Odborníčka radí: Viete ako rastú vlasy? A vyžadujú si v lete špeciálnu starostlivosť?

„Pobyt na priamom slnku vlasy vysušuje, rovnako aj chlórovaná voda v bazénoch či slaná voda v moriach a oceánoch,“ hovorí o vplyvoch teplého počasia na našu korunu krásu MUDr. Michaela Blaško, PhD z ambulancie MySkinLab. Viac o starostlivosti o vlasovú pokrývku hlavy v tomto období, ale aj o raste či ich vypadávaní hovorí dermatovenerologička v rozhovore pre Pravdu.

14.08.2023 10:30
šampón, žena, vlasy, umývanie Foto:
Chrániť si v lete korunu krásy môžeme jemným šampónom a hydratačnými sprejmi.
debata

Ako rýchlo rastie vlas?

Vlasy vyrastajú z vlasového folikulu, do ktorého sú pevne zanorené vo svojej aktívnej fáze rastu. Jeden folikul vyprodukuje počas svojho života približne 20 až 30 vlasov. Obmena vlasov funguje na základe anagenézy, čo znamená, že v momente vypadnutia vlasu je už v spodnej časti folikulu naštartovaný rast nového vlasu, ktorý postupne nahradí ten vypadnutý. Padanie vlasov je prirodzený dej.

Kedy hovoríme o normálnej strate vlasov?

Fyziologická denná strata je od 50 do 120 vlasov. Vekom sa táto vlasová obmena spomaľuje a aktívna rastová fáza vlasu sa skracuje. Výsledkom je, že sa rast vlasov spomaľuje a vlasy nám už nedorastajú na takú dĺžku, na akú sme boli zvyknutí v mladosti.

Z čoho sa skladá vlas?

Základnou stavebnou zložkou vlasu je keratín, tvorí až 95 % vlasu. Okrem keratínu vlas obsahuje vodu, vlasový pigment, bielkoviny, aminokyseliny, stopové prvky a tuky. Ľudský vlas sa skladá z dvoch častí, z vlasového stvolu a koreňa vlasu.

Čo je vlasový stvol a koreň vlasu?

Vlasový stvol vyčnieva nad pokožkou hlavy a koreň vlasu je zanorený šikmo pod kožou. Najhlbšou časťou koreňa je vlasová cibuľka – bulbus, ktorá je obalená tromi pošvami. Koreňová časť vlasu so svojimi obalmi tvorí vlasový folikul, do ktorého vyúsťuje mazová a potná žľaza. Vlas je aktívne vytváraný bunkami vlasového folikulu. Každý folikul produkuje vlas kontinuálne po dobu 2 – 7 rokov, potenciálne tak umožňuje rast vlasov do dĺžky až jedného metra. Približne 95 % vlasových folikulov hlavy sa nachádza v aktívnej rastovej fáze.

Voda z ryže je zázrak, rastú z nej muškáty aj vlasy. Čo ešte dokáže? Čítajte viac Voda z ryže je zázrak, rastú z nej muškáty aj vlasy. Čo ešte dokáže?

Z akých vrstiev sa skladá?

Vlas je tvorený tromi základnými vrstvami. Dreň je vnútorná časť vlasu, ktorá tvorí v strede vlasu kanálik. Kôra tvorí 75 – 80 % vlasovej hmoty. Je tvorená mikrovláknami keratínu, ktoré sú navzájom spojené proteínovým tmelom s bunkami vlasového pigmentu. Vlákna keratínu dodávajú vlasu pevnosť a elasticitu. Kutikula je vonkajšia vrstva vlasu, ktorá chráni vlas pred pôsobením mechanických a chemických vplyvov vonkajšieho prostredia. Skladá sa z 5 –10 súbežne usporiadaných odumretých buniek, ktoré k sebe priliehajú tesne ako „škridle na streche“. Kutikula je premasťovaná kožným mazom, ktorým je vlas chránený pred pôsobením vody a vetra.

Aký je vlastne priemerný počet vlasov u človeka?

Priemerný počet vlasov na hlave je 100 000 – 150 000. Hustota vlasov je 200 – 250/cm2. Priemer vlasov je 50 – 120 mikrometra. Za mesiac vyrastie vlas o 1 cm, pričom denná strata je 50 – 100 vlasov. Rastový cyklus vlasu je 2 – 7 rokov.

Aké sú fázy rastu vlasu?

Rast vlasov má tri obdobia. Fáza rastu (anagén), v ktorej je takmer 90 – 95 % všetkých vlasov a pokiaľ sa vlasy neodstrihnú, potom trvá 2 – 7 rokov. Rastúci vlas je v anagénnej fáze pevne spojený s vlasovým koreňom a možno ho vytiahnuť len silnejším ťahom s bolesťou. Počas tejto fázy narastie vlas v priemere 0,35 –0,44 mm za deň. Fáza zániku (katagén), v ktorej je približne 1 % vlasov a trvá 1 – 2 týždne. Táto fáza predstavuje morfologickú prechodnú zmenu do nasledujúcej pokojovej fázy. Koreňová časť postupne rohovatie a zmenší sa na šestinu svojej pôvodnej veľkosti. Vlasové bunky sa prestávajú diferencovať a vlas je vytláčaný k pokožke hlavy.

