Herečkou v Amerike? Katarína Morháčová uspela. Začala v bare a popri hraní mala dve brigády, dnes sa už o zajtrajšok nebojí

Je ako koncentrovaná energia. Bolo to zrejmé od prvého momentu, čo zavítala do redakcie Pravdy. Herečka Katarína Morháčová možno nie je domácemu divákovi známa, ale podarilo sa jej presadiť za veľkou mlákou.

23.12.2023 00:00
debata (10)
Dlho som bola aupairka alebo prostitútka, na iné úlohy som si musela počkať
Video
Zdroj: TV Pravda

V rozhovore sa dozviete:

- ako volajú Katarínu Morháčovú Američania a dokážu sa naučiť jej meno
- že Katarína musela bojovať s nálepkou a obsadzovaním do rol žien z východnej Európy
- že ju k herectvu priviedla túžba cestovať, ale aj veľká láska, ktorá je dnes už minulosťou
- čo hovoria jej slovenskí kolegovia o hraní na Slovensku
- že ani najlepšia škola nepripraví herca na to, aby mohli hrať pred kamerou
- aké boli začiatky života v Amerike a ako to zvládala ekonomicky
- potrebuje v živote Katarína istoty a stabilitu?
- čo znamenal štrajk pre hercov a ako zasiahol do života Kataríny Morháčovej?
- na čo sú dobré herecké odbory a čo hercom prinášajú?
- v čom ju najviac prekvapila Amerika?
- ako dnes hodnotí Slovensko po rokoch života za hranicami, čo ju najviac na našej krajine hnevá?
- ako zvláda frustráciu, ak nedostane rolu na kastingu, kde sa stretne s ďalšou stovkou herečiek
- čo je celoživotný projekt pre každého herca?

Rodáčka z Bratislavy, ktorá vyrastala v Banskej Bystrici, vždy snívala o herectve. K realizácii jej sna jej tak trochu pomohla láska (aj odchod do Ameriky), práve tam začala študovať v rámci programu na American Repertory Theater (A.R.T.) v Bostone, odkiaľ pokračovala v štúdiu herectva na spriaznenej škole v Moskve.

Herečka Katarína Morháčová navštívila redakciu...
Slovenská herečka Katarína Morháčová, ktorá...
+15Herečka Katarína Morháčová na párty Unicredit...

Prvé roky vraj bojovala s nálepkou európskej herečky. „Mala som prízvuk. Na začiatku som bola veľmi často obsadzovaná ako východoeurópanka. Najprv, bohužiaľ, ako prostitútka, aupairka alebo mama, ktorá sa bojí o svoje deti. Až po pár rokoch, keď som sa sústredila na zdokonalenie jazyka, makala som na mojom akcente v angličtine a dnes už viem veľmi dobre medzi Američanov zapadnúť. Síce na Američanku nevyzerám – aj mi povedal jeden známy režisér, že ja Američanku hrať nikdy nebudem – ale teraz už sú to role Španielok, Talianok alebo napríklad izraelských žien,“ prezradila v Ide o nás Katarína Morháčová.

Herečka Katarína Morháčová navštívila redakciu... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Katarína Morháčová Herečka Katarína Morháčová navštívila redakciu Pravdy.

Morháčová si zahrala v seriáli The Knick režiséra Stevena Soderbergha, v ktorom získala rolu priamo ušitú na mieru od režiséra a scenáristu v jednom. Objavila sa v seriáloch ako Zákon a poriadok, Big Dogs či v komédii steamovacej platformy Amazon Married Life alebo aktuálne v americkom seriáli For all mankind na Apple TV a vo filme Ambrosio na Netflixe. Slovenskí diváci ju mohli vidieť v Druhej šanci, ale objaví sa aj v novej komédii Ideme na teambuidling.

Lukáš Frlajs Čítajte viac Rodičia nechceli, aby som bol hercom, je to neistá práca. Dnes viem, že mali pravdu, vraví hrdina novej Perinbaby

Hoci má na konte množstvo projektov v televízii a filme, srdcovkou Kataríny je divadlo. „Keby sa dalo z divadla vyžiť, trávila by som tam omnoho viac času,“ vyhlásila s úsmevom v relácii Ide o nás Katarína Morháčová. Dodala však, že za posledné roky sa scenáre v televízii tak zlepšili, že herec má omnoho lepšie príležitosti tam.

zväčšiť Herečka Katarína Morháčová. Foto: archív Kataríny Morháčovej
Herečka Katarína Morháčová. Herečka Katarína Morháčová.

V Amerike začínala skoro ako každý herec či herečka. Musela si privyrábať. Okrem hrania mala dve brigády, pracovala v bare aj ako asistentka. „Dnes už som v bode, kedy sa finančne nemusím obávať o zajtrajšok, ale som si aj vedomá toho, že v mojom povolaní nikdy neviete, čo bude zajtra. Verím, že človek by mal mať viac zdrojov príjmu,“ komentovala Morháčová, ktorá ozrejmila aj to, čo s jej životom urobila pandémia covidu či herecký štrajk, ktorý trval niekoľko mesiacov.

Zuzana Smatanová Čítajte viac Panické ataky som mala 10-krát za deň, dotkla som sa dna, priznáva Zuzana Smatanová. Hovorí o sebe, aby pomohla iným

Katarína sa rada na Slovensko vracia a posledné mesiace trávila na striedačku v Prahe aj v Bratislave. V porovnaní krajín a života má však voči rodnej krajine aj výhrady. Aké? Aj to sa dozviete v našom rozhovore, kde sme rozobrali naozaj množstvo tém. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #herectvo #kariéra #film #Amerika #Katarína Morháčová #Ideme na teambuilding

+ Nezabúdajte na odpočinok, váš organizmus si ho zaslúži.
Šikovnosť je vaša silná stránka avšak pozor komu ju...

+ Je ten správny čas zamyslieť sa nad svojou životosprávou.
Nespoliehajte sa sami na seba, nikto za vás vašu prácu...