VIDEO: S renomovanými šéfkuchármi Jaroslavom Žídekom a Petrom Duranským sme sa zhovárali o slovenskej gastronómii, slovenskom zákazníkovi a jeho plusoch, ale aj chybách či potrebe väčšej propagácie domácej gastroscény vo svete.
„Slovák jeden z našich najkultivovanejších hostí, pretože sa zase vráti a nechce si v reštaurácii urobiť zlé meno. To je vlastne pre nás istá výhoda. Lebo, keď k vám príde turista, on sa vám trebárs, s prepáčením, pozvracia na záchode a je mu to jedno,“ hovorí šéfkuchár Jaroslav Žídek.

S kolegom a kamarátom Petrom Duranským, ktorý je prvý slovenský šéfkuchár s michelinskou hviezdou a ktorý varí vo Viedni, sa zhodli na tom, že gastrobiznis trpí v súčasnosti najmä nedostatkom personálu. Platí to pre Bratislavu, Viedeň, ale aj zvyšok sveta. Slovensko má však v gastrónomii svoje výraznejšie špecifiká. Nemáme typické správanie zákazníkov zo zvyšku Európy, respektíve sa mu stále ešte (pomaly) učíme.
Aká teda je slovenská gastrónomia, čo potrebuje, v čom by sa mal zlepšiť zákazník a v čom napríklad samotný štát? Pozrite si novú epizódu alebo si ju vypočujte v podcastovej verzii.