Michaela Kocianová: Byť len krásna nestačí... asi nikdy nestačilo

Známa slovenská modelka Michaela Kocianová nevzdala vášeň pre modeling ani v pandémii. Niekto hľadá spôsoby, ako sa to dá a iný zase dôvody, prečo to nejde. Môj dar je, že sa nevzdávam, vyhlásila pre Pravdu.

16.07.2021 06:00
kocianka4mb Foto:
Topmodelka Michaela Kocianová.
debata

Veľký rozhovor sme spolu robili naposledy v roku 2012. Michaela Kocianová za necelú dekádu stihla niekoľko výrazných pracovných úspechov, založila vlastnú značku a prežila aj niekoľko pestrých vzťahov v súkromí. Posledné mesiace zasiahla jej brandžu pandémia, no rodáčku z Trenčína to nezastavilo. Ako prezradila, treba vždy pracovať s tým, čo prináša daná chvíľa. V rozhovore pre Magazín Pravdy prezradila aj o svojich snoch na najbližšie mesiace a roky.

Stretávame sa pri rozhovore po pár rokoch od toho posledného. Priznám sa, že celkom neviem, ako vás vlastne dnes vnímať. Ako modelku, dizajnérku a majiteľku vlastnej značky či napríklad influencerku? Kde sa nachádza Michaela Kocianová v polovici roka 2021?

Nič sa výraznejšie nezmenilo. Fakt, že som založila vlastnú odevnú značku, je možno skôr takými zadnými vrátkami, ktoré chcem mať, keď sa moja modelingová kariéra skončí. Áno, jednotlivé odevy navrhujeme, takže sa realizujem sčasti aj ako dizajnérka, ale to nie je moje zamestnanie na plný úväzok. Influencerstvo mi nejako prirástlo počas obdobia pandémie, hoci osobne by som sa nepasovala do pozície influencerky. Michaela Kocianová je stále v prvom rade modelka, ktorá aktívne pracuje.

Topmodelka Michaela Kocianová.
Topmodelka Michaela Kocianová v jednom z...
+13Topmodelka Michaela Kocianová sa objavila aj na...

Módny a modelingový biznis patria medzi odvetvia, ktoré pandémia zasiahla výrazným spôsobom. Ako sa zmenila vaša práca?

Zmenili sa honoráre pre modelky, šli smerom nadol. Niektorí klienti zosekali náklady na minimum, iní zase pospájali viacero kampaní, ktoré sa kedysi realizovali v rámci roka, do jednej či dvoch. Počas prvej vlny som sedela niekoľko mesiacov doma. Keď sa začalo leto, situácia vyzerala priaznivejšie, ale už vtedy bolo jasné, že sa veci znovu zmenia. Živiť sa modelingom na Slovensku nie je žiadna sláva a nechcela som sa spoliehať na to, že „nejako bude“. Pobalila som si pár kufrov, naložila ich do auta a odcestovala do Mníchova. V Nemecku mám veľa mojich stálych klientov a rozhodnutie, ktoré som spravila, sa vyplatilo. Dostala som prácu v dobre platených lokálnych kampaniach, fotila som napríklad pre Schwarzkopf či značku Aigner. Nafotila som aj niekoľko editoriálov, pracovala s fotografom Andreasom Ortnerom. Leto je vždy pozitívnejšie obdobie, nielen pre uvoľnenie obmedzení, ale vo všeobecnosti. Uvidíme, čo nám prinesie september. Verím, že hranice sa už nezavrú úplne a že aspoň pre očkovaných zostane zachovaná možnosť pohybu a práce za hranicami.

Vráťme sa ešte k vašej práci s vlastnou módnou značkou Farah X Michaela. Prečo práve kožené odevy?

