Slováci sa naučili módu nosiť aj doceniť. Už to nie je len ligotové pozlátko, vraví Martin Hrča

Dizajnér Martin Hrča patrí medzi najvýraznejšie zjavy domácej scény. Jeho story-telling v jednotlivých kolekciách je mimoriadne silný, obsah vkladá do každého kúsku, inšpiruje ho príroda, reflektuje dianie okolo seba.

07.02.2024 00:00
debata
Adela je dospelejšia, už si vie šaty od dizajnérov užiť inak
Video
Zdroj: TV Pravda

V ostatnej kolekcii Chronos to nebolo inak a zhodou okolností sa jedny šaty z nej stali aj súčasťou večera za umenie. Hrča opäť obliekal moderátorku Adelu Vinczeovú, nie však prvýkrát.

cntbu-2023  Adela Vinczeová Čítajte viac Zaseknutá vo vetre: Vinczeová ako múza umeleckého večera predviedla šaty, ktoré ju dojímali. Kultúra dnes? Je v dobrom stave, odkázala

Už v roku 2012 sa ako mladý módny tvorca na rovnakom evente stretol s vtedy ešte Banášovou a odel ju do kreácie z pozbieraných nití, ktoré vytvorili konštrukt večernej toalety vážiacej zhruba 17 kíl. Tento rok sa moderátorka objavila pred zrakmi pozvaných hostí v šatách, ktoré akoby zamrzli vo vetre.

zväčšiť Moderátorka Adela Vinczeová v kreácii od... Foto: Nadácia Tatra banky
cntbu-2023 Adela Vinczeová Moderátorka Adela Vinczeová v kreácii od Martina Hrču na vyhlásení cien za umenie v roku 2023.

„Bolo to určite iné, pretože aj ja som už tvorivo inde, aj technologicky. A tak celkovo. Móda vždy reaguje na aktuálnosť nejakej doby – teda nielen móda, umenie celkovo. Kolekcia Chronos, na ktorej som pracoval minulý rok, vznikla tiež z mojej potreby povedať niečo svetu. A zhodou okolností to zapadlo do konceptu večera,“ porovnal pre Pravdu Martin Hrča svoju opakovanú skúsenosť s prípravou garderóby pre moderátorku večera.

cntbu-2023 Juraj Straka Čítajte viac Keď mal 15, žartoval, že vešia remeslo na klinec, ak si jeho potlač oblečie Anna Wintour. Stalo sa tak už trikrát, plány Juraja Straku nekončia

Prezradil, že Vinczeová sa nerada pasuje do pozície akejsi múzy. „Ale keď človek chce vstrebať jej osobnosť a atmosféru večera, musí sa do toho zahrabať dlhšie. Čiže je to o nej a o tomto večeri,“ konštatoval slovenský návrhár na margo cien za umenie. Samotná Adela je podľa neho tiež inou nositeľkou ako bola pred 12 rokmi. „Je to triezvejšie, možno dospelejšie. Aj Adela si už prešla asi mnohými prístupmi, čiže mám pocit, že to vie viac navnímať a viac si to užiť – aj skrz peripetie, ktoré ju v tých šatách občas čakajú,“ skonštatoval s úsmevom.

zväčšiť Dizajnér Martin Hrča sa predstavil počas prvého... Foto: Fashion LIVE!
Martin Hrča, Chronos Dizajnér Martin Hrča sa predstavil počas prvého dňa akcie Fashion LIVE!.

Hrču najviac teší, že aj vďaka projektom ako je tvorba šiat pre moderátorku slávnostného večera Ceny Nadácie Tatra banky za umenie sa postavenie módy na Slovensku zlepšilo. „Špeciálne asi na Slovensku to bolo o tom, že móda bola pomenovaná ako ligotavá, pozlátková, určená len pre istý druh klientely. Ale dnes je vidno aj medzi ľuďmi, že už majú módu priznanú. Že ju vedia nájsť aj nosiť,“ dodal Martin Hrča.

zväčšiť Moderátorka Adela Banášová v šatách od... Foto: Nadácia Tatra banky
Adela Banášová a Martin Hrča Moderátorka Adela Banášová v šatách od dizajnéra Martina Hrču - a s ich autorom osobne. Na zábere z roku 2012.

Čo ešte prezradil o móde, alebo o tvorbe ďalšej kolekcie, si pozrite v našom videorozhovore. Ukážky z ostatnej kolekcie Chronos nájdete aj v galérii nižšie.

Modelka na prehliadke Martina Hrču a jeho novej...
Modelka na prehliadke Martina Hrču a jeho novej...
+47Modelka na prehliadke Martina Hrču a jeho novej...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šaty #móda #tvorba #Martin Hrča #Adela Vinczeová

+ Zdravý životný štýl vás nabije pozitívnou energiou.
Naučte sa hovoriť nie zbytočným výdavkom a strate času....

+ Nezabúdajte na odpočinok, váš organizmus si ho zaslúži.
Šikovnosť je vaša silná stránka avšak pozor komu ju...