Ako bohyne, ktorých krása sa ukrýva v detailoch: Couture z dielne Dior bola poctou antike a ženskosti

Počas prehliadok haute couture nemohla chýbať v programe ani prezentácia módneho ateliéru Christian Dior. Patrí medzi najočakávanejšie.

07.07.2023 00:00
Dior Haute Couture Foto:
Defilé módnej prehliadke Dior Haute Couture Jeseň/Zima 2023 v Paríži.
debata

Kreatívna šéfka Maria Grazia Chiuri sa opakovane inšpiruje historickými vplyvmi a estetikou, ktorá je veľmi typická pre konkrétnu epochu, éru či región. Tentoraz sa jej kolekcia haute couture vrátila k počiatkom modernej civilizácie a kráse a pôvabom antického odievania.

Vanessa Paradis Čítajte viac Miláčik Francúzov Vanessa Paradis a móda, ktorá detailmi vyráža dych: Chanel ponúkol parížsku esenciu haute couture

Tunika, peplum, pelerína či štóla – to sú prvky a zároveň strihové variácie a riešenia, na ktorých sa odvíja celý príbeh novej kolekcie určenej na sezónu Jeseň/Zima 2023. Farebnosť kolekcie sa odpočítavala od modelov v nežnej off-white a krémovej bielej, aby sa postupne presunula prírodnou paletou béžovej, pieskovej, sivej, ale aj odleskom striebra a zlata.

Modelky na prehliadke kolekcie Christian Dior...
Modelky na prehliadke kolekcie Christian Dior...
+17Modelky na prehliadke kolekcie Christian Dior...

Ako to už v prípade couture kolekcií býva, ohurujúca bola ručná práca artisan dielní, v ktorých vznikali výšivky, celé reliéfy či štruktúry materiálu a dekorácií zdobiacich odevy či priam ich vytvárajúcich. Strihy boli na pohľad jednoduché, ale v tejto jednoduchosti bolo možné pozorovať krajčírsku precíznosť a majstrovstvo dokonalého strihu. Opulentnosť potom dodali ušľachtilé materiály, ale aj spomenuté detaily, ktorých výroba trvala týždne.

zväčšiť Modelky na prehliadke kolekcie Christian Dior... Foto: DIOR
Christian Dior Haute Couture Jeseň/Zima 2023 Modelky na prehliadke kolekcie Christian Dior Haute Couture Jeseň/Zima 2023, ktorá sa konala v Paríži.

Na prehliadku do Paríža sa prišli pozrieť mnohé známe tváre a hviezdy, medzi nimi dámy ako Natalie Portman, Gemma Arterton či Elizabeth Debicki. Kolekciu, vo fotografickej, ale aj videopodobe si môžete pozrieť práve u nás.

Prehliadka Dior Haute Couture bola poctou antickej móde
Video
Zdroj: DIOR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž #haute couture #Christian Dior

+ Zdolajte svoje vlastné nedostatky a budete sami na seba právom pyšný.
Uprednostňujte úlohy a financie na...

+ Neriešte momentálne to čo riešiť netreba, odložte to na neskôr.
Aj keď sa vám niečo nechce dokončite to,...