Na začiatku som si položila otázku: Čo som si vždy chcela kúpiť a nevedela nikde zohnať? Dobré kožené kúsky: bundu, trenčkot, šortky – vyšlo mi z toho. To bol prvý krok. Cez jedného fotografa som sa spoznala s Yeliz (pozn.: Yeliz Farah Kimia, ktorá s Kocianovou tvorí značku Farah X Michaela) a náš rozhovor sa zvrtol práve na tvorbu kožených odevov. Trvalo asi mesiac, kým sme sa skontaktovali znovu, pričom mi napísala, aby som jej priniesla moje návrhy. Slovo dalo slovo, odletela som za ňou do Prahy a výsledkom bola prvá kolekcia. Netvoríme klasickou schémou dvakrát ročne, pracujeme na kapsulových kolekciách, ktoré obsahujú pár kľúčových odevov a vznikajú raz ročne. Už onedlho predstavíme klientele tretiu spoločnú tvorbu.

zväčšiť Topmodelka Michaela Kocianová v jednom z kúskov... Foto: Palo Bobek/Virvar
kolekcia-urcitepouzit 3 Topmodelka Michaela Kocianová v jednom z kúskov vlastnej kolekcie Farah X Michaela. Look bol fotený pre platformu Virvar.

Hovorí sa, že pokiaľ v módnom biznise nie ste pod krídlami veľkého investora alebo firmy, je veľmi ťažké zostať v pluse a nejsť do červených čísiel. Vám sa darí ako?

Pointou sú práve kapsulové kolekcie – zvyčajne tak do desať rozličných kusov, s ktorými prídeme v rámci sezóny. Objednávame ich postupne podľa toho, čo sa predáva a po čom je dopyt. Trh na Slovensku a v Česku stíhame pokryť a odozva je dobrá. Dokonca aj v čase prvej a druhej vlny pandémie, keď sa predávali všade asi naozaj len tepláky, sa nám darilo. Suma, ktorú sme investovali do rozbehnutia značky, sa postupne znižuje. Osobne som spokojná. Cieľom je momentálne posilniť marketing. Mali sme naše veci nafotené napríklad v česko-slovenskom Vogue, jeden kožený trenčkot má od nás dokonca pani prezidentka Zuzana Čaputová. Teraz je obdobie, keď predaj kože trochu stagnuje, no znovu sa rozbieha s príchodom jesene – preto by som chcela, aby sme ešte viac posilnili našu komunikáciu smerom k zákazníčkam na Slovensku aj v Česku. Samozrejme, rada by som sa posunula aj na iné trhy alebo na on-line platformy, ako je napríklad Net-a-porter. Tam už je však nutný väčší kapitál, pretože podmienkou predaja pod ich krídlami je výroba a dodanie jednotlivých odevov v určitých objemoch. Uvidíme, ako sa popasujeme s takouto výzvou.

Vyrábať kožené odevy sa môže zdať ako prekvapivé rozhodnutie v čase, keď mnohé značky začali deklarovať koniec práce s kožušinami aj kožou ako takou. Čelili ste už kritike kvôli tomu, s akým materiálom pracujete?

V tomto smere si kritiku alebo nejaké hejty nepripúšťam. Stalo sa nám, že sme na jednej prezentácii pre spomenutý Vogue padli do oka pánovi z Francúzska, ktorý nazval prácu s kožou za zastaranú. Áno, aj niektorí štylisti tvrdili, že kožu pri foteniach nechcú používať. Dokonca šéfredaktorka jedného veľkého magazínu mi pred časom vysvetľovala, že nepoužije naše veci, lebo teraz má obdobie, že do časopisu nepustí vôbec žiadne kožené výrobky. Opýtala som sa jej, či dá takéto embargo, aj keď novú kolekciu kožených kabeliek uvedie Bottega Veneta alebo Chanel. Asi 99 percent ľudí vlastní niečo kožené a postoj, ktorý sa odrazu posúva do popredia, mi osobne príde pokrytecký. My nepracujeme s exotickými kožami, používame len úžitkovú kožu a pri výrobe cestujeme priamo do dodávateľských firiem. Stojím za našimi produktmi a verím, že kožené odevy budú mať vždy klientelu.

