Pestovať si ju môžete aj na balkóne, jej zelené lístky tak budete mať čerstvé a voňavé stále na dosah. Ak uvažujete, kde by sa jej darilo najlepšie – tu je odporúčanie – priame slnko by jej mohlo uškodiť, preferuje skôr tienisté miesta a nemá rada chlad. Počas teplých dní ju treba zalievať často, aj dva razy denne. Pýta si veľa vody, rastie rýchlo ako burina.

Kde jej lístky môžete využiť?
Mäta sa najčastejšie využíva na tráviace ťažkosti, upravuje peristaltiku čriev, zmierňuje plynatosť – môžete si vložiť pár lístkov mäty priamo do úst a jemne ich požuvať.
Čaj z mäty pomáha pri menštruačných bolestiach.
Relaxačné a upokojujúce účinky mäty sa dajú využiť aj pri strese alebo problémoch so spánkom.
Dôležitou účinnou látkou mäty je mentol, ktorý má upokojujúce a antiseptické účinky, pomáha zlepšiť dýchanie pri nádche.
Mäta sa používa v množstve výrobkov na starostlivosť o ústnu a zubnú hygienu – má antiseptický účinok, neutralizuje choroboplodné zárodky a zmierňuje zápach z úst.
Mäta môže pomôcť aj pri obezite a chudnutí, pretože bylinka podporuje spaľovanie tukov a zároveň má schopnosť prirodzene potlačiť apetít – chce to však pravidelné pitie mätového čaju po dúškoch.
V kuchyni čerstvú mätu využijete do sviežich nápojov či letných dezertov, výborná je napríklad v melónovom šaláte (pozrite si recept z TV Varecha).
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Melónový šalát so syrom na Varecha.sk