S čiernym čajom umyjete okná aj parkety! V domácnosti zvládne aj zápach

Čierny čaj zvykneme používať skôr na prebratie a ranné prebudenie. Ale jeden z najpopulárnejších nápojov na svete môžete uplatniť aj pri domácom upratovaní.

15.10.2021 13:00
čierny čaj Foto:
Čierny čaj sa dá využiť aj v domácnosti.
debata

Vedeli ste, že…

- čierny čaj je skvelý prostriedok na umývanie okien?
Áno, znie to na prvé prečítanie možno zvláštne, ale je rokmi praxe dokázané, že s odvarom čierneho čaju zmiešaného s citrónovou šťavou umyjete okná a dodáte im výnimočnú čistotu a lesk. Odporúča sa nechať lúhovať vrecko s čiernym čajom zhruba 10 minút, môžete ho použiť na väčšie množstvo vody ako predpisuje balenie. Následne pridajte citrónovú šťavu a následne už s mokrou handrou môžete umývať okná. Vyleštiť ich môžete s pomocou novinového papiera.

- čierny čaj dokáže revitalizovať vzhľad starších drevených parkiet
Aj v tomto prípade sa ukázalo, že kyselina trieslová, ktorú čaj obsahuje, má priaznivý vplyv na znečistené drevené plochy. Opäť uvarte kanvicu čierneho čaju, tentoraz nechajte vo vode vylúhovať zhruba päť až šesť vrecúšok po dobu približne 10 minút. Následne vodu prelejte do vedra, pridajte studenú vodu a predtým než umyjete celé parkety, otestujte túto zmes na maličkom menej viditeľnom mieste. Dôvodom je, aby ste sa uistili, že nedôjde k nejakej zmene alebo zničeniu pôvodnej farby drevených parkiet. Ak sa tak nestane, umyte podlahu s odvarom z čierneho čaju a nechajte ju len voľne vyschnúť.

IMG 20210924 161917 Čítajte viac Hľadali hľuzovky, aby bolo na nutellu! S najdrahšou potravinou sveta vybudovali rodinnú firmu

- čierny čaj, ale tiež bylinkové a ovocné čaje odstránia nepríjemný zápach
Funguje to na viacerých frontoch. Napríklad môžete do chladničky vložiť misku s voľnými čajovými lístkami (čierny, zelený). Nechajte ju tam deň či dva, v tomto čase absorbuje všetky nepríjemné pachy. Čajový sáčok môžete vložiť napríklad aj do obuvi, aby ste sa zbavili nepríjemného zápachu. Ak vám doma zapácha koberec, napríklad pre popadané zvyšky jedla, kvôli domácemu miláčikovi, ktorý tam nechtiac spravil potrebu a podobne, po klasickom vyčistení ešte použite čajové lístky. V tomto prípade je dobré urobiť to s lístkami, ktoré ste už lúhovali. Pozor, kým ich uložíte na koberec, tak ich nechajte mierne preschnúť, aby na ňom nezanechali fľaky. Za zhruba pol až hodinu bude zápach z koberca preč.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čistenie #zápach #upratovanie #čierny čaj #okná

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...