Pavlína Pořízková: Mám 58 a myslím si, že sa už poznám. Snáď nebudem o rok plakať, že som sa splietla...

Človek by si mohol myslieť, že jej život je ako telenovela. A vlastne ani nie je ďaleko od pravdy. Slávna supermodelka Pavlína Pořízková prežila toho aj za päť životov. Pravda sa s ňou zhovárala, keď do Bratislavy pricestovala predstaviť svoju novú knihu.

17.07.2023 11:00
Pavlína Pořízková Foto:
Modelka, spisovateľka a influencerka Pavlína Pořízková počas návštevy Bratislavy.
debata

Vďaka kráse sa v prvej polovici 80. rokov stala jednou z prvých supermodeliek. V jednom čase bola dokonca prvou ženou modelingovej brandže, ktorá získala najväčší kontrakt v dovtedajšej histórii (išlo o milióny od značky Estée Lauder). Jej popularitu akoby ešte povyšovala „exotickosť“ jej životného príbehu. Za rodičmi, ktorí utiekli z bývalého Československa do Švédska, sa dostala po niekoľkých rokoch protestov a početnej intervencii médií. Sama dnes hovorí, že sa jej nik nepýtal, či to chcela a mrzí ju, že ju odtrhli od milovanej babičky. Keď si ju všimli v modelingu, cesta k sláve ubehla priam svetelnou rýchlosťou. Objavila sa na titulnej strane magazínu Sports Illustrated a americkí muži jej volali na pevnú linku, aby ju pozvali na rande či trebárs na oslavu stužkovej. A potom sa vydala za rockera Rica Ocaseka, ktorý bol od nej starší o viac ako dve dekády.

Bola som zradená, opustená a sama. Robila som všetko, aby som prežila
Video

Dvojica dlho pôsobila ako idylický pár, hoci to, čo sa odohráva navonok, nemusí vždy odrážať realitu. V súkromí sa síce odcudzili, no zostali žiť pod jednou strechou. Ocasek však nečakane zomrel a po prvotnom šoku z úmrtia partnera, ktorého – ako sama hovorí – milovala, prišla ďalšia rana. „Pavlína nedostane nič, lebo ma opustila,“ znelo v narýchlo zmenenej poslednej vôli.

Hnev, zrada, smútok, mix emócií, ktorým musíte čeliť počas obdobia pandémie, keď sa nedokážete ani poriadne stretnúť s priateľmi. „Posledných päť rokov som mala zlomené srdce a cítila som sa zradená a opustená. Všetky tie veci som mala naraz. A posledné tri roky som absolvovala terapie, čítala veľa knižiek. Robila som všetko, aby som to prežila,“ povedala pre Pravdu Pořízková, ktorá je znovu vo vzťahu a zamilovaná. S Pavlínou Pořízkovou vznikla relácia Ide o nás, ktorú nájdete na TV Pravda (a aj vo videu vyššie). Nižšie prinášame upravenú printovú verziu nášho spoločného rozhovoru.

Pavlína Pořízková na zábere z filmu Jej alibi v...
Pavlína Pořízková a jej manžel Ric Ocasek v...
+23Pavlína Pořízková a jej manžel Ric Ocasek,...

Stretli sme sa na záver vášho prvého pracovného dňa na Slovensku, máte za sebou niekoľkohodinovú šichtu vrátane fotenia pre módny magazín, rozhovorov a autogramiády. Aký teda bol váš prvý deň na Slovensku?

Niekoľko hodín? Poviem vám presne, koľko… dvanásť. Dnes som už na nohách dvanásť hodín. (smiech). Priletela som z New Yorku len pár hodín predtým, mám jetlag a za sebou poriadne nabitý pracovný deň. Ale už som stihla vidieť Bratislavský hrad a môj manažér Miro Šimonič nás povodil, kde sa len dalo. Stihli sme si dať aj dobrú večeru v meste, ktoré je krásne. Akurát tu máte fakt teplo.

