Odborníčka radí: Ako si na jeseň chrániť pleť? Pozor na rozšírené cievky i pigmentové škvrny

Chladné mesiace roka majú na starostlivosť o našu pokožku iné nároky ako v lete. Pleť ohrozuje mráz, vietor a vlhkosť. Vplyvom toho sa stáva viac suchou, povädnutou a staršou. Ako sa postarať o pleť na jeseň a v zime hovorí v rozhovore pre Pravdu MUDr. Adriana Tomeková z kliniky Tomar.

02.11.2023 00:00
vrstvenie, hydratácia, pleť Foto: ,
Domáca starostlivosť, aj keď je veľmi dôležitá pre zachovanie zdravej a krásnej pleti.
debata

Ktoré kozmetické či zdravotné problémy zvyknú trápiť pleť s príchodom chladných dní?

S príchodom chladných dní je v prvom rade dôležité dopriať pleti reštart po lete. Ostré slnko, chlórová voda v bazénoch, klimatizované priestory, potenie, to všetko predstavuje pre našu pokožku záťaž. Pleť sa počas horúcich dní vysušovala, je drsnejšia, citlivejšia a najmä vystavovaná dehydratácii. Je náchylnejšia na tvorbu pigmentových škvŕn, vrások či jemných rozšírených cievok na tvári. Preto by sme jej na jeseň mali dopriať potrebnú regeneráciu. A pripraviť ju na chladné dni – teda zásobiť potrebnými vyživujúcimi a hydratačnými látkami, ako sú vitamíny, aminokyseliny, koenzýmy, minerálne soli, nukleové kyseliny a dopriať jej špeciálne ošetrenia, ktoré regenerácii vedia aktívne dopomôcť.

Aké zmeny sa dejú v pokožke, keď je vystavovaná chladu, suchu a vetru?

Pokožku v zime ohrozuje nielen slnko, ale najmä mráz, vietor a tiež vykúrené miestnosti. Ak je vplyv mrazu dlhodobý, spôsobuje pokožke permanentný šok a môže viesť až ku kožným chorobám, ako je napríklad rosacea. Pleť trpí v chlade predovšetkým dehydratáciou. V tomto období jej chýbajú vitamíny a vyššie spomínané hydratačné látky. Prejavom dehydratácie býva suchšia a šupinatá pokožka, zvýrazňujú sa vrásky, časté je povädnutie či mdlý tón pleti.

Aký je základný rozdiel medzi starostlivosť o pleť v letných a zimných mesiacoch a ktoré kozmetické prípravky by sme mali používať viac v chladnom počasí a ktoré by sme už nemali používať?

Ideálne je, aby bol pleťový krém hydratačný a na báze olejov, nie vody, ktorá sa v lete ľahko odparí, ale v zime môže na tvári zmrznúť a pleť namáhať. Krém by nemal obsahovať parfumové látky ani ťažké konzervanty. Kozmetické prípravky by mali byť s obsahom cenných prírodných olejov, napríklad s mandľovým či avokádovým a vitamínov, najmä A, C, D a E, ktoré pôsobia ako antioxidanty. Po lete, keď používame jemné textúry krémov, si môžeme dopriať hustejšiu konzistenciu. Do svojho denného či nočného krému môžeme pridať tiež kvapku mandľového alebo jojobového oleja lisovaného za studena. Vhodné je na pleť aplikovať aj koncentrované séra obsahujúce vyšší podiel všetkých vitamínov, výživných látok a kyseliny hyalurónovej, ktorá by nemala chýbať v každodennej starostlivosti o pokožku.

Môžeme používať v chladnom období roka aj prípravy s retinoidmi?

Na jeseň a v zime sa môžeme vrátiť aj k pravidelnej aplikácii retinoidov, ktoré v lete neodporúčam používať kvôli riziku vzniku pigmentových škvŕn. Retinoidy dokážu prestúpiť do hlbších vrstiev kože, vďaka čomu zlepšujú jej výzor, redukujú pigmentáciu a jemné vrásky. Zároveň stimulujú prirodzenú tvorbu kolagénu v pokožke. Po kontakte s pokožkou sa retinol transformuje na kyselinu retinovú, ktorá niekoľkonásobne urýchľuje regeneráciu buniek. Pleť sa zbavuje starých vrstiev a stáva sa citlivejšou na prienik výživy, ktorú jej dodávate prostredníctvom rôznych sér a krémov. Zároveň je však mimoriadne citlivá na slnko. Preto má používanie retinoidov svoje pravidlá, ktoré je potrebné dodržiavať. V starostlivosti tiež nezabudnime ani na pleťové masky a zábaly, ktoré sú určené na regeneráciu.

Je nutné používať na jeseň a v zime krémy, prípravky s UV faktormi?

