Určovať, ako má vyzerať správna žena je rovnaké, ako tvrdiť, že patrí do kuchyne, hovorí dizajnérka dámskej bielizne Tereza Vu

Na Slovensku sa prvýkrát predstavila v roku 2019 prehliadkou svojej vlastnej kolekcie. Česká dizajnérka Tereza Vu už vtedy zaujala, tvorí totiž luxusnú spodnú bielizeň na mieru.

06.01.2024 00:00
debata
Moja bielizeň zdvihne ženám sebavedomie, ale neškatuľkujme, ako má vyzerať, čo je ženské
Video
Zdroj: TV Pravda

Rodáčka z českých Loun vyštudovala prestížnu London College of Fashion a absolvovala aj kurz na London Business School. Hoci v štúdiu odevného dizajnu sa najprv špecializovala na dámsky odev (womenswear), odjakživa ju to vraj ťahalo práve k intímnemu odevu.

Alaïa Haute Couture Čítajte viac Farba roka 2024 je už známa: Je symbolom nehy aj spojenia so sebou samým, v móde už úraduje pár mesiacov

„Stále som tak nejako špekulovala a došlo mi, že topy, šaty, sukne sa mi začali zdať veľký kus oblečenia. Chcela som robiť niečo drobnejšie, menšie. Až keď som školu doštudovala, urobila som si špeciálny kurz na tvorbu spodnej bielizne, keďže tie strihy a práca na jednotlivých odevoch je úplne iná,“ prezradila Tereza Vu počas návštevy v relácii Ide o nás.

Modelka v luxusnej dámskej bielizni od českej...
Modelky v luxusnej dámskej bielizni od českej...
+11Česká dizajnérka Tereza Vu so štylistom Honzom...

Fascinuje ju práca s materiálom. „Dokonca si myslím, že mám fetiš na vzácne a luxusné materiály,“ vyhlásila s úsmevom. Niektoré české médiá jej ručnú tvorbu dámskej bielizne na mieru označujú slovami couture, iné dokonca za akúsi „hodinársku piplačku“, v ktorej však drobné ozubené kolieska nahradili maličké kusy hodvábu, šifónu, čipky alebo kože či brokátu. A, samozrejme, dekoratívne aplikácie v podobe kryštálikov alebo korálok, ktoré tiež našíva ručne a sama.

Jeremy Allen White Čítajte viac Zhodil nohavice a keď uvidíte, čo ukázal, pochopíte... za pár hodín ovládol sociálne siete, hovorí o ňom celý internet

V rozhovore pre Pravdu Tereza Vu prezradila, že hoci jej tvorivé zameranie je veľmi špeficické, za posledné roky vníma zmenu v myslení českých aj slovenských žien a tiež nárast segmentu na módnom trhu. České aj slovenské ženy bielizni už prikladajú omnoho väčší význam, túžia po niečom krásnom, jedinečnom a keď to dostanú, sú schopné sa o to starať, hýčkať si to.

zväčšiť Modelky v luxusnej dámskej bielizni od českej... Foto: Ivan Kašša
Tereza Vu, spodná bielizeň Modelky v luxusnej dámskej bielizni od českej dizajnérky Terezy Vu.

Pri zákazkovej tvorbe sa Tereza Vu dostáva do skutočne blízkeho kontaktu s každou zákazníčkou. Nielen fyzického, ale často aj mentálneho. Vníma zároveň, ako jej práca dodáva klientkám sebavedomie. „Ak máte na sebe niečo pekné, a nemusí to byť ani vidieť – ako napríklad v prípade spodnej bielizne – ale zdvihne vám to sebavedomie. Človek inak stojí, inak drží to telo a je to podľa mňa aj dôvod, že viete, že máte na sebe niečo, čo vám sebavedomie dvíha,“ vysvetlila dizajnérka.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Na druhej strane však neschvaľuje, ak sa niekto (či už je to dizajnér alebo módna značka) ženy snaží štylizovať konkrétnym spôsobom, za každú cenu sexualizovať alebo presadzovať názor, že tak či onak by žena mala vyzerať. „Je to čisto môj názor, ale zdá sa mi, že sa tak žena škatuľkuje do určitej formy, keď akože má vyzerať žensky. A mne to príde, že to je podobné, ako keď budeme tvrdiť, že žena má byť v kuchyni a má byť taká alebo onaká. Každá žena je predsa iná, má svoje tvary, ktoré sa môže snažiť vyzdvihnúť a pozdvihnúť. Ale nepovažujem za správne, aby som ja niekoho nasilu tlačila do určitej formy.“

zväčšiť Modelka v luxusnej dámskej bielizni od českej... Foto: Alžbeta Jungrová
Tereza Vu, spodná bielizeň Modelka v luxusnej dámskej bielizni od českej dizajnérky Terezy Vu.Jej tvorbu nájdu slovenské ženy v Bratislave v rámci ponuky kurátorovanej platformy módy a dizajnu Virvar.

S Terezou Vu sme hovorili o jej začiatkoch, štúdiu, o tom, kto ju priviedol k šitiu a módnej tvorbe. Prezradila nám, čo jej dalo štúdium obchodu v Londýne, ale aj to, čo si myslí, že ženy robia pri výbere bielizne správne a s čím by radšej mali prestať. To všetko a mnoho ďalšieho sa dozviete v relácii vyššie, prípadne v podcaste, ktorý nájdete tu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #luxus #móda #sebavedomie #spodná bielizeň #ženskosť #ručná práca #Tereza Vu

+ Zdolajte svoje vlastné nedostatky a budete sami na seba právom pyšný.
Uprednostňujte úlohy a financie na...

+ Nikdy nie je neskoro začať s aktivitou, popremýšľajte nad tým.
Nepremrhajte celé dni, energiu investujte do...