Ako získať dokonalé pery? A ide to aj bez skalpela?

Plnšie, symetrické, ale aj bez takzvaných fajčiarskych vrások. Nedokonalosti pier dokážu odborníci vyriešiť mnohými spôsobmi a zákrok lekára v súčasnosti uprednostňuje nielen ženské pohlavie, ale čoraz častejšie aj muži. Prečo sa netreba báť korekcie pier a ako sa upravujú invazívnymi či menej náročnými metódami hovorí v rozhovore pre Pravdu MUDr. Nikola Šragová z Kliniky estetickej medicíny Mazreku Medical.

21.10.2023 06:00
tvár, ústa, pery, balzam Foto:
S perami sa každý človek narodí.
debata

Aká je anatómia pier?

Pery sa skladajú z viacero anatomických častí, ktoré udávajú ich tvar, plnosť, symetriu a prirodzenosť. Ako philtrum sa označuje oblá zvislá vkleslina siahajúca od nosovej prepážky k okrajom pier. Stredná vykrojená časť hornej pery sa nazýva Cupidov oblúk. Vermillion je červeň pier a stred pery tvoria horné a spodné tuberculy. Určite pre každého sú známe nazolabiálne ryhy, ktoré sú podmienené ťahom a sčasti úponom mimických svalov (zdvíhačov hornej pery).

Z čoho sú zložené?

Pery sú zložené z kože a podkožného väziva, zo svalovej vrstvy, ktorú predstavuje silný m.orbicularis oris a priľahlé svaly, ďalej ich tvorí sliznica a podslizničné väzivo, ktoré obsahuje početné skupinky slinných žliazok.

Čo ovplyvňuje ich tvar, veľkosť a súmernosť?

S perami sa každý človek narodí. Nevieme ovplyvniť to, aké pery nám budú dopriate. Všetky anatomické časti pier udávajú ich tvar, veľkosť a súmernosť. Samozrejme, vieme ich meniť pomocou estetických metód, ktoré v dávnej dobe neboli dostupné. Čoraz viac sa estetická medicína vyvíja, je žiadanejšia, čoraz viac sa vzdelávame na zahraničných kongresoch, kde si vieme predať skúsenosti a najnovšie techniky s najlepšími odborníkmi, z čoho sa veľmi teším, že tak mladý odbor sa vyvíja neskutočným tempom, a to ma fascinuje. Vieme pomôcť mnohým ľuďom, ktorí so svojimi perami nie sú spokojní a majú z toho neraz aj psychickú „traumu“. Vieme urobiť na základe zmeny ich pier oveľa mladistvejšiu, rozžiarenejšiu tvár s atraktívnym vzhľadom. Ženy sa vedia cítiť ženskejšie a muži zase mužnejšie.

S akými najčastejšími nedostatkami ohľadne pier sa na vás obracajú ženy a s čím majú konkrétne problém?

Ženy sa na nás obracajú hlavne s požiadavkou zväčšenia pier a zvýraznenia ich kontúry. Niektoré dámy sa chcú zbaviť tzv. „fajčiarskych vrások“ a pery iba hydratovať. Iné zase majú asymetriu pier, ktorú chcú s našou pomocou vyriešiť. Aj poklesnuté ústne kútiky dokážeme veľmi ľahko vyriešiť.

Sú nedokonalosti, ktoré je možné riešiť takpovediac bez skalpela a o aké ide?

Áno, ako som už spomínala v predošlej otázke, požiadavky ako korekcia asymetrie pier, hydratácia či zväčšenie pier sa dajú vyriešiť bez „skalpela“ pomocou aplikácie kyseliny hyalurónovej.

Kedy sa už odporúčajú invazívnejšie metódy a ktoré z nich sú najznámejšie?

Nemôžem povedať, že aplikácia fillerov je neinvazívna metóda. To by sme museli použiť len akýsi krém alebo lesk s „push“ efektom, určite by nedošlo k žiaducej zmene, skôr možno iba k pocitu zväčšenia pier. Aplikácia fillerov sa radí medzi mini invazívne metódy, pretože sa aplikuje tenkými ihlami či kanylami priamo do pier po predchádzajúcom lokálnom znecitlivení.

pery, žena, krása, tvár, rúž Čítajte aj Ktoré triky dodajú perám krajší vzhľad?

Ktoré metódy sú teda invazívnejšie?