Pavlína Pořízková Čítajte viac 30, 40 aj 50 plus... na veku naozaj nezáleží, biele šaty sú dokonalá voľba: Presvedčí o tom Dara, Verešová aj Pořízková

Pricestovali ste na Slovensko predstaviť svoju novú knihu Bez filtra: Tá dobrá, tá zlá a tá krásna. Čo stálo za jej vznikom?

Je to moja tretia kniha a rozhodne je úplne iná ako dve predchádzajúce. Začala som s písaním pri rozprávkovej knihe pre deti aj dospelých – o švábovi, ktorý žije v New Yorku. Potom to bol román Leto modelky a nakoniec prišla práve táto – najosobnejšia. Oslovila ma Maria Shriverová, bývalá manželka Arnolda Schwarzeneggera, ktorá má vlastné nakladateľstvo (pozn. redakcie: The Open Field). Zaujal ju môj spôsob písania a komunikácie na sociálnej sieti Instagram, kde sa často vypisujem z mojich osobných pocitov. Prišla s tým, či by som pre ňu dokázala napísať knihu spôsobom, akým sa prihováram mojim fanúšikom z Instagramu.

zväčšiť Pavlína Pořízková a Jeff Greenstein na filmovom... Foto: Profimedia
Pavlína Pořízková a Jeff Greenstein Pavlína Pořízková a Jeff Greenstein na filmovom festivale v Karlových Varoch.

Váš profil a komunikácia na sociálnej sieti vás preslávila. Nepochybne najmä úprimnosťou a otvorenosťou. Niekedy ste úprimná až na kosť a je to bolestivé a veľmi emocionálne. Vždy ste boli takáto?

Vždy. Vždy som bola presne takáto.

V čom spočíva toľká úprimnosť? Ako modelka ste boli súčasťou sveta, kde sa nedá často hovoriť o autentických a úprimných gestách či slovách. Tam je to najmä o kráse a vylepšovaní pohľadu na všetko.

Keď sme odcestovali z Česka do Švédska, bola som najprv slávna ako politický utečenec. Bola som dievčatko, keď o mne švédske médiá písali ako o úbohej Pavlínke, ktorá je konečne šťastná, lebo môže byť s mamičkou a ockom. Ktorá je šťastná, že je v omnoho lepšom Švédsku a preč z komunistického Česka. Ale ono to vôbec nebola pravda. Mňa sa nikto nepýtal, ako sa mi páči vo Švédsku, ako sa tam cítim. Bolo mi strašne smutno za babičkou, veľmi mi chýbalo Česko. Od detstva si pamätám, ako ťažko som niesla, že ma nikto nepočúva a nechce počúvať. Takže keď sa ma potom niekto na niečo opýtal, hovorila som pravdivo. To bola moja jediná šanca, aby ma ľudia vypočuli.

modelka-pavlina-Pavlína Pořízková Čítajte viac Krásna Pořízková žiarila vo Varoch v šatách od slovenskej dizajnérky. Aha, veď ich už mala oblečené... hviezda slovenského Let's Dance

Stalo sa tak?

Vôbec. Keď ma bolo najviac vidieť, nepočúval ma skoro nikto. To je príbeh môjho života.

Myslíte si, že s knihou Bez flitra ste nanovo získali svoj hlas?

Vlastne áno. Ale nielen s knihou, už na spomenutom Instagrame som mala pocit, že ma odrazu je počuť. Že ľudia vnímajú veci, o ktorých píšem a hovorím. Fakticky, odkedy kniha vyšla, chodia za mnou ženy – mnohé v mojom veku – a ďakujú mi. Niektoré majú strach zo starnutia, niektoré sa práve rozvádzajú, majú komplikovaný vzťah alebo jednoducho stratili v živote smer a sú rady, že sa nebojím o podobné veci podeliť. Pomáha im to. Je to úplne iný pocit ako kedysi, keď som bola známa ako modelka. Ľudia sa na mňa pozerali ako na papierovú bábiku, akoby som nemala žiadne city, nič ma nebolí, nič ma netrápi.

zväčšiť Pavlína Pořízková v roku 2010 s manželom Ricom... Foto: SHUTTERSTOCK
shutterstock 66741934 Pavlína Pořízková v roku 2010 s manželom Ricom Ocasekom.

