Environmentálna úzkosť sa prejavuje viac u detí a mladej generácie! Prečo a o čo ide?

Klimatické zmeny, roztápanie ľadovcov, extrémne výkyvy počasia, produkcia stále väčšieho množstva odpadu, vedie u niektorých ľudí k tzv. klimatickej úzkosti.

01.08.2022 09:00
debata

Tá sa prejavuje smútkom, obsesívnym myslením, strachom o budúcnosť, tlakmi na hrudi a bolesťami hlavy.

Screenshot 2022-07-21 134509 Čítajte viac Klimatická zmena sa ľahko ignoruje, kým nie je horúco. Slovensko malo Deň zúčtovania v máji

Je nepopierateľné, že mladá generácia je na témy súvisiace so životným prostredím oveľa citlivejšia ako generácia jej rodičov a starých rodičov. Napokon, dôsledky klimatických zmien dnes pociťujeme viac ako kedysi. Odpad je poklad je prvý EKO muzikál, ktorý upozorňuje a hravou formou približuje deťom a študentom problematiku životného prostredia.

polievka, hrniec, žena, zápach, pokazené jedlo, odpad Čítajte viac Čo nepatrí do kompostéra a kam so skysnutou polievkou? Viete vytriediť odpad z kuchyne?

"Deti a mládež sú omnoho viac vnímavejšie k potrebe ochrany životného prostredia. Stále častejšie sa objavujú medzi mladými ľuďmi témy spojené s environmentálnym zdravím a úzkosťou. Tieto obavy sú opodstatnené a my dospelí by sme ich nemali brať na ľahkú váhu. Mali by sme si z detí a ich potreby chrániť životné prostredie brať príklad. Aktivity, do ktorých sa zapájame a ktoré prinesú zlepšenie stavu životného prostredia na našej planéte, pomôžu odstrániť ich strach z budúcnosti,“ hovorí Bohumila Tauchmannová, autorka projektu spoločenskej zodpovednosti Odpad je surovina, ktorého súčasťou je unikátny EKO muzikál Odpad je poklad.

Kouč a mentor v oblasti osobnostného rozvoja s viac ako 25 ročnými skúsenosťami Andy Winson hovorí, že deti a mladá generácia majú lepšie poznatky ako staršia generácia, ktorá nebola tak vedená k ochrane životného prostredia.

"Aj environmentálna úzkosť sa prejavuje viac u nich, pretože s danými informáciami nevedia pracovať a nedokážu sami oddeliť to, čo je deje okolo nich, od toho, čo sa deje v nich.“

Najbližších niekoľko rokov bude pre ľudstvo kritických. Ak nedosiahneme nasledujúce tri roky stav globálneho poklesu skleníkových plynov, nepodarí sa nám neprekročiť celkové oteplenie planéty o 1,5 stupňa. Aj to je jedno z nedávnych vyhlásení najnovšej správy Medzinárodného panelu o zmene klímy (IPCC).

Ambíciou EKO muzikálu Odpad je poklad, je priblížiť odpad ako recyklovateľnú surovinu, žiakom, študentom a neskôr aj ich rodičom, po celom Slovensku. "

Hravá forma je zábavná, uvoľňujúca a najmä vyvoláva emócie. A tie spúšťajú v tele procesy, ktoré dokážu ovplyvniť to, že si to zapamätáme. Ak je hra súčasťou pútavého príbehu a vtiahne nás do deja, tak nás dokáže vytvorené posolstvo zasiahnuť aj na celý život. Či už pozitívne alebo negatívne," konštatuje Andy Winson.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #muzikál Odpad je poklad

+ Nezaťažujte sa niečím čo nie je vaša starosť, škodíte hlavne sami sebe.
Nekopírujte, nikdy tak sami nebudete so...

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....