priemysle.

bylinky, extrakt, lekáreň, prírodná lekáreň, fytoterapia, byliny, tinktúra Čítajte aj Skúste to s bylinkami! Tieto knihy o ich sile a využití sa vám môžu hodiť

Pomáha nielen pitie

Pri zápaloch pohlavných orgánov, hemoroidoch alebo v prípade ekzémov či poranení v oblasti konečníka, sa v alternatívnej medicíne používa sedací kúpeľ z harmančeka alebo harmančekový obklad, ktorý pôsobí ako prírodná dezinfekcia. Tieto kúpele navyše ocenia aj ženy, ktoré trpia na bolestivú menštruáciu, zápaly močových ciest alebo potrebujú menštruáciu vyvolať.

Dezinfikuje, aj upokojí

Vzhľadom na dezinfekčné, upokojujúce a regeneračné účinky je harmanček často pridávaný do kozmetických produktov. Harmančekový kúpeľ alebo harmančeková voda pomáhajú upokojiť podráždenú pokožku a môžu tiež podporiť liečbu atopického ekzému. Pozitívne účinky má aj harmančekový šampón, ktorý vyhľadávajú osoby s citlivou pokožkou hlavy.

Tehotné pozor

Lekári všeobecne odporúčajú obmedziť spotrebu bylinných čajov počas tehotenstva. V prípade harmančeka to platí dvojnásobne, pretože obsahuje protizápalové látky. Už len fakt, že sa používa na vyvolanie menštruácie ukazuje, že nie je dobrý nápad užívať ho, keď ste v očakávaní potomka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hemoroidy #tinktúra #ekzém #rumanček #aromaterapia #dezinfekcia #harmanček #protizápalový účinok #obklady

+ Nehazardujte so svojim zdravím, hazardujete tak aj s ľuďmi okolo vás.
Neustále prekonávajte sami seba, naučíte...

+ Hydratácia je kľúčom k vitalite a lepšiemu zdraviu.
Čas strávený učením o investíciách sa vráti násobne....