Citróny sa používajú predovšetkým v kuchyni – či už v citrónovom koláči alebo ako pokrájané plátky v citronáde či domácej limonáde. Ale dajú sa využiť aj citrónové šupky – vzhľadom na fakt, že obsahuje zvyšky ovocnej kyseliny, dajú sa s nimi čistiť rôzne povrchy. Napríklad pomôže pri odstraňovaní vodného kameňa. Ale šupkou môžete pretrieť aj toaletu a WC vám tak bude voňať po citrusoch a bez chémie.
Čítajte viac Skvelý trik! S papierom na pečenie už bojovať nebudete, takto presne 'sadne' do misky či na plechVďaka obsahu spomenutých kyselín sa vodný kameň rozpustí a navyše má citrón aj antibakteriálny účinok. Prenikavá vôňa, ktorá sa drží aj v šupke, si poradí so zápachom v umývačke riadu (vložte ju na noc do prázdnej umývačky) či v chladničke.
Ale pozor, zo šupiek si môžete nastrúhať aj jemnú „strúhanku“ – na jemnom strúhadle nastrúhajte umytú kôru z citróna a môžete ju pridať do rôznych pokrmov – nielen sladkých. Dokonca sa dá aj zmraziť a použiť v správnom momente.
Čítajte viac Ako správne zmraziť chlieb či rožky? Na čo si dať pozor?A ešte, chuť citrusu môžete pridať aj do oleja, ktorý budete následne používať do studenej kuchyne, napríklad do šalátov. Nie je to nič ťažké – 3 čajové lyžičky jemne nastrúhanej citrónovej kôry pridajte napríklad do olivového oleja, nechajte 2 týždne lúhovať, občas mierte pretrepte. Po 2 týždňoch olej precedíte a máte olej s jemnou chuťou citrusu.