Ktoré triky dodajú perám krajší vzhľad?

Zrejme druhá najpútavejšia vec po očiach, ktorú si všimnú ľudia na našej tvári. Zvlášť zaujímavé sú pery na ženskom obličaji, ktoré dokážu zaujať alebo, žiaľ, nevzbudiť žiadnu pozornosť. Problém je v ich farbe, ktorá odráža zdravotný stav i starostlivosť o našu pleť?

05.03.2023 11:30
pery, žena, krása, tvár, rúž Foto:
O pery sa treba starať nielen zvonka, ale aj zvnútra.
debata

Ovplyvňuje ich veľa faktorov

Pery by mali mať konzistentné sfarbenie. Problém je v tom, ak získavajú tmavý nádych. Napríklad, tmavé pery majú zvyčajne fajčiari alebo ľudia, ktorí pravidelne pijú alkohol. Naopak, prirodzene ružové pery svedčia o tom, že sme v poriadku aj vnútri. K zmene farbe úst vedú často aj iné faktory. Tmavý, modrý či biely nádych získavajú vtedy, keď sme dehydrovaní, vystavujeme sa často slnečnému žiareniu alebo máme alergické reakcie. K ďalším príčinám náhlej zmeny farby pier patria krvné zrazeniny v dôsledku akéhokoľvek zranenia, nízka hladina cukru v krvi, chladné počasie, nedostatok vitamínov, ale napríklad aj tehotenstvo.

Pomôže i granátové jablko

K tomu, aby dominanta našej tváre vyzerala lepšie prispievajú rôzne potraviny, ktoré účinkujú zvonka aj zvnútra. Použiť môžeme napríklad semená granátového jablka, ktoré dávajú perám svetlejší odtieň. Obsahujú totiž zlúčeninu s názvom punicalagin (typ fenolovej zlúčeniny), ktorá potláča hladinu hormónu melanínu a tým bráni tmavému sfarbeniu pier. Použitie granátového jablka na tieto účely je pomerne jednoduché. Semená tohto ovocia rozdrvíme v mixéri či v mažiari a zmiešame s trochou smotany alebo mlieka. Vytvoríme si tak hustú pastu a niekoľkokrát denne ju nanášame na pery.

Cvikla? Isteže

Ešte lepším pomocníkom v tomto smere je cvikla. Červená repa dodáva perám prirodzený, zdravý vzhľad. Nepotrebujeme dokonca používať kozmetické prípravky ani rúž na pery. Cvikla znižuje pigmentáciu pier aj vďaka vysokému obsahu vitamínu C. Zo spomínanej zeleniny si môžeme vyrobiť skvelý balzam. Potrebujeme naň prášok zo sušenej červenej repy, primiešame 2 lyžice olivového oleja, 1 lyžicu včelieho vosku a 1 lyžicu kakaového masla. Zmes vložíme do sklenej nádoby a nad parou privedieme do varu. Vychladnutý balzam natierame na pery.

Chanel Haute Couture, pery, líčenie Čítajte aj Červená v hlavnej úlohe, výsledkom neodolateľné pery: Líčenie z couture šou Chanel vás inšpiruje

Kyticu ruží použijeme aj inak

Skvelým pomocníkom na zlepšenie kvality pier sú aj lupene ruží. Lupene rozdrvíme na čo najmenšie časti a jemnú zmes si opatrne vtierame do pier. Pri druhom spôsobe namočíme lupene ruží do mlieka na niekoľko hodín. Lupene potom precedíme, necháme odkvapkať a rozdrvíme. Výslednú hmotu nanášame na pery, ktoré po opakovanom použití získajú lepšiu farbu.

Chce to lepšiu životosprávu

O pery sa treba starať nielen zvonka, ale aj zvnútra. V jedálnom lístku by teda nemali chýbať najmä paradajky. Ani nie pre ich červenú farbu, ale skôr pre obsah selénu. Ide o stopový prvok (mikro živinu), ktorý chráni pery pred poškodením slnečným žiarením. Výbornou výživou pre naše ústa sú aj orechy. Vieme, že obsahujú takzvané zdravé tuky, pričom najväčšiu skupinu z nich tvoria omega-3 mastné kyseliny. Udržujú pokožku pier pružnú, a to vďaka zvýšenej produkcii kolagénu.

A čo zelený čaj?

Dominantu našej tváre dokáže potešiť aj pravidelné pitie zeleného čaju. Pýši sa vysokým obsahom polyfenolov. Ide o antioxidanty, ktoré zabraňujú poškodeniu slnkom a starnutiu. Zaujímavé je aj to, že zelený čaj dokáže odstraňovať nadbytočné opálenie či neprirodzenú pigmentáciu pier. Perám pomôže aj pravidelná konzumácia medu, ktorý obsahuje vzácne živiny. Netreba zabúdať, že je najjednoduchším kozmetickým prípravkom, ktorý si nemusíme kupovať v špecializovaných obchodoch. Med pomáha zjemňovať pery. Navyše ich chránia minerálne látky meď a horčík, ktoré bránia neprirodzenému sfarbeniu pier a nachádzajú sa v tejto sladkej pochúťke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dehydratácia #granátové jablko #ruže #vitamín C #zelený čaj #cvikla #pery #slnečné žiarenie #suché pery #zmyselné pery #ideálne pery

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...