A odrazu tá bábika ožila…

Akurát, že už nie som žiadna bábika (smiech). Som na to príliš stará, ale to je úplne v poriadku.

V knihe rozoberáte osobný život a vaše kľúčové vzťahy. Tým najzásadnejším bolo pravdepodobne manželstvo s hudobníkom Ricom Ocasekom, ktoré sa skončilo jeho smrťou v roku 2019. Ale priznávate aj zlomené srdce vo vzťahoch s inými mužmi. Ktorá bolesť vás zasiahla viac?

Na svete je pre nás každého toľko bolesti a nikto tomu neunikne, tak to skrátka je. Dlho som si myslela, že zlomené srdce je to najhoršie, potom som si myslela, že pomalé zlomené srdce – ako keď ste napríklad v manželstve, kde si vás manžel už nevšíma a vy ste ako vyschnutá rastlinka, ktorá prosí o trošku vody. Ale najhoršia bolesť je zrejme smútok, keď vám niekto, koho milujete, umrie. Tak ako mne umrel môj manžel Ric.

Len veľmi krátko po jeho smrti ste zistili, že vás vydedil. Ako dôvod uviedol, že ste ho opustili – a to aj napriek tomu, že ste stále žili v spoločnej domácnosti a vy ste sa o neho starali. Viackrát ste však priznali, že vzťah nefungoval na partnerskej, manželskej úrovni už niekoľko rokov. Prečo ste vlastne s Ricom zostávali?

Bola som s ním 33 rokov ako manželka, ďalšie dva roky sme žili dohromady ako rodina, pretože deti ešte stále boli doma. My sme sa rozvádzali, rozvod prichádzal a eventuálne by sme predali dom a odsťahovali sa od seba. Ale ja som ho milovala. Nechcela som ho nechať samého vo veľkom dome, keďže som vedela, že pre neho bude ťažké byť tam sám, postarať sa o chod domácnosti, o všetko okolo domu. Pri Ricovi som vždy cítila, že je priam časťou zo mňa a snažila som sa pre neho robiť to najlepšie. Milovala som ho celý môj život, aj v čase, keď sme sa rozchádzali – už nie ako manželka, ale ako rodina. Myslela som si, že obaja sme sa milovali až do konca – ale on to asi videl nejako inak.

Pavlína Pořízková Čítajte viac Supermodelka Pořízková pre Pravdu: Bola som zradená, opustená a sama. Robila som všetko, aby som prežila

Myslíte si, že by to všetko dopadlo inak, keby dnes ešte váš manžel Ric Ocasek žil?

Áno, to si myslím. Ric mal ísť na operáciu, my sme boli v procese rozvodu a jeho ľudia, jeho právnici mu hovorili, čo a ako má urobiť, aby som nedostala nič. Radili mu, pretože taká je skrátka ich práca. Radili mu, aby si boli istí, že ich klient „vyhrá“. A tiež si myslím, že Ric sa na mňa hneval. Nevedela som o tom, nikdy mi to nepovedal, ale zdá sa, že pred smrťou mal voči mne aj hnev – lebo to, čo urobil, pôsobí ako silné gesto hnevu.

Poznáme našich najbližších skutočne dopodrobna – takpovediac na sto percent?

Pred desiatimi rokmi by som vám povedala – absolútne. Ale dnes som trochu rozumnejšia. Myslím si, že asi nie, že ani tých najbližších ľudí nemôžeme poznať až na kosť.

zväčšiť Topmodelka Pavlína Pořízková prišla s partnerom... Foto: Profimedia
Pavlína Pořízková prišla s partnerom Jeffom Greensteinom Topmodelka Pavlína Pořízková prišla s partnerom Jeffom Greensteinom, s ktorým vo Varoch oslávili 5 mesiacov randenia.

