Sezóna citrusov je tu! Skvelé tipy, ako využiť citrón potom, čo z neho vytlačíte šťavu

Citrusové ovocie môžete ešte využiť v nielen v kuchyni, ale aj v domácnosti. Tu sú tipy.

13.10.2021 13:00
citrón, kôra, odšťavovač Foto:
Čo s vyžmýkaným citrónom?
debata

Citróny sa používajú predovšetkým v kuchyni – či už v citrónovom koláči alebo ako pokrájané plátky v citronáde či domácej limonáde. Ale dajú sa využiť aj citrónové šupky – vzhľadom na fakt, že obsahuje zvyšky ovocnej kyseliny, dajú sa s nimi čistiť rôzne povrchy. Napríklad pomôže pri odstraňovaní vodného kameňa. Ale šupkou môžete pretrieť aj toaletu a WC vám tak bude voňať po citrusoch a bez chémie.

pepier na pečenie, gazdinka, žena, pečenie, kuchyňa Čítajte viac Skvelý trik! S papierom na pečenie už bojovať nebudete, takto presne 'sadne' do misky či na plech

Vďaka obsahu spomenutých kyselín sa vodný kameň rozpustí a navyše má citrón aj antibakteriálny účinok. Prenikavá vôňa, ktorá sa drží aj v šupke, si poradí so zápachom v umývačke riadu (vložte ju na noc do prázdnej umývačky) či v chladničke.

Ale pozor, zo šupiek si môžete nastrúhať aj jemnú „strúhanku“ – na jemnom strúhadle nastrúhajte umytú kôru z citróna a môžete ju pridať do rôznych pokrmov – nielen sladkých. Dokonca sa dá aj zmraziť a použiť v správnom momente.

chlieb, pečivo, bageta, pekárenské výrobky Čítajte viac Ako správne zmraziť chlieb či rožky? Na čo si dať pozor?

A ešte, chuť citrusu môžete pridať aj do oleja, ktorý budete následne používať do studenej kuchyne, napríklad do šalátov. Nie je to nič ťažké – 3 čajové lyžičky jemne nastrúhanej citrónovej kôry pridajte napríklad do olivového oleja, nechajte 2 týždne lúhovať, občas mierte pretrepte. Po 2 týždňoch olej precedíte a máte olej s jemnou chuťou citrusu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #citrón #využitie #citrus #šťava

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...