Medzi invazívnejšie metódy patrí lipofiling, kde sa aplikuje vlastné tukové tkanivo (odobraté liposukciou najčastejšie z brucha alebo bokov) do pier. Ďalšou invazívnejšou metódou je aplikácia silikónových materiálov do pier, ide už o náročnejšiu metódu s dlhšou rekonvalescenciou. Dnes sa už od tejto procedúry dosť upúšťa, pretože silikónový materiál je oproti kyseline hyalurónovej materiál, ktorý je pre telo „cudzí“ a navyše nevýhodou je, že zatiaľ čo naše pery starnutím menia objem a tvar, implantát ostáva aj rokmi rovnaký. Potom už ide o zložitejšie plastické chirurgické úpravy pier pri vrodených vývojových chybách ako sú rôzne rázštepy pier alebo deformity po ťažkých úrazoch.

Čo všetko by mali ženy od korekcie pier očakávať a čo nie?

Ženy by od korekcie pier mali očakávať hlavne to s akou požiadavkou do estetickej kliniky prišli. To znamená, ak chceli mať pery iba hydratované, použijeme typ a množstvo kyseliny, ktorá je na tento efekt najvhodnejší. Ak okrem hydratácie chcú aj väčší objem pier či zvýraznenú kontúru, musíme použiť zase typ kyseliny s jej vyšším obsahom a vo väčšom množstve, neraz v opakovaných sedeniach. Samozrejme s cieľom, aby človek vyzeral prirodzene a nemal tzv. „duck face“. Očakávať by určite nemali prehnane zväčšené pery, migráciu kyseliny mimo pier či nežiaduce komplikácie, ktoré môžu nastať a ktorým sa každý lekár, ktorý aplikuje kyselinu, snaží vyhnúť. Preto je veľmi dôležité, aby každý klient na tieto procedúry vyhľadával iba lekára, ktorý v prípade komplikácie vie, čo má robiť.

Aký efekt má korekcia pier pri neinvazívnych metódach a ako často ich treba opakovať?

Korekcia pier po miniinvazívnych metódach akou je aplikácia fillerov by mala mať efekt predovšetkým plných šťavnatých pier, po ktorých každá žena, ale čoraz viac aj muži, túži. Hydratované plné pery so zvýraznenou kontúrou sú v dnešnej dobe túžbou takmer každého dospelého človeka. Metabolizmus každého človeka je iný, čiže je ťažké povedať, ako často je potrebné aplikovať kyselinu. Priemerne je to raz ročne. Záleží od toho, či klient už mal aplikovanú kyselinu, alebo nie. Ak nie, sú potrebné častejšie sedenia, kým sa dopracujeme k žiadanému efektu.

Ako dlho trvá rekonvalescencia pri invazívnejších metódach?

Po invazívnejších metódach, ako som spomínala aplikáciu silikónových materiálov, je potrebná oveľa dlhšia rekonvalescencia, aj dva týždne, kdežto po aplikácii fillerov na druhý deň môžete ísť s kľudom do práce. Modriny, ktoré môžu vzniknúť si viete zakryť rúžom a opuch, ktorý vzniká, väčšinou viete tolerovať. Ten ustúpi do pár dní.

Majú o úpravu pier záujem aj muži? Ak áno, čo im na perách vadí?

Áno, čoraz väčší je záujem aj mužov o takúto procedúru. Prichádzajú k nám s požiadavkou o hydratáciu a efekt plnších pier a nejde len o pánov, ktorým sa páči rovnaké pohlavie, ako si to mnohí ľudia myslia, ale aj o dokonca ženatých mužov, ktorí sa chcú cítiť pre svoje ženy omnoho atraktívnejšie.

Lekárka, ktorá si potrpí na detail

MUDr. Nikola Šragová vyštudovala na Lekárskej fakulte Univerzity P.J. Šafárika v Košiciach v roku 2016 a po ukončení štúdia sa zamestnala na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny. Už počas štúdia sa aktívne zúčastňovala na rôznych workshopoch a absolvovala prax na chirurgii v rámci programu Erasmus v Istanbule. Neskôr si prešla niekoľkými školeniami v rámci estetickej medicíny a to nie len na Slovensku, ale aj v Ženeve, Miláne, Belehrade či v Dubaji. Nadobudla tak know-how od najlepších lekárov v odbore a vycibrila si svoj zmysel pre estetické cítenie a detail, ktoré plne využíva na Klinike estetickej medicíny Mazreku Medical.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #silikón #plastická chirurgia #pery #kyselina hyalurónová #suché pery #plné pery #zmyselné pery #estetická medicína #ideálne pery #rázštep pery #lipofiling

+ Pred vami je krásny deň, preto si ho nenechajte ničím a nikým pokaziť.
Čím skôr dokončíte, čo nemáte radi, tým...

+ Čerstvé ovocie a zelenina vám dodajú potrebnú energiu.
Čím skôr si prácu urobíte, tým skôr budete mať čas len...