Ale ste znovu zamilovaná…

(smiech) Áno, zároveň to hovorím s tým, že som zaľúbená a myslím si – možno naivne a hlúpo –, že tentoraz sa mi to podarí.

Vaším novým partnerom je Jeff Greenstein, scenárista, ktorý pracoval na seriáloch ako Priatelia či Will & Grace. Poznáte sa len krátko. Aké je vlastne randenie a počiatky nového vzťahu pre zrelú ženu s dospelými deťmi? V čom je iné než pred tridsiatimi rokmi?

Nemôžem hovoriť za všetky ženy, ale pre mňa je to iné v tom, že som omnoho rozumnejšia. Veľa vecí som sa naučila. Posledných päť rokov, čo som mala zlomené srdce a cítila som sa zradená a opustená, boli mi veľmi smutno a cítila som sa sama – všetky tie veci som mala naraz – tak posledné roky som chodila na terapie, čítala som veľa knižiek. Robila som všetko, čo som mohla, aby som situáciu prežila. A bolo to vlastne to jediné, čo som robiť mohla – naučiť sa viac o sebe. Čo a prečo robím, ako veci robiť lepšie, ako byť lepšia partnerka, ako nájsť lepšieho partnera, čo vlastne hľadám. Musela som môj život postaviť do novej perspektívy a mám pocit, že teraz vo veku 58 rokov sa poznám. Myslím si, že sa poznám dosť na to, aby som zvolila lepšie. A dúfam, že Jeff je tá správna voľba a o rok nebudem zase nariekať nad tým, že som to zase poplietla a že som vôl.

Pavlína Pořízková a Jeff Greenstein Čítajte viac Gény, minulosť supermodelky či nová láska? Dôvodov, aby žiarila, má Pořízková viac. Takto uchvátila vo Varoch druhýkrát

Poukazujete na veľmi dôležitý rozmer nášho života – sebapoznávanie. Napríklad aj s pomocou psychológa či terapeuta. Ale aké riešenie majú ženy alebo muži napríklad u nás – na Slovensku, v susednom Česku, kde je tá sieť psychologickej pomoci a podpory stále veľmi vetchá?

Máte to ťažšie, to je bez pochyby. Existuje však veľa výborných kníh. V mojom prípade to bolo ako so zamotanou vlnou. Klbká mi pomohol rozpliesť terapeut. Ale čo s nimi ďalej urobiť, keď už som si ich rozmotala – na to som dostala dobrú perspektívu práve z kníh. Prečítala som ich naozaj veľa, čítala som o vzťahoch, o manželstve, o narcizme, o egu, sebapoznaní a o tom a o tom. Ak prečítate jednu, netvrdím, že nájdete zázračné riešenie na všetko. Ale ak ich prečítate sto, asi si dokážete urobiť dobrý obraz, čo by mohlo fungovať pre vás.

Zo supermodelky a herečky sa stala spisovateľka a influencerka, ktorá je pre mnoho žien vzorom. Kde sa vidíte o päť-desať rokov?

Fakticky neviem. Asi ani pred dvoma rokmi by som nedokázala povedať, kde budem o dva roky, pretože za taký relatívne krátky čas sa udialo v mojom živote toľko vecí, toľko prekvapení a zvratov. Uvedomujem si, že nemôžem povedať, čo sa stane. Viem však, čo by som chcela. Hovoriť so ženami. Prežívať to spojenie, rozprávať sa s nimi – napríklad o starnutí, o ich problémoch, o vzťahoch. Je pre mňa česť, keď vidím, že ženy, staršie, mladšie, to spojenie so mnou majú. Dúfam, že sa zachová a ešte prehĺbi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #láska #bolesť #modeling #strata #Pavlína Pořízková #Ric Ocasek #influencerka

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....