Módu v roku 2024 ovládnu bodky, metalické materiály aj mašle, píše BBC. A pripravte sa aj ukázať vaše...

Predpovedať módne trendy je ošemetná vec. Znalci, ktorí sledujú prácu návrhárov a vývoj v odevnom priemysle, ale majú podľa stanice BBC vo viacerých veciach jasno.

31.12.2023 00:00
Balmain a jej kolekcie Jar/Leto 2024 Foto: ,
Modelka na prehliadke značky Balmain a jej kolekcie Jar/Leto 2024 v Paríži.
debata (1)

Podľa nich v roku 2024 uvidíme na predvádzacích mólach veľa bodkovaných vzorov, metalických materiálov a pletenín, obľúbené budú aj stuhy a mašle alebo červená farba. Najviditeľnejšia však zrejme bude snaha o ekologickejšiu výrobu, ktorá dá priestor opakovanému využitiu materiálov, udržateľnosti a takzvanej upcyklácii.

Zuzana Vrábeľová Čítajte viac Móda potrebuje nápad, ale aj svedomie: Novým talentom na domácej scéne je dizajnérka, ktorá tvorí zo zvyškov

„Posadnutosti módnej brandže jasne červenou farbou nebolo možné si v posledných sezónach nevšimnúť, vidieť to bolo na mólach aj na červenom koberci,“ tvrdí Alex Kessler z módneho magazínu Vogue. „Kolekcie na jar a leto 2024 prišli s viditeľnou zmenou smerom k temnejším a opulentnejším tónom červenej,“ dodal. Pokračovať má aj trend materiálov s kovovým leskom.

Modelka na prehliadke Michael Kors, kolekcia... Foto: SITA/AP, Mary Altaffer
Michael Kors, kolekcia Jar/Leto 2024 Modelka na prehliadke Michael Kors, kolekcia Jar/Leto 2024. Predstavili ju v New Yorku. Čipka aj metalický materiál spojené v jednom.

Obľúbeným vzorom budú ďalej bodky všetkých farieb a veľkostí, ktoré ovládli módne prehliadky už tento rok. „Tentokrát ich prispôsobíme svojim potrebám. Môžu byť veľké a výrazné alebo na nerozoznanie malé, môžu vynikať, alebo byť stlmené. Je to potlač pre každého – nezáleží na pohlaví, spoločenskom postavení ani veku,“ napísal web denníka The Daily Telegraph.

Fendi Jar/Leto 2024 Čítajte viac Skutočný luxus? Nemyslieť na to, čo si myslia ostatní... Nová kolekcia slávneho ateliéru odráža ženskú nezávislosť

Remeselné umenie sa do módy vráti vďaka pleteninám, napríklad na bohato vytkávaných kardiganoch. Obľúbené budú aj čipky s veľkými vzormi alebo mašle a stuhy všetkých tvarov a veľkostí. A vydrží aj trend holých nôh, ktoré sa vstavajú na obdiv v superkrátkych nohaviciach, ktoré často ledva zakrývajú stehná.

Topmodelka Natalia Vodianova na prehliadkovom...
Topmodelka Christy Turlington a jej kolegyňa...
+40Modelka Imaan Hammam na prehliadke Michael...

Hlavným spojovacím prvkom nových kolekcií však bude dôraz na udržateľnosť a zohľadnenie životného prostredia. „Materiály, ktoré by inak skončili v koši, sa zachraňujú a využívajú. Pracuje sa so zošitými kúskami, záplatami a vrstvami, aj s nedokonalosťou a známkami obnosenia, ktoré sa ponúkajú na obdiv namiesto toho, aby sa skrývali,“ napísal server Fashion United. Experimentuje sa tiež s novými prírodnými materiálmi, napríklad s vláknami z morských rias.

Ľudia chcú vlastniť. Dizajnér by mal ponúknuť niečo unikátne, ale zároveň komerčné
Video
Dizajnéri Lenka Sršňová a Pavol Dendis v relácii Ide o nás o slovenskej móde, ale aj zákazníkovi, problémoch aj radostiach v módnom biznise. / Zdroj: TV Pravda
1 debata chyba
Viac na túto tému: #prognóza #móda #Vogue #trendy #BBC #odhad #rok 2024

+ Začnite sa viac hýbať, napríklad beh vášmu telu prospeje.
Ak dovolíte aby vás lenivosť zdolala, nič tak nikdy...

+ Nikdy nie je neskoro začať s aktivitou, popremýšľajte nad tým.
Nepremrhajte celé dni, energiu investujte do...