Ide to vari luxusnejšie? Takto vznikali šperky pre couture kolekciu Fendi, ohúri spôsob spracovania aj výsledok

S luxusnou módou sa odjakživa spájajú tie najdelikátnejšie materiály, prepracované textúry a do dokonalosti dotiahnuté detaily ručnej práce tých najšikovnejších majstrov.

25.07.2023 00:00
Fendi Triptych Foto:
V rámci premiéry kolekcie Fendi Haute Couture Jeseň/Zima 2023 bola uvedená aj kolekcia vysoko luxusných šperkov. Dostala názov Triptych a debutovo ju pre couture navrhla Delfina Delettrez Fendi.
debata

To, čo sa v móde radí medzi najexkluzívnejšie kolekcie, nesie názov haute couture. Pri šperkoch je to takzvaná haute joaillerie.

Iba pred pár týždňami sa v Paríži uskutočnil tradičný týždeň módy kolekcií haute couture, na ktorom sa predstavili dobre známe módne mená. Talianska značka Fendi sa do zoznamu tvorcov couture zaradila len pred niekoľkými rokmi – vtedy ešte s exkluzívnou kolekciou kožušinových kabátov a odevov od Karla Lagerfelda. Dnes sa celá tvorba talianskeho ateliéru posúva esteticky aj obsahovo ďalej od kožušinových materiálov, pričom popri dokonalo spracovaných odevných kreáciách sa do popredia dostali aj šperky.

V rámci premiéry kolekcie Fendi Haute Couture...
V rámci premiéry kolekcie Fendi Haute Couture...
+10V rámci premiéry kolekcie Fendi Haute Couture...

Kolekciu superluxusných klenotov vytvorených v duchu tradície haute joaillerie a nazvanú Triptych predstavil taliansky ateliér práve na ostatnej módnej prehliadke – na sezónu Jeseň/Zima 2023. Triptych akoby nadviazal na kolekciu Flavus, no práve aktuálne odprezentovaná kolekcia z pera Delfiny Delettrez Fendiovej bola už dokonalým stelesnením vysokého šperkárstva, ktoré síce vychádza z tradícií najväčších šperkárskych majstrov, no zároveň využíva aj inovatívne postupy a spracovanie, ktoré sa premieta do výslednej podoby šperkov.

zväčšiť Dizajnérka šperkov a kolekcie Triptych Delfina... Foto: Alessio Bolzoni
Delfina Delettrez Fendi Dizajnérka šperkov a kolekcie Triptych Delfina Delettrez Fendi.

So šperkárskou kolekciou Triptych priniesla Delfina Delettrez Fendu neoklasický pohľad na grafickú abstrakciu a spracovanie kaligrafického motívu FF. Tri kapitoly, tri farebné leitmotívy – to boli minisety Roma Rosa, Gioiello Giallo a Bianco Brillante.

Fendi Haute Couture Jeseň/Zima 2023/2024 Čítajte viac 1200 hodín práce na jedných šatách, tisícky kamienkov a luxusné šperky: Fendi Couture ohúrila fúziou opulencie a nositeľnosti

Na náhrdelníkoch, náramkoch či prsteňoch alebo náušniciach sa objavujú biele diamanty, ktorých jas sa láme do ľadových odtieňov svetloružovej a žltej. V jednotlivých klenotoch boli použité tiež zelené, ornažové, ružové či padparadascha zafíry a spinely, ktoré osobne vyberala Delfina Delettrez Fendi v spolupráci s gemológom módneho domu.

zväčšiť V rámci premiéry kolekcie Fendi Haute Couture... Foto: FENDI
Fendi Triptych V rámci premiéry kolekcie Fendi Haute Couture Jeseň/Zima 2023 bola uvedená aj kolekcia vysoko luxusných šperkov. Dostala názov Triptych a debutovo ju pre couture navrhla Delfina Delettrez Fendi.

Dizajny sprevádzajú zároveň kľúčové prvky kolekcie s ojedinelými drahými kameňmi vyrobené len v jednom kuse, ktorý sa viac nebude reprodukovať. Kolekcia šperkov akoby popierala gravitáciu – rúca predstavy o tradičnom šperku, aby vznikli nové rodinné klenoty.

Roma Rosa - kolekcia šperkov haute joaillerie od Fendi
Video
Zdroj: FENDI

Od článkovaných retiazkových náhrdelníkov cez pretvorenie tenisového náramku až po prívesky a kokteilové prstene je asymetria a symetria v konverzácii s gravitáciou – drahokamy sú zavesené a zo zlatého vodopádu vznikajú šperky, ktoré sú v neustálom pohybe. Na jednotlivých klenotoch bolo použité mozaikovanie, opakovanie, splývanie a abstrakciu motívu FF, ktorý je prepletený s trojrozmernými objemami bielych, žltých a ružových súprav s nádhernými drahými kameňmi.

Tvorba luxusných šperkov je zároveň ukážkou remeselného majstrovstva, pričom to sa začína už pri samotnom návrhu, aby následne pokračovalo pri tvorbe klenotu s pomocou tradičných postupov a zároveň najnovších technológií. Viac z nich si už pozrite v našej galérii a exkluzívnych videách.

Brilianty a práca pre trpezlivých: Ako vznikajú luxusné šperky haute joaillerie?
Video
Zdroj: FENDI

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #luxus #haute couture #Fendi #briliant #špekry #vysoko luxusné šperky

+ Pred vami je krásny deň, preto si ho nenechajte ničím a nikým pokaziť.
Čím skôr dokončíte, čo nemáte radi, tým...

+ Nenechávajte svoje myšlienky len pre seba, podeľte sa s niekým o nich.
Čas je cennejší ako peniaze, využite ho...