Nespokojná s vonnou sviečkou? Toto ste možno celý čas robili zle, základné tipy a triky na nádhernú vôňu do bytu

Patríte ku nim možno aj vy. Fanúšikom bytových vôní, ktoré okolo seba šíri upokojujúcim plameňom blčiaca vonná sviečka. Ak sa vám však zdá, že to, čo v obchode vonia omnoho intenzívnejšie alebo výraznejšie ako u vás doma, možno by ste si mali prečítať nasledujúce riadky.

10.10.2023 12:00
vonná sviečka, interiér, krása Foto:
Najsilnejšiu arómu dosiahnete vtedy, ak sa vosk sviečky roztopí do takzvaného jazierka a prejde do tekutého stavu až k okrajom nádoby či porcelánu, v ktorom je umiestnený.
debata

Aj pri používaní vonných sviečok zvykneme robiť viaceré chyby, ktoré majú následne dopad na to, ako dlho nám voňavý produkt vydrží či akú intenzitu zážitku z príjemnej vône, aromaterapie nám prinesie. Odborníci z Arran Sense of Scotland vysvetlili, ako maximalizovať arómu a zároveň dbať aj na bezpečnosť, ktorá je pri používaní horľavých predmetov v domácnosti nutná nadmieru. Toto by ste teda určite mali poznať:

1. Správna difúzia vône

Najsilnejšiu arómu dosiahnete vtedy, ak sa vosk sviečky roztopí do takzvaného jazierka a prejde do tekutého stavu až k okrajom nádoby či porcelánu, v ktorom je umiestnený. U väčšiny sviečok to trvá do 2 hodín. Pokiaľ sviečku zhasnete skôr, spôsobujete takzvané „tunelovanie“ – vosk sa topí len v blízkosti knôtu. Okrem toho, že sa tým znižuje celková vôňa, častejšie sa tiež nepodarí vypoužívať sviečku v čo najväčšom množstve.

Vonná sviečka Teatro Fragranze Love prevonia...
Vonná sviečka Roma od Baobab - edícia venovaná...
+7Vonná sviečka BYREDO Cotton Poplin je čistá...

2. Strihanie knôtu

Je to jedna z najdôležitejších vecí, ktorú musíte urobiť, ak chcete, aby sa vám vytvorilo spomenuté „jazierko“. Pred každým zapálením by ste mali knôt zastrihnúť na zhruba pol centimetra. Pri dlhšom knôte opäť často dochádza k „tunelovaniu“.

3. Doba horenia

Menej je niekedy viac a platí to aj pri dobe horenia. Kratšie horiaca vonná sviečka dodá miestnosti často intenzívnejšiu vôňu, ako keď ju necháte horieť poldňa. Optimálne je podľa viacerách výrobcov nechať sviečku horieť 2 až 4 hodiny. Niektoré značky však upozorňujú na to, že od momentu, ako sa vytvorí tekuté jazierko, mali by ste nechať sviečku horieť maximálne hodinu.

parfum, vzácnosť Čítajte viac Pri parfumoch robíme stále rovnakú chybu. Odborníci majú odpoveď: Toto nikdy! Tu je 15 parfumových noviniek

4. Osvieženie vône

Aby vôňa zostala silná aj v priebehu času, nechajte sviečku medzi horeniami úplne stuhnúť. To umožňuje olejom stabilizovať sa a ponúka silnejšiu vôňu pri ďalšom spálení. Dôležité upozornenie – po zhasnutí nechajte sviečku vychladnúť a úplne vytvrdnúť, než ju zakryjete alebo premiestnite. Zakrytie sviečky vekom je však dôležité, pomáha chrániť pred prachom a nečistotami a zachováva vôňu pre budúce pálenie.

A kam vonné sviečky neumiestňovať?

  • V blízkosti horľavých materiálov (nikdy neumiestňujte sviečky do blízkosti záclon, papiera alebo iných horľavých materiálov)
  • prievanové oblasti (prievan môže spôsobiť nerovnomerné horenie a nadmerný dym. Neumiestňujte sviečky do blízkosti okien, ventilátorov alebo vetracích otvorov)
  • kúpeľne (nadmerná vlhkosť v kúpeľni môže ovplyvniť horenie sviečky a môže tlmiť vôňu. Ak chcete v kúpeľni používať sviečky, uistite sa, že je dobre vetraná)
  • priame slnečné svetlo (môže spôsobiť vyblednutie a deformáciu sviečok, vplyv slnečného svetla znižuje kvalitu)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krása #vôňa #pravidlá #interiér #vosk #sviečka #vonná sviečka #knôt

+ Nezabúdajte na poriadnu hydratáciu, vaše telo ju potrebuje.
Ukážte svoju zručnosť, ľudia si vás tak začnú viac...

+ Pravidelné cvičenie a zdravá strava posilnia vaše telo.
Nevzdávajte sa len preto, že toho máte pred sebou viac...