Prevoňaný balkón vďaka týmto rastlinkám! Iste, levanduľu poznáte a čo ďalšie?

Vôňa rozkvitnutej levandule pripomína slnečnú krajinu v Provensálsku.

26.05.2021 09:00
balkón, levanduľa, kvety Foto:
O vôňu na balkóne sa postará nielen levanduľa.
debata

Večernému posedeniu na balkóne tak dodá celkom výnimočný nádych lákavých diaľok. Ale levanduľa poteší aj mnohostranným využitím. Na konci obdobia kvitnutia sa dá rastlina veľmi ľahko vysušiť. Za týmto účelom odrežte stonky asi desať centimetrov pod kvetmi a vysušte. V malom vrecúšku sa sušená levanduľa postará o to, aby celú skriňu prevoňala letom. Ďalším bonusom – vôňa, ktorá je pre nás tak príjemná, odháňa mole. Stredomorská bylinka sa používa aj v kuchyni či pri príprave čaju na upokojenie a dobrý spánok.

Mäta Čítajte viac Na ktorom mieste balkóna sa darí mäte najlepšie? Jej lístky pomôžu aj pri chudnutí

Byliny ako rozmarín, mäta a bazalka patria medzi najintenzívnejšie aromatické rastlinky. Ich vôňa sa zvyčajne rozvinie potom, čo odtrhnete lístok či vetvičku, prípadne trením listov medzi prstami, kedy sa uvoľňujú výrazné éterické oleje. Pravidelný zber listov pomáha zvýrazniť sviežu a stimulujúcu arómu. S bylinkovou záhradou na úrovni očí alebo nosa je zážitok z vône obzvlášť intenzívny. Pomocou závesných košov či kvetináčov je ľahké voňavé bylinky rozvešať práve na takúto úroveň okolo vás na balkóne.

balkón Čítajte viac Na maličkostiach záleží! Vďaka nim váš balkón či terasa ožije, tu sú inšpirácie

Poznáte voňavú popínavú rastlinu zemolez? V črepníku môže zemolez narásť až do výšky 2 metrov, preto mu treba pripraviť vhodné podmienky. Jeho vôňa vás však očarí – dokonca, podľa štúdie Istanbulskej univerzity má aj afrodiziakálny účinok. Na balkóne si pre zemolez pripravte črepník s objemom aspoň 20 litrov. Na dno črepníka umiestnite nie veľmi hrubú vrstvu kamienkov, ktoré slúžia pre reguláciu prijatej vody, následne ich zasypte zeminou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #balkón #levanduľa #rastlinky

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...