Aj počas zimy ohrozuje pokožku UV žiarenie. Vo vysokých nadmorských polohách je rovnako intenzívne ako pri mori. Zapríčiňuje predčasné starnutie či rôzne alergické reakcie. Počas lyžovačky na horách, preto odporúčam používať krémy s UV filtrom 50 a s hutnejšou textúrou. Na dennú starostlivosť na jeseň a v zime v bežných podmienkach odporúčam chrániť pleť krémom s UV filtrom minimálne 15, v slnečnejších dňoch aspoň UV faktor 20.

vitamín C, pleť, pokožka, ošetrenie, žena Čítajte aj Aj vám ležia v žalúdku? Teda vlastne na tvári... ako poraziť pigmentové škvrny a znovu zažiariť?

Pokožku vyživujeme nielen zvonku, ale aj zvnútra. Na ktoré živiny treba viacej sústrediť našu pozornosť na jeseň a v zime, aby sme dostatočne vyživili pleť?

Na pokožku má veľký vplyv náš životný štýl. Dostatok ovocia a zeleniny v čerstvom stave, pravidelný a dostatočný pitný režim a zdravý životný štýl je okrem starostlivosti zvonka cestou ku krásnej a žiarivej pokožke a mal by byť samozrejmosťou v každom ročnom období. V zime je dostupnosť čerstvej zeleniny a ovocia obmedzená, preto môžeme siahnuť napríklad po veľmi prospešnej fermentovanej zelenine, strukovinách a do jedálnička pridať pokojne aj mrazené ovocie. Z výživových doplnkov by som v zimnom období odporučila hlavne užívanie vitamínu D, v prípade potreby aj vitamínu C, ideálne v lipozomálnej for­me.

Ktoré tvárové ošetrenia sú najviac v obľube v chladných mesiacoch roka a prečo?

Domáca starostlivosť, aj keď je veľmi dôležitá pre zachovanie zdravej a krásnej pleti, nikdy nenahradí profesionálne postupy. Všetky kozmetické prípravky vrátane koncentrovaných sér si doma aplikujeme len na vrchné vrstvy pokožky. Ich potrebný prienik do hlbších vrstiev dermy dokáže zabezpečiť len profesionálne lekárske či kozmetické ošetrenie. Chladnejšie jesenné počasie je ideálne nielen na riešenie vzniknutých problémov s pokožkou, ale aj na jej skrášľovanie. Veľmi prospešné sú rôzne hydratačné, relaxačné a regeneračné ošetrenia, ktoré sa dajú prispôsobiť potrebám pleti. Výhradne v neslnečnom období, teda na jeseň a v zime sa vykonávajú zákroky ako chemický peeling a ošetrenia s retinolom. Väčšinu ošetrení môžeme vďaka najnovším technológiám a samotnému procesu a jeho neinvazivite vykonávať už celoročne. Významným pomocníkom sú v období jesene a zimy ošetrenia vytvorené na mieru. Pomôžu pokožke zbaviť sa škodlivín, prirodzene ju regenerovať zvonku aj zvnútra a dodajú jej potrebnú hydratáciu a vitamíny.

Ktoré ošetrenia sú najviac obľúbené?

Obľúbený a veľmi prospešný je v tomto období endermolift v kombinácii so softliftingom. Svojim pôsobením stimuluje samotnú pleť k tvorbe kyseliny hyalurónovej a kolagénu, ktoré sa časom z nášho tela vytrácajú a pokožka preto stráca kontúry a ochabuje. Má oveľa hlbšie účinky ako ktorákoľvek iná metóda a pomáha pleti obnoviť jej pevnosť a elasticitu úplne prirodzene. Komplexnejší a dlhodobý účinok zabezpečí anti-age ošetrenie softlifting určené na zvýšenie hydratácie a vypnutie pleti. Ošetrením sa do pleti veľmi jemnými mikrovpichmi aplikuje kyselina hyalurónová v kombinácii s vitamínovým roztokom. Tieto látky spolu s IPL zlepšujú stav a funkciu kože, čím je možné dosiahnuť vyhladenie stredne hlbokých vrások, redukciu hyperpigmentácií a rozšírených pórov, pokožku celkovo omladiť, rozžiariť a napnúť.

Akými modernými spôsobmi riešite povädnutú a suchú pokožku?

Kombináciou vysokokvalitného lekárskeho IPL s profesionálnym prístrojom Stellar a jemnej mezoterapie výrazne podporíme neokolagenézu v derme, čím vytvoríme prirodzený a mladistvý vzhľad pokožky. Injekčnou aplikáciou výživných látok je zabezpečený ich priamy prestup do cieľových štruktúr kože. Povädnutá a suchá pokožka je najčastejšie spôsobená nedostatočným prekrvením v strednej vrstve pokožky, tiež vplyvom znečistenia z okolia, UV žiarenia, fajčenia alebo hormonálnych porúch. Ošetrením dochádza k zlepšeniu tonusu a elasticity kože, vyrovnávajú sa povrchové vrásky, stráca sa pocit presušenej a citlivej pleti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín C #pleť #vitamín D #pleť v zime #pigmentové škvrny #UV faktor #ošetrenie pleti #hydratácia pleti #pleťová kozmetika #hydratácia pokožky #retinol

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...