Keď mal 15, žartoval, že vešia remeslo na klinec, ak si jeho potlač oblečie Anna Wintour. Stalo sa tak už trikrát, plány Juraja Straku nekončia

Opakovane sa na Slovensko vracia a posledné mesiace ho rodná krajina aj doceňuje. Textilný dizajnér Juraj Straka, ktorý má na konte návrhy potlačí pre značky ako Versace, Schiaparelli či Jason Wu, ale aj domácu Lenka Sršňovú, Marcela Holubca alebo Jakuba Matiašoviča, sa teší z ďalšej ceny.

06.02.2024 00:00
cntbu-2023 Juraj Straka Foto:
Textilný dizajnér Juraj Straka ďakoval za cenu za textilný dizajn kolekcie dezénov pre módnu značku Essentiel Antwerp,
debata

Po zisku Národnej ceny za dizajn na jeseň minulého roka sa Straka vo štvrtok minulý týždeň postavil aj na pódium v Slovenskej národnej galérii. Prevzal si sošku v kategórii Dizajn za návrh potlačí pre belgickú značku Essentiel Antwerp.

cntbu-2023  Adela Vinczeová Čítajte viac Zaseknutá vo vetre: Vinczeová ako múza umeleckého večera predviedla šaty, ktoré ju dojímali. Kultúra dnes? Je v dobrom stave, odkázala

„Ostatné tri roky, keď som sa osamostatnil a založil vlastnú firmu, ma už zmluvy a kontrakty nezaväzujú k mlčanlivosti a k tomu byť v pozadí. Moja prvá myšlienka pri zakladaní firmy bola, že konečne môžem ísť robiť aj na Slovensko projekty s ľuďmi, ktorých poznám. Byť ocenený dvoma takýmito cenami je pre mňa obrovský pocit hrdosti,“ vyhlásil pre Pravdu Juraj Straka. Teší ho, že môže svoje know-how, ktoré získal v zahraničí uplatňovať aj pri spolupráci s lokálnymi autormi. Okrem toho príležitostne vyučuje aj na Vysokej škole výtvarných umení. „Je to vyústenie šestnástich rokov v zahraničí krásnym smerom,“ skonštatoval.

Všetko sa dá dosiahnuť, keď človek na tom tvrdo pracuje
Video
Zdroj: TV Pravda

Hoci poroty Ceny Nadácie Tatra banky za umenie ho ocenila za kolekciu pre Essentiel Antwerp, Strakov triumf z minulého roka číta aj návrh potlačí pre amerického dizajnéra Jasona Wu. V šatách z tejto línie sa objavila na verejnosti aj šéfredaktorka Anna Wintour. „Keď som mal 15 rokov, žartoval som, že v deň, keď Anna Wintour bude mať na sebe moju potlač, tak vešiam moje remeslo na klinec a končím s textilom,“ s humorom prezradil Straka.

Moderátorka Adela Vinczeová v kreácii od...
Moderátorka Adela Vinczeová v kreácii od...
+7Herečka Kamila Magálová získala cenu v...

„Toto je už tretíkrát, čo má Anna Wintour na sebe dezén, ktorý som vytvoril. Stále je to obrovský hrejivý pocit. A myslím si, že to je aj krásny príklad toho, že všetko sa dá dosiahnuť, keď človek na tom tvrdo pracuje,“ pokračoval.

Jason Wu, móda, Juraj Straka Čítajte viac Nádherné kresby na šatách ohúrili New York, za touto krásou stojí Slovák Juraj Straka. A obliekla si ho aj... kráľovná!

V jeho plánoch do budúcnosti je určite prítomné Slovensko. Spolupracuje s renomovanými autormi a neobchádza ani talentovaných študentov a absolventov. Ak by mal menovať, s kým by si chcel strihnúť spoluprácu, odpovedá veľmi rozhodne. „Z domácej scény mi stále chýba na mojom vysnenom wish-liste Boris Hanečka. Zo svetového trhu je to Prada. To je nesplnený malý sen, ktorý by som rád jedného dňa uskutočnil,“ uviedol Juraj Straka.

O víťazoch ďalších cien čítajte aj v nasledujúcom odkaze a okrem nášho rozhovoru z galavečera Ceny za umenie si pozrite aj archívny rozhovor s Jurajom Strakom nižšie.

Rozhovor s Jurajom Strakom v rubrike Naši svetoví
Video
Zdroj: TV Pravda
debata chyba

+ Pravidelné stravovanie a vyvážená diéta sú nevyhnutné.
Ak ku niekomu vzhliadate, pokúste sa byť ako on, vy nato...

+ Malé zmeny vo vašej strave môžu priniesť veľké výsledky.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, bude to tak najlepšie...