Práca s kožou však nie je jedinou zmenou, ktorú avizoval módny svet. Posledné roky vnímame doslova zmenu hodnôt, celého vizuálu. Vy ste jediná Slovenka, ktorá predvádzala pre značku Victoria's Secret. Tá len nedávno ohlásila koniec svojich „anjelikov“, ktorých mnohí vnímali ako sexuálne symboly a obraz sexualizácie žien v modelingu. Ako nové tváre predstavila ženy z rôznych odvetví, ktoré sú viac aktivistkami ako modelkami. Čo hovoríte na tento krok?

Určite ho podporujem, no zároveň si myslím, že na takúto zmenu musí často dozrieť aj zákazník. Alebo časť zákazníkov. Nedávno som sa zhovárala s jednou známou. Hovorila mi, že keď si teraz kupuje veci v obchode a díva sa na ňu modelka, ktorá má strie na stehnách, sama nevie, čo si má o tom myslieť. „Vy ste vždy boli také krásne, vyretušované, dokonalé a teraz odrazu predávajú tie bikiny baby s normálnym telom, s priznanými nedostatkami,“ povedala. Sú ženy, ktoré to nadchne a možno práve to ich k danej značke privedie, ale je stále veľa takých, ktorým ilúzia dokonalosti modeliek chýba. Osobne som za čo najväčšiu pestrosť.

Stále pôsobíte ako ambasádorka modelingovej súťaže Schwarzkopf Elite Model Look. Mala pandémia vplyv aj na vyhľadávanie nových tvárí, objavov pre svet módy?

Minulý rok nám zhruba v polovici obdobia kastingov zatvorili obchodné centrá, kde sa kastingy realizujú. Ani tento rok nevieme s úplnou istotou povedať, ako bude situácia vyzerať, intenzívne riešime, kde, ako a kedy sa budú kastingy na rok 2021 konať. Plán je september, ale pandémia nás naučila zásadnú vec – plánovať môžeme, čo chceme, ale všetko sa môže zmeniť zo dňa na deň.

MBFWM OI 2021-2022 Čítajte viac Slovenská kráska Brušková o prehliadkach v pandémii: Toto všetko zažila v Madride!

Ste v brandži už niekoľko rokov, vlastne takmer dve dekády. Keby ste začínali teraz, bolo by to jednoduchšie?

V niektorých aspektoch určite áno. Dnešné mladé dievčatá sú informovanejšie, osobnostne vyspelejšie, jazykovo vybavené. Keď som odcestovala za prácou ako tínedžerka, netušila som, či budem môcť mame zavolať. Pamätám si, že z Japonska som jej posielala faxy, lebo telefónne spojenie k nám domov nefungovalo. Na druhej strane je zase dnešný dopyt obrovský a dievčat, ktoré chcú preraziť, je naozaj kvantum. Kedysi sme na prehliadkach boli pomerne stála skupina modeliek. Miláno, Paríž, New York, niekoľko rokov sme sa stretávali viac-menej rovnaké dievčatá, naše tváre aj mená poznali. Dnes sa mladá modelka môže objaviť na dvoch veľkých prehliadkach, ale o tri mesiace, polroka ju nahradí nejaká ďalšia zaujímavá tvár. Modeling sa prepája aj s ďalšími odvetviami. Dnes máte modelky, ktoré sú aj herečky alebo blogerky, ktoré módne značky obsadzujú. Pred pár rokmi sme tu mali trend dievčat z bohatých rodín a reality šou – Kendall Jenner, Gigi Hadid, Bella Hadid, dnes čoraz častejšie vidíte na prehliadkach alebo v kampaniach influencerky, ktorým ich sila na sociálnych platformách dokáže zdvihnúť rating a prilákať pozornosť aj tých najväčších firiem. Všetko má svoje pre a proti. Ak chce dnes dievča preraziť, musí do toho vložiť skutočne maximum. Modeling je drina a ak nie ste ochotný tvrdo makať, len sotva vám prinesie vytúžený úspech.

