Búranie predsudkov je beh na dlhé trate, ale inšpirovať sa talentom a odhodlaním rómskych detí môžeme všetci

Predsudky - ako rómske deti majú s nimi veľa skúseností. Šestica talentovaných štipendistov, nad ktorými patrónstvo prevzalo občianske združenie Divé maky, svoje skúsenosti spojili s vlastným výtvarným talentom a vytvorili niekoľko diel pod vedením akademickej maliarky Kataríny Slaninkovej.

19.09.2023 14:00
Silvia Kušnírová Foto:
Silvia Kušnírová z platformy na podporu umenia Collective, ktorá je zároveň členkou Správnej rady o.z. Divé maky zorganizovala privátnu aukciu na podporu talentovaných rómskych detí.
debata

Iba pred pár dňami sa uskutočnila v Bratislave charitatívna aukcia, ktorú pre občianske združenie Divé maky zorganizovala galéria a platforma na podporu umenia Collective a na ktorej si pozvaní hostia mohli vydražiť jedno z 24 vybraných diel od talentovaných štipendistov.

Branislav Piskor, Mária Bartošová, Terézia Halgašová, Agáta Berková, Martina Siváková a Liana Vajdáková stoja za výtvarnými dielami vytvorenými pomocou rôznych techník. Ich maľby, kresby a grafiky sa vydražili za rekordnú sumu 65-tisíc eur.

Licitátorka Nina Gažovičová počas svojej práce v aukčnom dome SOGA. Čítajte viac Licitátorka Nina Gažovičová: Pri benefičnej aukcii môžem na ľudí pritlačiť

O úspechu dražby, ale aj potrebe podpory rómskych detí a talentovanej mládeže na Slovensku, sme sa zhovárali so Silviou Kušnírovou – zakladateľkou platformy na podporu umenia Collective a zároveň členkou Správnej rady o.z. Divé maky.

Na druhej charitatívnej aukcii privátnej galérie Collective pre organizáciu Divé maky boli vydražené kresby talentovaných rómskych detí za rovných 65 tisíc eur. Všetky financie budú použité na podporu detí. Vy ste jednou z organizátoriek dražby a zároveň hostiteľkou akcie. Ako hodnotíte takýto výsledok?

Je to úžasný úspech a zároveň skvelý pocit vedieť, že máme okolo seba priateľov, známych, biznis partnerov – jednoducho úspešných ľudí ochotných pomáhať, ktorí neváhajú oceniť kresbu alebo maľbu rómskeho talentovaného dieťaťa sumou, ktorá sa vyrovná cene hodnotného diela etablovaného autora. Je to fantastický pocit práve preto, že podpora rómskych talentovaných detí a celkovo rómskej komunity na Slovensku je náročná a neraz aj kontroverzná téma. Potvrdilo sa, že ak ľuďom odprezentujeme autenticky a pútavo skutočné príbehy skutočných detí a dáme im motiváciu a dôvod stať sa toho celého súčasťou, tak sa dokážu diať priam zázraky.

Šestica talentovaných štipendistov, nad ktorými...
Šestica talentovaných štipendistov, nad ktorými...
+12Šestica talentovaných štipendistov, nad ktorými...

Nezisková organizácia Divé maky oslávila tento rok 18 rokov od svojho založenia. Vy ste jej súčasťou len o pár rokov menej. Čo vás viedlo k tomu, aby ste si vybrali práve Divé maky?

Pre mňa bolo vždy dôležité robiť veci, ktoré majú širší spoločenský dosah. To bol dôvod, prečo som sa stala novinárkou. To stálo aj za rozhodnutím založiť PR agentúru, ktorú vnímam ako dôležitý nástroj na dosahovanie pozitívnej zmeny, napríklad v rámci CSR (spoločenská zodpovednosť firiem, pozn.). A rovnaký dôvod stojí aj za tým, že sa zaoberám charitou a filantropiou. Mám rada pocit, keď sa podieľam na niečom, čo zasiahne ľudí alebo okolie, v ktorom pôsobím. To, že sa budem venovať spoločenský zodpovedným témam – to mi bolo jasné hádam už od strednej školy. Ale nestačí vedieť len čo, ale aj s kým. Chvíľu trvalo, kým som si prešla viacerými skúsenosťami s neziskovými organizáciami a neziskovým sektorom na Slovensku a zistila, aké témy a aký štýl práce mi sedia. Kombinácia náročnej až kontroverznej témy, ktorá sa týka rómskej komunity na Slovensku a potenciálu detí, ktoré na rozdiel od nás, bielej majority, nemajú šancu rozvíjať svoj talent bez podpory zvonka – táto kombinácia mi v Divých makoch rezonovala. Skúsila som to jednoducho. Ozvala som sa zakladateľke Barbore Kohútikovej, dnes už Mistríkovej, že mám chuť pomôcť im. Veľmi dobre sme si sadli, čo je veľmi dôležité – všetko je, ako vieme, o ľuďoch. Barbora je, rovnako ako ja, bežec na dlhé trate. A to bol vlastne aj posledný zásadný dôvod, prečo som sa rozhodla práve pre Divé maky. Považujem za dôležité robiť dlhodobo udržateľné veci. Nemám rada instantné výstrely, veľký jednorazový efekt, ktorý môže rýchlo pominúť. Skôr trpezlivo a systematicky pracovať na niečom, čo ak pretrvá, môže zmeniť celú jednu generáciu.