Čo sa deje vo fáze vypadávania?

Fázu vypadávania (telogén), v ktorej je asi 10 – 14 % vlasov trvá 2 – 4 mesiace. V tejto fáze vlas nerastie, je pripravený na vypadnutie. Vlas sa dá ľahko a bezbolestne vytiahnuť z vlasového folikulu. Zároveň sa v spodnej koreňovej časti začínajú formovať zárodky pre nový vlas. Vlasy rastú asynchrónne, čo znamená, že každý vlasový folikul má svoj samostatný, na susedných folikuloch nezávislý vývojový cyklus. Rast vlasov je podmienený množstvom faktorov: rasovými, genetickými, hormonálnymi, vekom a rôznymi ochoreniami.

Radí, čo robiť v lete: Dermatovenerologička... Foto: Archív: Michaela Blaško
MUDr. Michaela Blaško, PhD. Radí, čo robiť v lete: Dermatovenerologička Michaela Blaško upozorňuje, že chlórovaná a slaná voda môže poškodzovať vlasy. Chrániť sa môžeme jemným šampónom a hydratačnými sprejmi.

Je pravdou, že vlasy v lete menia farbu, sú svetlejšie. A je to znamenie ich poškodenia?

Farba vlasov závisí predovšetkým od množstva, charakteru a rozmiestnenia pigmentu vo vlasovom stvole. Pigment vlasu (melanín) vzniká v bunkách (melanocytoch), odkiaľ sa farbivo presúva do drene a kôry vlasu. Melanocyty produkujú buď čierny pigment (eumelanín) alebo žltý pigment (feomelanín). Kombináciami týchto druhov melanínu sú vytvárané rôzne farebné odtiene.

Ktoré odtiene sú najbežnejšie?

Najbežnejšia je čierna farba vlasov, najmenej častá je farba ryšavá, ktorá býva dedičná. V lete čelia naše vlasy mnohým vplyvom, ktoré môžu narušiť ich kvalitu. Striedanie teplôt, UVA/UVB slnečné žiarenie, slaná alebo chlórovaná voda, či vietor môžu spôsobovať, že sa vlasové vlákno otvorí a je teda omnoho náchylnejšie k vymývaniu farby – blednutie, k poškodeniu a vysúšaniu.

Akú úlohu zohráva starostlivosť o pokožku hlavy pre zdravú vlasovú pokrývku?

Významnú. Len zo zdravej vlasovej pokožky môže vyrastať zdravý vlas. Aj samotná vlasová pokožka hlavy môže byť postihnutá kožným ochorením. Niektoré choroby pokožky hlavy môžu vyústiť až do straty vlasov. S týmto problémom sa môžeme stretnúť pri pretrvávajúcom hrubom nánose lupín so zápalom pokožky pri seboroickej dermatitíde, alebo pri hlbokom zápale vlasových folikulov, pripomínajúcom ťažké akné, ktorý sa môže zhojiť až zjazvením.

Ktoré faktory najviac ohrozujú zdravie vlasov v letných mesiacoch?

Pobyt na priamom slnku vlasy vysušuje, rovnako aj chlórovaná voda v bazénoch či slaná voda v moriach a oceánoch. Nezabúdajme si preto vlasy po pobyte v takejto vode umyť jemným šampónom, použiť kvalitný kondicionér či vlasovú masku a pred pobytom na priamom slnku je vhodné naniesť na vlasy ochranný hydratačný sprej proti UV žiareniu.

Ako pomáha tento sprej?

Ochranný hydratačný sprej je vhodný na ošetrenie vlasov namáhaných slnkom. Obsahuje UV filtre. Chráni pred účinkami chlóru, vetra a morskej vody. Ošetruje vlasy a dodáva im intenzívnu hydratáciu. Poskytuje vlasom lesk a hebkosť. Obnovuje hydratáciu vnútri vlasov – udržuje hydratáciu v rovnováhe a predchádza ich strate. Aplikuje sa do suchých alebo vlhkých vlasov pred a počas opaľovania a nie je potrebné ho oplachovať.

Ktoré ďalšie problémy môžu trápiť pokožku hlavy a čo s tým?

Stretávame sa tiež s rozsiahlou mykózou vlasovej pokožky alebo lupusom, licheneou, psoriázou, dermatomyozitídou, sklerodermiou a ďalšími. V prípade, že sú ťažkosti intenzívneho charakteru, spojené so zápalom, svrbením, opuchom alebo tvorbou vyrážok a podobne, alebo pretrvávajú dlhodobo, je potrebné vyhľadať odbornú pomoc u kožného lekára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #vlasy #starostlivosť o vlasy #hydratácia #chlór #UV žiarenie #slaná voda #vypadávanie vlasov #zničené vlasy #rast vlasov #UVA #UVB

+ Pravidelné cvičenie a zdravá strava posilnia vaše telo.
Nevzdávajte sa len preto, že toho máte pred sebou viac...

+ Vyvážená strava a dostatok vody sú základom dobrého zdravia.
Investovanie času do finančného vzdelávania sa...