Ktoré potraviny a živiny zlepšujú kvalitu vlasov? Sú to hrozienka, kel i sladké zemiaky

Dokonalá koruna krásy si nežiada len starostlivosť zvonku, ale aj zvnútra. Na rade sú preto rôzne jedlá, ktoré obsahujú široké spektrum dôležitých vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Dobrou správou je, že väčšina potravín, ktoré prospievajú vlasom patria do kategórie chutných jedál, či doslova maškŕt. Prehľad o najlepších potravinách a živinách pre našu vlasovú pokrývku pripravila pre Pravdu dermatovenerologička z ambulancie MySkinLab MUDr. Michaela Blaško, PhD.

07.08.2023 14:24
Starostlivosť o vlasy v zime by sa mala zamerať... Foto:
Starostlivosť o vlasy by sa mala zameriavať aj na výživu.
debata

Kel, sladké zemiaky i vajíčka

Zo stravy je pre produkciu vlasov potrebný dostatočný prísun železa, ale aj nasledovných potravín: tofu, šošovica, fazuľa, ustrice, špenát, sušené slivky, hrozienka a chudé hovädzie mäso, ľanové semienka, vlašské orechy či kel. Kel je dobrým zdrojom omega 3 mastných kyselín, obsahuje proteíny, je bohatý na železo. Sladké zemiaky sú bohaté na vitamín C, beta-karotén. Vajcia obsahujú zinok, proteíny, železo, selén, vitamín B5 (kyselinu pantoténovú) a vitamín B12.

Špenát a šošovica

Špenát je bohatý na železo, horčík, beta-karotén, vitamín C a foláty. Všetky tieto živiny môžu podporiť cirkuláciu vlasových olejov a udržiavať folikuly zdravé. Šošovica dodáva vlasom horčík a je vynikajúcim vegetariánskym zdrojom proteínov. Obsahuje tiež biotín, železo a zinok.

Avokádo a mangold

Avokádo je bohatým zdrojom omega 3 mastných kyselín, kyseliny pantoténovej, folátov, B vitamínov a vitamínu C. Mangold má vysoký obsah horčíka, vitamínov K, C a A, železa a draslíka. Mangold má tiež vysoký obsah biotínu, vo vode rozpustného vitamínu B, ktorý pomáha udržať zdravé vlasy a nechty.

Zdravé tuky

Omega-3 mastné kyseliny pomáhajú vyživovať vlasové folikuly a dokonca samotné vlasové vlákno. Dodávajú mu pružnosť a bránia lámaniu vlasov. V skutočnosti tvoria omega-3 mastné kyseliny 3 % vlasového vlákna a nachádzajú sa aj v bunkách vlasovej pokožky a prírodných olejoch. Dobrými zdrojmi omega-3 mastných kyselín sú vlašské orechy, brazílske orechy, ľanové semienka, losos, sleď, tuniak, sardinky, makrela, pstruh, avokádo, repkový olej, tekvicové semená.

šampón, žena, vlasy, umývanie Čítajte aj Odborníčka radí: Viete ako rastú vlasy? A vyžadujú si v lete špeciálnu starostlivosť?

Horčík

Tento prvok je štvrtý najhojnejšie sa vyskytujúci v ľudskom tele. Dobrými zdrojmi horčíka sú hnedá ryža, halibut, špenát, šošovica, kešu orechy a mandle.

Selén

Tento stopový prvok s antioxidačnými vlastnosťami chráni bunky pred poškodením a údajne stimuluje vlasové folikuly, čím pomáha urýchliť rast nových vlasov. Nedostatok selénu je však dosť zriedkavý, v rámci stravy ho zvyčajne získavame v dostatočnom množstve. Dobrými zdrojmi selénu sú tuniak, brazílske orechy, halibut, sardinky, garnáty, šunka.

Zinok

Zinok má v ľudskom tele niekoľko veľmi dôležitých úloh, vrátane hormonálnej regulácie, aj opravy a rastu telesných tkanív. Zinok potrebujeme hlavne na podporu produkcie žliaz na vlasovej pokožke, ktoré vylučujú oleje. Takto možno prispieť k zdraviu ako vlasov, tak aj vlasovej pokožky. Zdrojmi zinku sú vajcia, kuracie mäso, ovos, ustrice, šošovica, hovädzie mäso, orechy, cícer, pšeničné klíčky.

Železo

Železo je zodpovedné za prísun krvi k bunkám. Zdrojmi železa sú mäso, morka, celé zrná, fazuľa, tmavá listová zelenina, ovos. Skúste aj čínsku kapustu, obsahuje veľké množstvá vitamínu C, takže sa železo jednoduchšie vstrebáva.

Radí, čo robiť v lete: Dermatovenerologička... Foto: Archív: Michaela Blaško
MUDr. Michaela Blaško, PhD. Radí, čo robiť v lete: Dermatovenerologička Michaela Blaško upozorňuje, že chlórovaná a slaná voda môže poškodzovať vlasy. Chrániť sa môžeme jemným šampónom a hydratačnými sprejmi.

Proteíny

Zdrojmi proteínov (bielkovín) sú šošovica, vaječné žĺtky, grécky jogurt, orechy, strukoviny, tofu, ryby a hydina.

Vitamíny skupiny B

Vitamín B5 je známy aj ako kyselina pantoténová. Je to označenie, ktoré môžete nájsť na mnohých štítkoch výrobkov starostlivosti o pleť. Práve preto, že je údajne dôležitá pre zdravé vlasy. Spája sa s ich plnosťou, leskom aj pevnosťou. Kyselina pantoténová môže pomáhať ako prevencia vypadávania vlasov a šedivenia. Vitamín B7, známy aj ako biotín, je ďalšou dôležitou výživnou látkou s rastúcou reputáciou ako užitočná pomôcka proti vypadávaniu vlasov. Kyselina listová, ďalší vitamín B komplexu, pomáha udržiavať správne množstvo metionínu v tele. Metionín posilňuje štruktúru vlasu, bráni lámaniu vlasov a vypadávaniu vlasov. Príliš málo kyseliny listovej v strave môže spôsobiť pokles v množstve rastu vlasových folikulov. Môžete skúsiť pohľadať chlieb, cereálie a cestoviny obohatené kyselinou listovou. Zdrojmi B vitamínov sú najmä vajcia, hydina, hovädzie mäso, ryby, mlieko, grécky jogurt, ovos, banány, cereálie a orechy.

Vitamíny A a C

Na podpore zdravia vlasov sa podieľajú aj vitamíny A a C, ktoré sa nachádzajú v sladkých zemiakoch, mrkve, tekvici, špenáte, brokolici, ružičkovom keli, v melóne cantaloupe, v mangu, marhuliach, čučoriedkach, kivi, rajčinách a jahodách. Na podporu kvality vlasov sa používajú aj niektoré liečivá, resp. výživové doplnky s obsahom aminokyselín, vitamínov a stopových prvkov, ktoré dopĺňajú organizmu látky potrebné pre zdravý rast vlasov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #omega-3 mastné kyseliny #vitamín B #vitamín C #kel #zinok #šošovica #vajce #starostlivosť o vlasy #selén #horčík #avokádo #zdravé vlasy #špenát #železo #vitamín A #proteíny #bataty #mangold

+ Dávajte pozor na oblečenie, nezabudnite si ráno pozrieť počasie.
Choďte stále dopredu, nezastavujte sa pred...

+ Vyvážená strava a dostatok vody sú základom dobrého zdravia.
Investovanie času do finančného vzdelávania sa...