Len štyri či päť hodín spánku? Čo to urobí s vašou pokožkou?

Spánok ovplyvňuje aj stav našej pokožky. Odborníci v štúdii prišli na to, čo sa deje s pokožkou, ak telu doprajete len štyri či päť hodín hodiny spánku.

10.04.2024 09:00
žena, tvár, únava, zrkadlo, pokožka Foto:
Málo spánku?
debata

Kvalitný spánok je pre telo nevyhnutný. Umožňuje nám oddych a regeneráciu, podporuje kognitívne funkcie a duševnú výkonnosť, podporuje emocionálne zdravie, pomáha udržiavať fyzické zdravie, reguluje hormóny v tele a posilňuje imunitný systém. Spánok však ovplyvňuje aj stav našej pokožky. Odborníci v štúdii prišli na to, čo sa deje s pokožkou, ak telu doprajete len štyri či päť hodín hodiny spánku.

Ak chcete mať žiarivú a bezchybnú pleť a to je dôvod, prečo často navštevujete kozmetický salón a nakupujete si drahé produkty na ošetrenie pleti, spozornite. Ani takáto dôkladná starostlivosť vám neprinesie požadované výsledky, ak nebudete mať dostatočne veľa spánku. Kozmetička a kozmetická poradkyňa Natasha Glasgow na svojej stránke tvrdí: „Vaša pokožka produkuje kolagén, keď spíte, je to súčasť procesu opravy. Ak spíte len 5 hodín, na tvári sa vám môže vytvoriť dvakrát toľko jemnučkých vrások ako po 7-hodinovom spánku.“ Čarovným prostriedkom proti vráskam a posilou pre stabilnú tvorbu kolagénu je totiž dostatok spánku.

blondínka, blond, vlasy, úsmev, relax, žena Čítajte viac Málo známy vitamín krásy. Vďaka nemu prestanú padať vlasy, lámať sa nechty a pokožka znovu získa sviežosť

Výskum, na ktorý sa odvoláva Natasha Glasgow, bol klinickým testom uskutočnený v Skin Study Center v University Hospitals Case Medical Center v USA. Štúdia skúmala účinky spánku na pokožku 60 žien pred menopauzou vo veku 30 až 49 rokov. Z účastníkov štúdie polovica spadala do kategórie „málo hodín spánku“, zatiaľ čo druhá polovica sa považovala za priemerných až dobrých spáčov. Na vyhodnotenie stavu pokožky sa dámy zúčastnili niekoľkých neinvazívnych kožných testov, napríklad terapia UV svetlom, narušenie kožnej bariéry a bodovací systém SCINEXA pre starnutie pokožky.

vitamín C, pleť, pokožka, ošetrenie, žena Čítajte viac 5 potravín a 1 nápoj, ktoré zaručia pokožku bez vrások

Na konci štúdie vedci zistili štatisticky významné rozdiely v kvalite stavu pokožky pri týchto dvoch skupinách. Napríklad, keď sa pozreli na výsledky bodovacieho systému starnutia pleti, ženy so zlou kvalitou spánku mali dvakrát viac jemných vrások, horšie bolo zafarbenie pokožky a výraznejšia aj ochabnutosť.

Zistili tiež, že ženám so zlou kvalitou spánku trvalo dlhšie, kým sa zotavili z popálenín spôsobených UV žiarením. V teste narušenia bariéry sa zistilo, že slabšie spáčky majú 30-percentné zníženie schopnosti reparácie kože a zvýšenú náchylnosť na stratu vody. To znamená, že pokožka môže byť citlivejšia a suchšia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krása #spánok #pokožka

+ Ak zmenu sami nebudete chcieť, zmena sama nepríde, myslite nato.
Venujte čas finančnému plánovaniu, odmena vás...

+ Vyskúšajte nové zdravé recepty, objavte radosť z varenia.
Neberte nič na ľahkú váhu, avšak nič ani veľmi...