Má pre súčasnú generáciu mladých dievčat v aktuálnej situácii ešte zmysel byť modelkou?

Opýtam sa protiotázkou – má zmysel v dnešnej dobe otvoriť novú reštauráciu? Niekto by možno povedal, nemá, ale ja si myslím, že jesť sa bude vždy. Ak navyše ponúknete kvalitu, máte šancu na úspech. Aj modelingová kariéra zmysel má. Hoci sa v modelingu niektoré štandardy zmenili, stále je to profesia, vďaka ktorej môžete získať veľa skúseností a slušne si zarobiť. Ako každá práca má aj toto zamestnanie pozitívne i negatívne stránky. Dnešné dievčatá by sa nemali nechať odradiť. Ani pre pandemickú situáciu. Pandémia tu nebude navždy, ale už sme si mnohí uvedomili, že s ňou sa mnohé profesie zmenili. Radikálne alebo čiastočne. Nemá zmysel zostať sedieť so založenými rukami alebo hľadať dôvody, prečo sa niečo nedá. Naopak, treba sa prispôsobiť a nájsť si cestu, ako veci obrátiť vo váš vlastný prospech. Na začiatku ste sa ma pýtali, či som viac modelka, dizajnérka či influencerka – vlastne som asi z každého rožku niečo. Snažím sa využiť všetko, čím disponujem v danej dobe.

Takže byť pekná už skrátka nestačí…

Neviem, či niekedy stačilo. Všetci si myslia, že my modelky nič nerobíme. Že sme sa len narodili pekné, mali sme šťastie na dobrý genofond od rodičov. Čo je pravda, ale… na svete je toľko krásnych žien! Nestačí byť len krásna. Posaďte si vedľa seba štyri modelky, prezrite si ich fotografie z agentúry, ale pokojne sa vám môže stať, že vás neosloví tá, ktorá je z nich najlepšia. Uvedomila som si to nedávno, keď sme fotili vlastnú kampaň pre značku Farah X Michaela. Naša bookerka mi ponúkala dievča, o ktorom som nebola presvedčená ako o správnej voľbe a nakoniec sa ukázalo, že mala pravdu. Bola pre nás tá pravá. Lenže tam vidíte, o čom je dnes modeling – dievča musí mať osobnosť, dobré vzťahy v rámci agentúry, musí makať na sebe, fyzicky aj mentálne, zároveň musí mať podchytené sociálne siete, vytvoriť si správny profil s čo najširším záberom, ktorý zaujme maximum klientov. Na to nestačí byť len krásna. Často je to aj o intuícii, schopnosti rozlíšiť, čo bude pre nás správne a ktorou cestičkou sa vydať. A tiež mať výdrž a odhodlanie na nej zotrvať.

zväčšiť Topmodelka Michaela Kocianová v jednom z... Foto: archív Elite Model Bratislava
MAX ABADIAN ELLE CANADA COVER 06 1237 FIN 2 Topmodelka Michaela Kocianová v jednom z editoriálov, kde predvádzala svoje ukážkové krivky.

Kam intuícia vzala naposledy vás?

Práve do Nemecka. Sedela som doma na Slovensku a hovorila môjmu novému priateľovi, že sa tu necítim šťastná. Pozrel sa na mňa: „Prečo to hovoríš? Veď je nám spolu dobre.“ A ja som mu odpovedala, že to s ním nemá nič spoločné. Necítim sa šťastná, pretože mám pocit zbytočnosti. Ráno sa zobudím, idem si zacvičiť, potom idem na obed a potom si dám kávu a čakám na muža do večera, kým príde domov – to vás môže baviť chvíľu. Vždy som bola pracujúca žena – tak som si pobalila kufre, sadla do auta a šla do neznáma.

To môže byť tvrdá skúška pre vzťah, ale s novým partnerom Jakubom ste stále spolu. Je jednoduché mať vzťah pre pracujúcu mladú ženu, ktorá chce byť sebestačná?

