Akým farbám a prečo sa vyhnúť pri zariaďovaní izbičky pre školáka?

Letné prázdniny sa pomaly chýlia ku koncu a s tým prichádza nielen jeseň, ale pre mnohých školákov a študentov aj začiatok školského roka.

24.08.2022 11:00
škola, detská izba, školáčka, učenie Foto:
Ako dotvoriť izbu pre školáčku?
debata

Do pozornosti rodičov sa tak dostáva detská izba, pracovný stôl, školská taška a ďalšie pomôcky pre ich školopovinné dieťa. "Princípy zariaďovania detskej izby sú v podstate veľmi podobné, stačí ak ich mierne prispôsobíte tak, aby vyhovovali potrebám vášho školáka.“ vysvetľuje interiérový dizajnér Ikea Tomáš Puškár.

Hlavným hrdinom sústredenej práce školáka a študenta je dobrý a priestranný stôl. Ten by mal mať správnu výšku, aby sa dieťa nehrbilo a aby malo maximálne pohodlie pri štúdiu, dobrým riešením je preto kúsok s nastaviteľnou výškou. Maximálnu sústredenosť zabezpečí aj správna stolička. Nemala by jej chýbať možnosť nastavenia výšky či kolieska, ktoré sa postarajú o flexibilitu.

Stolná lampa, Ikea.
Stojan na perá a písacie potreby, Bonami.sk.
+5Vodové farby, KIK.

Aké farby pri zariaďovaní použiť? „Využívajte farby, obrázky a hravé motívy. Pomáha to k rozvíjaniu kreativity u detí. Zvoľte príjemné pastelové farby a kombinujte ich napríklad s bielou. Vyhnite sa tmavým farbám a kombinácii rôznych výrazných tónov. Môže to pôsobiť rušivo a odvádzať pozornosť dieťaťa pri učení. Zároveň zabezpečte, aby kútik na štúdium bol dostatočne presvetlený. Ak nemáte pri písacom stole možnosť prirodzeného svetla, siahnite po pracovnej lampe na stôl s nastaviteľným kĺbom a tienidlom. Lampa tak bude koncentrovať svetlo tam, kde ho váš školák práve potrebuje,“ radí Tomáš Puškár.

dieťa, strava, zdravá strava, tanier, zelenina Čítajte viac Deti majú jesť "dúhu"! Čo robiť, ak isté potraviny odmietnu?

Keď deti chodia do školy, je veľmi dôležité, aby si vytvorili zdravé návyky. Keď totiž majú vo veciach poriadok a dobre sa pripravia na nadchádzajúci deň, učenie im pôjde oveľa ľahšie. Organizácia by nemala byť len vo veciach, ale pre lepšie sústredenie aj na písacom stole. Pomôžu panely a rozdeľovače, ktoré poskytnú miesto na drobnosti, ktorými sa deti pri štúdiu obklopujú.

V školskej výbave rozhodne nesmú chýbať základné písacie potreby, akými sú perá, farbičky či ceruzky. V obchodoch dnes nájdete rôzne celé sady, ktoré vydržia dlhšie a váš školák ich bude mať stále k dispozícii. Vhodné sú určite aj praktické balenia "dva v jednom“, kde môže byť k ceruzkám pribalené napríklad aj strúhadlo či guma. A keď už sme pri gumovaní, najväčšou vychytávkou medzi perami sú práve tie gumovacie.

Video

VIDEO: Vysokoškolská pedagogička Silvia Majerčáková-Albertová a psychologička Michaela Sokoliová v relácii Ide o nás hovoria o tom, že psychická pohoda je pre štúdium nevyhnutná. Ako poznať a riešiť problémy súvisiace so školou? Pozrite si video!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #školský rok #izba pre školáka

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....