Na ktorom mieste balkóna sa darí mäte najlepšie? Jej lístky pomôžu aj pri chudnutí

Mäta sa od nepamäti používala ako liečivá bylinka na zmiernenie najrôznejších ochorení či trápení. Svoje využitie v medicíne, v kozmetike a kuchyni má dodnes.

27.04.2021 09:00
Mäta Foto:
Mäta je charaketristická najmä svojou omamnou vôňou.
debata

Pestovať si ju môžete aj na balkóne, jej zelené lístky tak budete mať čerstvé a voňavé stále na dosah. Ak uvažujete, kde by sa jej darilo najlepšie – tu je odporúčanie – priame slnko by jej mohlo uškodiť, preferuje skôr tienisté miesta a nemá rada chlad. Počas teplých dní ju treba zalievať často, aj dva razy denne. Pýta si veľa vody, rastie rýchlo ako burina.

bylinky, koreniny, dochucovanie Čítajte viac Týmto bylinkám sa bude dariť aj na balkóne. Ale pozor! Niektoré milujú slnko, iné polotieň

Kde jej lístky môžete využiť?

Mäta sa najčastejšie využíva na tráviace ťažkosti, upravuje peristaltiku čriev, zmierňuje plynatosť – môžete si vložiť pár lístkov mäty priamo do úst a jemne ich požuvať.

Čaj z mäty pomáha pri menštruačných bolestiach.

Relaxačné a upokojujúce účinky mäty sa dajú využiť aj pri strese alebo problémoch so spánkom.

Dôležitou účinnou látkou mäty je mentol, ktorý má upokojujúce a antiseptické účinky, pomáha zlepšiť dýchanie pri nádche.

Mäta sa používa v množstve výrobkov na starostlivosť o ústnu a zubnú hygienu – má antiseptický účinok, neutralizuje choroboplodné zárodky a zmierňuje zápach z úst.

Mäta môže pomôcť aj pri obezite a chudnutí, pretože bylinka podporuje spaľovanie tukov a zároveň má schopnosť prirodzene potlačiť apetít – chce to však pravidelné pitie mätového čaju po dúškoch.

V kuchyni čerstvú mätu využijete do sviežich nápojov či letných dezertov, výborná je napríklad v melónovom šaláte (pozrite si recept z TV Varecha).

Video
Zdravý studený šalát

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Melónový šalát so syrom na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kozmetika #bylinky #balkón #mäta

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...