Kde je vôľa, tam je cesta. V prvom rade musíte čiastočne urobiť kompromis na oboch stranách. A musíte si uvedomiť, či sa vám konkrétny krok, alebo rozhodnutie oplatí, alebo nie. Ak nie, minimálne je to dobrá škola v zistení, čo vlastne v našom živote chceme. Ja som vždy podobným spôsobom zistila, že toto je presne cesta, ktorou nechcem ísť. Napríklad aj pri mojom bývalom. Síce nám bolo fajn, veľa sme spolu cestovali, ale nebola som šťastná.

Čím je pre vás aktuálny partner výnimočný?

Nikdy som si nemyslela, že sa kvôli vzťahu vrátim na Slovensko. Mala som len raz vzťah doma, dva a pol roka s Filipom Šebom a nemyslela som si, že po Filipovi budem ešte s nejakým iným Slovákom. Človek mieni, pánboh mení. Sama som prekvapená. Môj priateľ síce nechce byť medializovaný, ale môžem prezradiť, že je skvelý partner, je veľmi pracovitý, zdvorilý, slušne vychovaný a úplný krasoň, dokonca ho aj volám princ Krasoň (smiech).

Čo považujete za najdôležitejší atribút fungujúceho vzťahu?

Uvažujem, že by som povedala dôvera, ale po niekoľkých vzťahoch a životných skúsenostiach viem dnes povedať, že okrem dôvery to bude asi aj podobná kultúra. Mala som partnerov z rozličných kultúr a veľakrát sa to stalo aj kameňom úrazu nášho spoločného fungovania. Koľkokrát som ani nevedela, že som urobila či povedala niečo zlé, respektíve niečo, čo bolo považované za nevhodné – práve pre partnerovo odlišné kultúrne nastavenie a zázemie. Dnes mám po boku muža, s ktorým nás spájajú rovnaké zážitky z mladosti, podobné spomienky, máme spoločné vianočné rozprávky! Skrátka nás spájajú maličkosti, ktoré som mala predtým akoby vyblokované, ani som s nimi nepočítala.

V novom vzťahu ste už nejaký ten mesiac. Začínali sme tento rozhovor otázkou, kde sa nachádza Michaela Kocianová v roku 2021. Tak čo keby sme ho ukončili otázkou, kde sa vidíte ten budúci?

(úsmev) Neviem, aké prognózy odo mňa čakáte. Mám s mojou prácou občas taký taliansky vzťah, v jednej chvíli si ju neviem vynachváliť a v inej by som s tým najradšej definitívne sekla – ale na konci dňa mi je jasné, že modeling je to, čo mi v živote prinieslo veľa. Milujem moju profesiu a ešte chvíľku by som chcela pracovať. Ale tiež je pravdou, že mám 33 a myšlienky na založenie rodiny sa objavujú stále častejšie. Možno o pár rokov budem kočíkovať s mojou najlepšou kamarátkou Lindou Vojtovou, to by som bola veľmi rada. Uvidíme…

Michaela Kocianová

Narodila sa 29. decembra 1988 v Partizán­skom. Do sveta modelingu vstúpila v roku 2004 druhým miestom v modelingovej súťaži Elite. Odvtedy stihla predvádzať pre značky ako Dior, Giorgio Armani, Chanel či Oscar de la Renta. Objavila sa na titulných stranách magazínov ako Elle, Harper's Bazaar či L'Officiel. Kedysi sa stala reklamnou tvárou celosvetovej kampane Vivienne Westwood, naposledy ju pre kampaň oslovila napríklad značka Aigner. Ako jediná Slovenka účinkovala na módnej prehliadke Victoria's Secret. Pre americkú značku nafotila aj plavkový katalóg.

Pozrite si aj reláciu Ide o nás s modelkou Barborou Bruškovou na tému sebavedomia
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Slovensko #modeling #vzťah #modelka #dizajn #koza #Michaela Kocianová

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...