5 potravín a 1 nápoj, ktoré zaručia pokožku bez vrások

Pevná, zdravá pokožka, bez hlbokých vrások do vysokého veku. To nie je len výsledok estetických procedúr a drahých prípravkov na omladenie. Základom je konzumovať tie správne potraviny, z ktorých si vaša pokožka dokáže zobrať dostatok výživy, aby bola zdravá a svieža.

30.11.2023 06:00
vitamín C, pleť, pokožka, ošetrenie, žena Foto:
Avokádo obsahuje dôležitý antioxidant v podobe vitamínu E, ktorý chráni pleť pred poškodením slnkom.
debata

Avokádo

Má vysoký obsah zdravých tukov, ktorých sa vôbec nemusíte báť, pretože sú nevyhnutné na udržanie pružnej a hydratovanej pleti. Tiež sa zistilo, že avokádo obsahuje zlúčeniny, ktoré chránia pleť pred poškodením slnkom. Obsahuje dôležitý antioxidant v podobe vitamínu E. Zaujímavé je, že tento vitamín funguje najlepšie v kombinácii s vitamínom C, čo je ďalší dôležitý antioxidant, ktorý v avokáde nájdete.

Orechy

Orechy a semienka sú skvelým zdrojom živín potrebných na udržanie krásnej a zdravej pleti. Skvelým príkladom sú vlašské orechy. Sú dobrým zdrojom esenciálnych mastných kyselín, ktoré si naše telo nevie samo vytvoriť, aj bielkovín a zinku, ktorý dokáže ničiť baktérie, mierniť zápaly a je nevyhnutný na hojenie rán. Nájdete v nich aj menšie množstvo vitamínu E a selénu.

Batáty

Sladké zemiaky sú zdrojom beta-karoténu, ktorý sa premieňa na vitamín A. Ak budete jesť veľa batátov, vaša koža dokonca získa peknú farbu pripomínajúcu opálenie. Vyskúšajte plnené batáty, rýchle karí s karfiolom a batátmi alebo batátové lievance. Batáty vám nielen zaplnia žalúdok, potešia chuťové bunky, ale vylepšia aj pleť.

shutterstock 1727424244 Čítajte aj Áčkové výsledky na vašej pleti? Postará sa o ne vitamín A. Kým ho začnete používať, musíte vedieť toto...

Červená a žltá paprika

Papriky sú skvelým zdrojom beta-karoténu a zároveň sú jedným z najlepších zdrojov vitamínu C, o ktorom je známe, že je nevyhnutný na tvorbu kolagénu, a teda skvele funguje proti vráskam. Urobte na večeru kuracie stehná s paprikou a zeleninou, alebo z nich pripravte skvelú polievku, či pikantnú omáčku.

Tmavá čokoláda

Kakao obsahuje antioxidanty, ktoré chránia pokožku pred spálením, zvyšujú prietok krvi a zlepšujú vzhľad vrások. Dôležité je vyberať čokoládu s najmenej 70% obsahom kakaa a dávkovať si ju v primeranom množstve. Potom bude všetko v poriadku. Aj vaša línia aj vaša pleť.

Zelený čaj

Účinné a silné antioxidanty obsiahnuté v zelenom čaji sa nazývajú katechíny a pôsobia na zlepšenie zdravia pokožky niekoľkými spôsobmi. Rovnako ako niekoľko vyššie spomínaných potravín aj popíjanie zeleného čaju môže chrániť pleť pred poškodením slnkom a zamedziť jej začervenaniu. Tiež zvyšuje jej elasticitu a hydratáciu. To znamená aj menej vrások.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín C #orechy #pleť #zinok #vitamín E #antioxidanty #avokádo #ochrana pred slnkom #betakarotén #elasticita #starnutie pleti #tmavá čokoláda #bataty #mastné kyseliny #katechín #zdravá pleť #červená paprika

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....