Talenty dokážeme ponúknuť svetu aj doma. Poďte s novým festivalom na neutrálnu pôdu, pozýva Eva Sýkorová-Čomborová

Len pár dní zostáva do štartu nultého ročníka multižánrového podujatia Fest1val, na ktorom sa predstavia zástupcovia dizajnu, architektúry, módy či filmu. Porozprávala o ňom aj spoluautorka idey a spoluorganizátorka Eva Sýkorová-Čomborová.

25.04.2024 00:00
debata
Talenty dokážeme ponúknuť svetu aj doma. S novým festivalom chceme vrátiť kultúru a históriu na mapu
Video
Zdroj: TV Pravda

Zakladateľka komplexnej platformy Virvar Sýkorová-Čomborová ktorá je spoluautorka idey multižánrového podujatia v Dolných Vítkoviciach pri Ostrave, ktoré sa uskutoční od 30. apríla do 5. mája 2024. V relácii Ide o nás prezradila Sýkorová-Čomborová, prečo si tvorcovia nového konceptu vybrali za miesto konania práve Ostravu.

UNOS - to je jedna z troch sekcií multižánrového podujatia fest1val Čítajte viac Kráľ, Kubiková, Plesl či Sekáč: To najlepšie z českého a slovenského dizajnu predstaví ÚNOS. Umenie si pýta zmenu, tu ju nájdete

„Ostrava má jedinečné genius loci, má bohatú históriu a najmä – ako ja hovorím – berieme naratív a celé publikum na neutrálnu pôdu. Nie je to ani Praha, nie je to ani Bratislava – nie sú to hlavné mestá, s ktorými sa podobné koncepty spájajú dlhodobo. Je to neutrálna pôda Moravsko-Sliezska, kde je cítiť aj tú češtinu, ale počuť aj trochu z tej slovenčiny. Divák, alebo aj klient a publikum má možnosť prísť a zahodiť to, v čom každý deň reálne funguje, čo pozná. Človek sa tam zrazu cíti inak, dobre a je tam aj neskutočne dobrá infraštruktúra,“ vysvetlila v relácii Ide o nás.

Eva Sýkorová-Čomborová, zakladateľka platformy... Foto: Peter Spurný
P32664210 Eva Sýkorová-Čomborová, zakladateľka platformy Virvar.

Platforma Virvar spolu so Sýkorovou-Čomborovou a celým tímom stojí za sekciou UNOS, jednou z troch sekcií bohatého programu, o ktorom sme sa zhovárali v špeciáli Ide o nás. Cieľom je divákom predviesť talenty, ktorých je na oboch stranách československej hranice mnoho. „Máme čo ponúknuť svetu. Máme čo ponúknuť aj tu doma – každý, kto chce zažiť slobodnú, nekonvenčnú, autentickú atmosféru – zažiť niečo nové. Zabudnúť na to, čo nás momentálne trápi a trošku si vydýchnuť, pozývam ich do Ostravy,“ uviedla spoluorganizátorka. „Naozaj chceme vrátiť kultúru a históriu, nielen do Ostravy, ale celkovo na mapu – našu lokálnu,“ doplnila.

Ukážka z tvorby dizajnérky Petry Kubikovej,...
Dizajnérka Petra Kubiková a jej nová kolekcia...
+19Ukážka z tvorby Štefana Sekáča, ktorý sa...

V relácii Ide o nás, ktorá vznikla v rámci mediálnej spolupráce podujatia Fest1val 1 a sekcie UNOS by Virvar, sme hovorili aj o výnimočných projektoch, ktoré už má platforma na konte, o selekcii prezentovaných autorov či o plánoch do budúcnosti. Viac si vypočujte v relácii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fest1val #UNOS by Virvar #Eva Sýkorová-Čomborová

+ Nemeňte svoju rutinu, nie je pre vás vhodný čas na zmenu.
Rozvoj osobných zručností otvorí dvere k prosperite....

+ Nemyslite negatívne, vaše myšlienky majú veľkú silu.
Pomáhajte riešiť všetky situácie, nenechávajte to len na...