Trendom roka boli obrie topánky: Lodičky ženy zväzujú, toto je obuv, ktorá oslobodzuje. Od reality aj od noriem krásy

Tento rok sa niesol v znamení návratu mnohých osvedčených modelov topánok na prehliadkové móla - od kovbojských čižiem a nizúčkých ihličkových podpätkov po baleríny Mary Jane a nezdobené lodičky.

07.11.2023 12:00
734947176 Foto:
Nafúknuté Mary Jane od značky Prada.
debata

Zároveň sa však objavil nový, o niečo prekvapivejší trend: topánky narastajúce až do groteskných rozmerov. Maximalistický vzhľad, ktorý predznamenali v roku 2020 „puddle boot“ od talianskeho módneho domu Bottega Veneta či od Adidas z roku 2021, sa rozmohol vo februári, keď americký umelecký kolektív MSCHF predstavil svetu svoje neprehliadnuteľné „big red boots“ (veľké červené čižmy), píše server BBC.

zara119 Čítajte viac Za 50 aj 500 eur - čierne čižmy po kolená ženy milujú: Máme 12 tipov pre každú peňaženku

Gigantické vysoké topánky, ktoré akoby vypadli priamo zo stránok japonskej mangy z 90. rokov minulého storočia Astro Boy, sú zároveň nostalgické, futuristické a absurdné. Ako napokon MSCHF vyhlasuje v tlačovej správe, „ak v nich niekoho nakopnete, urobí to boink!“. Aj napriek ich prvoplánovej smiešnosti si ale tieto unisex topánky čoskoro obuli všetci od rapperky Doja Cat a speváka Lil Nas X po hudobníčky Iggy Azaleu a Janelle Monáe.

zväčšiť Tenisky z dielne značky Marni. Foto: archív značky
p0gg3l2m Tenisky z dielne značky Marni.

O niečo rafinovanejšie poňatie groteskne zväčšených topánok prinieslo predstavenie kolekcie na jar/leto 2023, kde príkladom môžu byť nafúknuté sandále Prada alebo lakované lodičky Loewe pripomínajúce obuv kreslenej myšky Minnie. A zdá sa, že tento trend v mužskej aj ženskej móde nepoľavuje – v auguste sa MSCHF vytasil s novinkou, v spolupráci so značkou Crocs, od ktorej slnečnicovo žlté čižmy prevzali dnes už klasické dierované špičky a členkový opasok. Nafúknuté tenisky na parížskom týždni módy potom predstavila talianska značka Marni.

zara3995 Čítajte viac Luxusné šľapky slávnej značky nosia hviezdy aj bežné ženy: My máme 10 tipov, aj za menej ako 25 eur

Čo presne ale náš novoobjavený záujem o ťažkopádnu obuv pripomínajúcu topánky kreslených postavičiek znamená? „V istom zmysle vyjadruje túžbu po nonkonformite a osobnom prejave, čo zodpovedá súčasným hodnotám individuality a sebavedomia,“ hovorí psychologička a autorka knihy The Psychology of Fashion (Psychológia módy) Carolyn Mairová. „Zároveň podrýva tradičné ideály krásy a dáva prednosť novej, nekonvenčnej estetike,“ dopĺňa.

Modelka na prehliadke značky Loewe s topánkami,... Foto: Profimedia
Modelka na prehliadke značky Loewe Modelka na prehliadke značky Loewe s topánkami, ktoré by mohla nosiť aj myška Minnie.

„Trochu mi pripomínajú topánky, ktoré navrhovali feministky druhej vlny 70. a 80. rokov minulého storočia,“ súhlasí kultúrna historička Annebella Pollenová. „Pre nich bol trend ihličkových podpätkov a úzke špičky spôsob, ako dať ženy do laty, a preto vlastnoručne vyrábali obuv tvarovanú podľa nohy, ktorá sa inšpirovala v pánskych pracovných topánkach a bola zásadne proti módnym trendom,“ dodáva odborníčka.

Zuzana Vrábeľová Čítajte viac Móda potrebuje nápad, ale aj svedomie: Novým talentom na domácej scéne je dizajnérka, ktorá tvorí zo zvyškov

Vo feministických časopisoch potom takú funkčnú obuv označovali za formu odporu. „Napriek tomu boli tieto topánky celkom zdobené, so stuhami namiesto šnúrok alebo za použitia výraznej fialovej, ružovej, zelenej kože. Boli odolné a praktické, ale tiež prinášali odkaz. Ženám umožnili opanovať priestor, dali im slobodu pohybu,“ hovorí Pollenová.

Asi najvýstižnejším predchodcom obrích topánok sú trendy 90. rokov minulého storočia, z ktorých zrejme súčasní návrhári čerpajú svoju inšpiráciu. „Veľké tenisky, aké nosili napríklad Spice Girls, ako platformy značky Buffalo,“ dáva ako príklad Caroline Stevensonová, vedúca kultúrno-historických štúdií na londýnskej umeleckej škole UAL. „Predstavovali opozičnú kultúrnu politiku a posilnenie postavenia žien, navyše boli unisex. Týkali sa aj rave kultúry 90. rokov – mali v sebe praktický prvok pre ľudí, ktorí dlhé hodiny až do rána hopsali na tráve,“ hovorí akademička.

Fendi Jar/Leto 2024 Čítajte viac Skutočný luxus? Nemyslieť na to, čo si myslia ostatní... Nová kolekcia slávneho ateliéru odráža ženskú nezávislosť

Či už pripomínajú kreslené seriály, robotického Astro Boya alebo dávne popové hviezdy, niet pochýb o tom, že súčasná mánia po maximalistických topánkach vychádza zo všadeprítomného pocitu nostalgie. „Pripomínajú nám detstvo, pocit dôvernej známosti a tepla, zábavy – skákanie v kalužiach, bezstarostné hry s kamarátmi,“ hovorí Mairová. Ako k svojim obrovským topánkam uvádza MSCHF: „Komiksová grotesknosť je abstrakcia, ktorá nás oslobodzuje od zábran reality“ – a to je možno presne to, čo teraz potrebujeme najviac.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #obuv #topánky #feminizmus #rozmer

+ Pravidelné stravovanie a vyvážená diéta sú nevyhnutné.
Ak ku niekomu vzhliadate, pokúste sa byť ako on, vy nato...

+ Po práci si oddýchnite, máte nárok na prestávku navyše.
Opatrné hospodárenie s časom a peniazmi sa oplatí....