obličky, dlane, transplantácia, transplantácia obličiek Čítajte viac Mladí Rómovia Lukáš a Monika darovali svoju obličku súrodencom

Osemnásť rokov je už jedna generácia a je to aj počet rokov na slušný dlhodobý vzťah. Bude to pre vás a vašich kolegov, ľudí zapojených do práce v Divých makoch, vzťah doživotný?

To, ako pomaly sa na Slovensku búrajú predsudky v súvislosti s rómskou komunitou a množstvo talentovaných detí, ktoré potrebujú podporu, mi dáva všetky dôvody na to, aby som si myslela, že to budeme robiť ešte veľmi dlho.

zväčšiť Šestica talentovaných štipendistov, nad ktorými... Foto: COLLECTIVE
aukcia, Divé maky, Collective Šestica talentovaných štipendistov, nad ktorými patrónstvo prevzalo občianske združenie Divé maky, svoje skúsenosti spojili s vlastným výtvarným talentom a vytvorili niekoľko diel pod vedením akademickej maliarky Kataríny Slaninkovej.

Keď spomínate predsudky, v súvislosti s rómskou komunitou sú naozaj veľkým a dlhodobým problémom. Nielen na Slovensku, ale trebárs aj v susednom Česku, Maďarsku – skrátka v krajinách, kde majú početnejšie rómske komunity. Myslíte si, že sme sa niekam už za posledné roky posunuli?

Štipendijný program Divé maky nemôže mať a ani nemá ambíciu vyriešiť systémové zlyhania desiatok rokov. Pracujeme s časťou rómskej komunity – talentovanými deťmi a mládežou, ktorí sa narodili do sociálne znevýhodňujúceho prostredia, no majú potenciál. Takto nám tu za 18 rokov činnosti Divých makov vyrástla už celá jedna nová generácia Rómov, ktorí chcú pomáhať ďalej, motivovať komunitu, a svojimi príbehmi zároveň pomáhajú búrať predsudky u nás, bielej majority. Z tohto pohľadu máme pocit, že sa zmenilo veľa. Keď som na charitatívnej aukcii u nás v Collective videla, ako naši hostia plačú pri príbehoch niektorých našich absolventov, no nie z ľútosti, ale od dojatia nad ich vnútornou silou a odhodlaním, mala som pocit, že meníme veľa. Darcovia menia životy našich detí, a ich príbehy recipročne menia naše vnímanie toho, čo znamená byť Rómom na Slovensku.

Alžbeta Ferencová alias Zea Čítajte viac Hviezda Ivety Alžbeta Ferencová: Nikto nenapíše beloška Mórová, prečo mne potrebujú dávať prívlastky?

Ľudia majú zvyčajne pocit, že ak podporíme rómsku komunitu, na konci bude nejaký talentovaný umelec – muzikant, speváčka, tanečník. Príbeh Janky Zacharovej alebo Daniela Muchu, ktorých ste spovedali na pódiu, však takúto zaužívanú predstavu mení vo viacerých ohľadoch. Tieto študijné talenty zrejme nie sú jediné z vašich štipendistov, ktoré sa vybrali inou než umeleckou cestou.

Rómovia na Slovensku čelia množstvo predsudkov – vrátane toho, že talentovaný Róm znamená hudba, tanec, zábava. Naši štipendisti sú dôkazom, že talent, ale aj intelekt, pevná vôľa, odhodlanie, sa nepozerajú na etnikum a nevymedzujú jednostranne. Z našich 233 úspešných absolventov programu máme vyštudovanéých lekárov, IT inžinierov, máme majsterku Slovenska v šachu, jazykové talenty, študijné talenty, ktoré získali prestížne štipendiá aj v zahraničí alebo študujú líderské programy u nás. Jankin príbeh je o to silnejší, že okrem faktu, že sa z pozície dieťaťa v absolútnom nedostatku svojou pevnou vôľou vypracovala na študentku prestížneho študijného programu v zahraničí, od prvého momentu, ako sa jej začalo trochu dariť – aj vďaka pomoci darcov z Divých makov – začala rozmýšľať nad tým, ako by ona sama mohla pomáhať a vrátiť niečo späť, podporovať ďalších. Aj preto si vybrala štúdium liečebnej pedagogiky. Pomoc iným je pre našich absolventov, ale aj aktuálnych štipendistov, prirodzená, čo podľa mňa zohralo úlohu aj pri samotnej aukcii. Keď ľudia s jej životným príbehom dokážu pomáhať, tak my nemôžeme sedieť nečinne.

