Priať manželovi lásku k inej žene bola pre mňa utópia. Ale ten, kto sa zamiluje, si to musí prežiť, liek neexistuje

Nielen na domácej kultúrnej scéne patrí medzi hviezdy. Fotografka, kurátorka a pedagogička Dita Pepe si získava nadšené reakcie umeleckým prejavom, ale aj veľmi osobnými emóciami, ktoré sa do jej práce premietajú.

07.10.2023 00:00
debata (1)
Spolu až za hrob? S manželom sme skoro zistili, že realita je iná. Ale aj chyby vzťah môžu posilniť
Video
Zdroj: PRAVDA

Pred pár dňami uviedla rodáčka z Ostravy v bratislavskej galérii FOG svoju výstavu pod názvom On Self-love (teda O láske k sebe samej), ktorá je akýmsi fragmentom jej oceňovanej publikácie Hranice lásky z roku 2022.

Ivana Chýlková Čítajte viac Hovorili, že som arogantná, keď som povedala nie, priznala Ivana Chýlková. Rokmi sa už naučila...

Dita Pepe vo viac ako 700-stranovej publikácii, ktorá vznikla ako súčasť jej dizertačnej práce, rozoberá pohľad na lásku z rôznych uhlov a otvára aj veľmi bolestivé témy. V mladosti prežila zneužívanie v rodine, v manželskom vzťahu najprv musela čeliť manželovej nevere a zamilovaniu sa do inej ženy a keď sa zdalo, že sa ich vzťah stabilizoval, zamilovala sa ona. Do iného muža. Lásku jej neopätoval.

Fotografia Wendy Grace z výstavy On Self-love,...
Fotografia Vanessa Peach z výstavy On Self-love...
+2Publikácia Hranice lásky, ktorú v roku 2022...

To všetko sú pre Ditu Pepe témy, ktoré spracúva cez svoje fotografie, ale aj veľmi osobné komentáre a v trinástich kapitolách knihy prechádza rozmanitými formami medziľudských vzťahov a podôb lásky, ktoré často formuje a ovplyvňuje láska ultimátna – vzťah k sebe samému.

zväčšiť Titulná fotografia z výstavy Dita Pepe: On... Foto: Dita Pepe
1 Titulná fotografia z výstavy Dita Pepe: On Self-love (O láske k sebe samej), publikácia Hranice lásky, rok vzniku fotografie 2021. Fotografka Dita Pepe na zábere.

„Z môjho pohľadu je sebaláska nájsť nejakú rovnováhu, úctu k sebe a skrz túto úctu k sebe a toleranciu a prijatie seba samotnej môžem potom fungovať v iných vzťahoch. Je to spôsob žitia, keď je človek relatívne v rovnováhe,“ uviedla v rozhovore v relácii Ide o nás fotografka Dita Pepe.

shutterstock 1845311161 Čítajte viac Nevera je ako veľká rana na vzťahu. Len ju obviazať a nechať tak nestačí

Zhovárali sme sa nielen o sebaláske, ale aj o tom, ako prežívala vlastnú zamilovanosť k inému mužovi, ako sama dokáže prejavovať lásku či o tom, akým vzorom partnerskej „lásky“ chcú byť aj s manželom pre svoje dcéry. Viac už v relácii Ide o nás.

Podcastovú verziu rozhovoru nájdete tu

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #láska #manželstvo #vzťah #nevera #výstava #fotografia #umenie #Dita Pepe

+ Neriešte momentálne to čo riešiť netreba, odložte to na neskôr.
Aj keď sa vám niečo nechce dokončite to,...

+ Naučte sa byť disciplinovaný, prospeje to každému okolo vás.
Prinúťte sa pokračovať, určite neprestávajte v...