Strúhadlo na syr je skvelým pomocníkov v kuchyni, ale s jeho čistením to už také skvelé nie je. Dôkladné vyčistenie strúhadla od zvyškov syra je poriadnou výzvou aj pre trpezlivé gazdinky. Ak sa do čistenia pustíte pomocou kuchynskej špongie, nie vždy sa to podarí na jednotku. A nepomáha ani dlhé vymývanie syra pod tečúcou vodou.

Ako si teda poradiť? Pomôže citrón, ktorý má v kuchyni pomerne široké využitie. Siahnite po ňom aj pri čistení strúhadla na syr. Šťava rozpúšťa zvyšky syra aj v tých menej dostupných zákutiach strúhadla a zároveň pôsobí dezinfekčne a antibakteriálne.

Ako na to?
Citrón prekrojte na polovicu a nastrúhajte ho na strúhadle, na ktorom ste strúhali syr. Nechajte citrónovú šťavu pár minút stekať po strúhadle. Potom strúhadlo dôkladne umyte pod horúcou vodou – zvyšky syra by mali byť odstránené. Ak nie, postup zopakujte. Ak chcete odstrániť už čiastočne usušený syr zo strúhadla, najskôr namočte strúhadlo do vody a až potom nastrúhajte citrón.