Deti majú jesť "dúhu"! Čo robiť, ak isté potraviny odmietnu?

V zavádzaní nových chutí do jedálnička dieťaťa musia byť rodičia vytrvalí.

08.09.2021 07:00
dieťa, strava, zdravá strava, tanier, zelenina Foto:
Ak ponúknu rodičia dieťaťu potravinu raz a ono ju odmietne, už sa k nej nevrátia. A to je chyba.
debata (2)

Ak ste rodičom malého či väčšieho dieťaťa potom viete, že len tak niečím na tanieri sa mu často nezavďačíte. Treba však neustáte myslieť na to, aké potraviny na stole pred vašou ratolesťou skončia. Ak hovoríme, že deti majú jesť „dúhu“, ide o pestrosť a vyváženosť v strave.

„Je dôležité deťom neustále vysvetľovať, čo sa zdravej a vyváženej stravy týka, že majú jesť všetko a v rôznych farbách,“ hovorí Anetta Vaculíková, zakladateľka občianskeho združenia Skutočne zdravá škola. „Cez zážitok sa pestrosť do stravy zavádza najľahšie,“ tvrdí (pozrite si video).

Video

V zavádzaní nových chutí do jedálnička dieťaťa musia byť rodičia vytrvalí. „Ak ponúknu dieťaťu potravinu raz a ono ju odmietne, už sa k nej nevrátia. Pritom dieťa potrebuje až 11-krát novú chuť vyskúšať, aby k potravine zmenilo svoj postoj alebo si ju obľúbilo,“ opisuje Vaculíková a zároveň tvrdí: „Najlepšou cestou je poskytovať deťom ucelený obrázok o tom, ako jedlo vzniká, odkiaľ pochádza, potom si z neho čosi spoločne uvariť… Deti sú prirodzene zvedavé a budú chcieť vedieť, ako jedlo chutí. Sú často odtrhnuté od reality a nepoznajú proces ako jedlo vzniká, ako sa pripravuje.“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #životospráva #stavovanie

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...