Po konzumácii syrov by sme však mali dbať aj na to, aby sme obaly od syrov správne vytriedili. Podľa zistení OZV ENVI – PAK dnes už väčšina ľudí vie, ako obaly správne triediť, ale aj napriek tomu skončia občas v nesprávnom koši.
Syr je pravdepodobne starý ako ľudská civilizácia. Jeho história siaha až do roku 8000 pred naším letopočtom a spája sa s chovom zvierat. Prvá syráreň na svete však bola založená až v roku 1815 vo Švajčiarsku a masová výroba bola po prvýkrát spustená v Spojených štátoch v roku 1851. Dnes poznáme viac ako 2000 rôznych druhov syrov. Najobľúbenejším je anglický čedar, ale medzi mimoriadne obľúbené druhy syrov patrí aj mozzarella, parmezán, ementál či feta.
Ľudia na Slovensku nepatria medzi najväčších konzumentov syrov na svete. Z údajov, ktoré zverejnil Štatistický úrad, vyplýva, že v roku 2021 zjedol v priemere každý človek na Slovensku 16,4 kilogramu syra a syrových výrobkov. Zjednodušene povedané, že každý z nás si dopraje 45 gramov syra denne.
Najviac syrov však nekonzumujú ani vo Francúzsku, ako by sa možno domnievala väčšina ľudí. Za prvenstvom musíme ísť na sever Európy – prvé tri priečky patria Dánsku (28,1 kg/osoba), Islandu (27,7 kg/osoba) a Fínsku (27,3 kg/osoba). Francúzsko je v konzumácii syrov tesne za Fínskom (27,2 kg/osoba).
Čítajte viac Trápite sa pri čistení strúhadla na syr? Týmto trikom si prácu výrazne uľahčíteRôzne druhy syrov sa balia do rôznych druhov obalov. Najčastejšie sú syry balené do plastového obalu, ale nájdu sa aj také, ktoré sú balené do papiera, hliníkového obalu, prípadne do kombinácie viacerých druhov obalov – napríklad plast a papier. „Niektoré obaly nás vedia pri triedení trochu potrápiť, preto je potrebné rozumieť aj symbolom a informáciám uvedeným na samotných obaloch, tie sú pri správnom triedení veľmi nápomocné. Zároveň všetko, čo sa od obalu oddeliť dá, treba oddeliť a vytriediť samostatne,“ hovorí Katarína Kretter z OZV ENVI – PAK.