Máte suchú pleť? Zbavte sa týchto prehreškov a budete jasať šťastím

Aj keď sa snažíte akokoľvek a ste presvedčení, že pre zdravú pokožku robíte maximum, nie je neobvyklé, že počas zimy sa jej kondícia zhorší. Okrem povädnutého vzhľadu a suchosti môžete pozorovať drobné prasklinky, na pohmat drsné škvrny a odlupujúce sa šupinky. Čo pre seba a svoju kožu môžete urobiť? Nie všetko je len o neustálom natieraní sa zvlhčujúcim krémom.

03.02.2024 13:00
vitamín C, pleť, pokožka, ošetrenie, žena Foto:
Pre pokožku je lepšie sa otužovať, ako si dávať horúce kúpele.
debata

Choďte na to správne

Pravidelná a správne zvolená starostlivosť je kľúčom k zdravej pokožke a základom prevencie. Suchá pleť nebýva v zimných mesiacoch ničím neobvyklým a aspoň občas potrápi množstvo žien. Kombinácia chladného a mrazivého počasia a vykurovaných interiérov môže pokožku zbaviť vlhkosti a zanechať ju matnú, zdrsnenú a šupinatú. Koža môže dokonca nepríjemne svrbieť. V prípade, že vám v boji so suchou pokožkou nepomáha žiadny krém, je možno načase porozmýšľať o iných príčinách. A začať ich riešiť.

Pozor na horúcu vodu

Pre pokožku je lepšie sa otužovať, ako si dávať horúce kúpele. Príliš teplá voda v kombinácii s mydlom alebo sprchovým gélom zmäkčuje pokožku a tým nenápadne, ale vytrvalo narúša a odstraňuje jej prirodzený ochranný film. Pokiaľ holdujete horúcej vani alebo dlhej sprche každý deň, bude pokožka náchylnejšia na podráždenie, začervenanie a vysušenie. Riešením je znížiť teplotu vody, skrátiť dobu sprchovania a mydlo používať len na nevyhnutné miesta.

vrstvenie, hydratácia, pleť Čítajte aj Odborníčka radí: Ako si na jeseň chrániť pleť? Pozor na rozšírené cievky i pigmentové škvrny

Jedávate málo ovocia

Nedostatok ovocia a zeleniny v každodennom jedálničku môže mať negatívny vplyv na vašu pleť. Podľa niektorých odborníkov na výživu má to, čo jeme, veľký vplyv na mechanizmy, ktoré sú spojené so starnutím pokožky. Napríklad vitamín C, obsiahnutý v hojnej miere v ovocí, pomáha v organizme pri tvorbe kolagénu, ktorý redukuje jemné vrásky a je nevyhnutný na to, aby bola koža pružná, hydratovaná a zdravá.

Pozor na kávu a alkohol

Alkohol aj kofeín sú diuretiká, čo v podstate znamená, že vás odvodňujú a zvyšujú produkciu moču. Možno ste si všimli, že po veľkej káve, pive alebo aj poháriku vína máte častejšie nutkanie na močenie. Organizmus potom rýchlejšie stráca tekutiny, čo okrem iného vedie aj k suchej a dehydratovanej pokožke. Obmedzte alkohol a kofeín a naopak dbajte na kvalitný pitný režim. Počas dňa by ste mali vypiť zhruba dva litre čistej vody, prípadne nesladených ovocných či bylinných čajov alebo riedených ovocných a zeleninových štiav.

Nepreháňajte to s krémom

Čím viac si ho dáte, tým máte pocit, že menej účinkuje? Môže to byť pravda. Ak si myslíte, že problém vyriešite tým, že si zaobstaráte poriadne drahý krém a budete ho čo najčastejšie starostlivo vrstviť na tvár a celé telo, mýlite sa. Keď budete na pokožku nanášať zbytočne hrubú vrstvu hydratačného krému, spôsobí to viac škody ako úžitku. Príliš mastné krémy môžu paradoxne oslabovať ochrannú bariéru pleti a narušiť jej prirodzenú funkciu samohydratácie. Pokožka sa potom stáva závislou na používaní krému a stráca svoju vlastnú schopnosť regulácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #kofeín #vitamín C #hydratácia #starostlivosť o pleť #krém #kolagén #suchá pokožka #mydlo #diuretikum #horúca voda #hydratácia pokožky #kožná bariéra #vitamíny a minerály

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Nezaťažujte sa niečím čo nie je vaša starosť, škodíte hlavne sami sebe.
Nekopírujte, nikdy tak sami nebudete so...