Rodičia sa boja straty pohybu aj záujmov u detí. Izolácia ukázala tienistú stránku

Rovnako ako o vzdelanie sa rodičia boja aj straty pohybových a záujmových aktivít pre deti a súvisiacej socializácie.

04.10.2021 15:02
rodina, radosť Foto:
Rodičom nezáleží až tak na prospechu ich detí, ale skôr, aby nestratili pohybové záujmy a venovali sa aj iným aktivitám vo voľnom čase.
debata

Rodičom nezáleží len na samotnom vzdelávaní, ale aj na vedľajších aspektoch školskej dochádzky, ako sú socializácia, pohyb či samotný pocit slobody. Informoval o tom výkonný riaditeľ občianskeho združenia (OZ) Rodičia.sk Matej Stuška.

Veľký dôraz kladú rodičia na záujmové aktivity svojich detí, ako sú napríklad šport, umenie, rozvoj zručností a všetko to, čo deti robia mimo vyučovania na základe svojho rozhodnutia, preferencií a talentu. „Obavy vyplývajúce zo zavretých škôl sú rovnako intenzívne ako obavy z obmedzenia krúžkov a aktivít v športových kluboch,“ uvádza OZ Rodičia.sk.

Video

Z prieskumu občianskeho združenia a agentúry 2muse na vzorke 1001 respondentov, z toho 365 rodín s deťmi do 18 rokov, vyplýva, že vyššiu mieru obáv má v tejto téme vyše 40 percent rodičov. Viac ako pätina rodičov sa veľmi obáva, čo potvrdzuje ich veľmi negatívnu skúsenosť z predošlých období izolácie. Občianske združenie uviedlo, že tieto poznatky sú v zhode s výstupmi z ich prieskumu z júna, keď rodičia aj verejnosť zhodne potvrdili negatívny dosah obmedzenia socializácie, pohybových a iných záujmových aktivít na psychické a fyzické zdravie detí a mládeže.

shutterstock 1784528885 Čítajte viac Návrat do školy je plný radosti, úzkosť u detí prichádza neskôr. Rozpoznáte to?

Školský prospech detí je pre rodičov v tomto kontexte menej významný. „Šport, umenie a iné mimoškolské aktivity detí a mládeže musia mať rovnakú prioritu ako samotné vzdelávanie. Ak nám záleží na budúcnosti našich detí nielen z pohľadu vzdelania, ale aj ich zdravia, potom ihriská a športoviská, základné umelecké školy musia zostať dostupné pre všetky deti, ktoré nejavia príznaky ochorenia,“ uviedol Stuška.

Posledný školský rok spojený s pandémiou odhalil dlhodobý trend zhoršujúceho sa fyzického a duševného zdravia detí a mládeže, sprevádzaný nárastom obezity, dramatickým poklesom ich pohybových schopností a zvýšeným výskytom duševných porúch a problémov vyžadujúcich odbornú pomoc. Takmer dve desiatky organizácií počas leta tvrdili, že pohyb a šport patria k deťom a do škôl.

Vypočujte si aj podcast na tému:
Návrat detí do školy môže poznačiť stres a úzkosť – čo urobiť

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.
debata chyba

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....