zväčšiť Licitátorka Nina Gažovičová pri dražbe... Foto: COLLECTIVE
Nina Gažovičová Licitátorka Nina Gažovičová pri dražbe posledného z 24 diel vytvorených v rámci Letnej akadémie Divé maky.

Je táto snaha niečo vrátiť späť do systému, istá miera spoločenskej angažovanosti prítomná u všetkých štipendistov?

Súčasťou Divých makov je jeden špecifický – a z môjho pohľadu výnimočný – program Mladí rómski lídri. Je to špeciálny program v rámci organizácie, kde cielene so staršími, už dlhšie v Divých makoch pôsobiacimi študentmi realizujeme aktivity, ktoré využívajú potenciál mladých detí na ďalšiu inšpiráciu, ďalšiu motiváciu a ďalšie posúvanie rómskej komunity. Majú to v sebe viac-menej všetci. Všetci si myslia, že im bolo dopriate zmeniť svoj život nejakým spôsobom a cítia potrebu dopriať túto skúsenosť aj iným. A práve program Mladí rómski lídri je výnimočný v tom, že jeho tváre nepôsobia len ako inšpirácia pre iné rómske deti a mládež, ale pomáhajú tiež výraznou mierou búrať predsudky u nás, v bielej majorite.

Od založenia Divých makov bolo prerozdelených viac ako milión eur na viac ako osemsto štipendií. Čo je podľa vás najdôležitejšie v rámci projektov tretieho sektora a filantropickej pomoci?

Adresnosť pomoci. Poznám aj združenia, či už lokálneho alebo globálneho charakteru, ktoré dokážu 80 centov z jedného eura minúť na vlastnú réžiu. Preto je pre mňa dôležité vedieť, aká adresná je moja pomoc. Milión eur vyzbieraných v Divých makoch bolo naozaj použitých v najefektívnejšej možnej miere.

zväčšiť Zľava: Silvia Kušnírová z platformy na podporu... Foto: COLLECTIVE
Dive maky-173 Zľava: Silvia Kušnírová z platformy na podporu umenia Collective, moderátor Peter Šarkan Novák a Barbora Mistríková s Máriou Potočárovou Rybaričovou z o.z. Divé maky.

Nie všetci sa mohli zapojiť do aukcie. Ak by sa chceli ľudia zapojiť do podpory rómskych detí prostredníctvom projektov združenia Divé maky, ako tak môžu urobiť?

Môžu sa stať individuálnym darcom talentovaného rómskeho dieťaťa. Môžu prispieť ľubovoľným darom, ľubovoľnou sumou, pričom ľudia ochotní pomôcť nájdu všetky informácie a profily aktuálnych štipendistov na webovej stránke našej organizácie. Najviac však pomôžeme rómskym deťom a mládeži na Slovensku – a nechcem, aby to vyznelo ako klišé – ak im skutočne dáme šancu. Ak sa na nich budeme pozerať ako na mladých ľudí, akými sme boli my – ľudí, ktorí majú svoje sny, veľký potenciál, majú snahu a makajú na svojom talente, ale ktorí narozdiel od mnohých z nás nemajú šancu rozvíjať ho a vymaniť sa z podmienok sociálne znevýhodňujúceho prostredia, bez podpory zvonka. Tieto deti majú rovnaký potenciál, aký sme mali kedysi my. Treba mu len pomôcť trochu viac, ako to bolo v našom prípade.

Fakty na záver: Štatistiky programu Divé maky 2005–2023

  • 18 rokov programu Divé maky (vznik august 2005)
  • 850 štipendií prerozdelených v sume spolu viac ako 1 000 000 EUR
  • 233 úspešných absolventov programu
  • 63 mentorov a viac ako 22 680 odmento­rovaných hodín
  • 64 firemných aj nefiremných partnerov nás podporilo od roku 2005
  • 93 darcov ktorí podporili/ resp.podporujú deti (veľa darcov je dlhodobých)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #aukcia #diela #rómska problematika #divé maky #Silvia Kušnírová

+ Neriešte momentálne to čo riešiť netreba, odložte to na neskôr.
Aj keď sa vám niečo nechce dokončite to,...

+ Nikdy nie je neskoro začať s aktivitou, popremýšľajte nad tým.
Nepremrhajte celé dni, energiu investujte do...