Bidenová s vnučkou vo farbách Ukrajiny, Čaputová v nežnej belasej a kráľovná Letizia? Na korunovácii sa za ňou otočil každý

Westminsterské opátstvo v sobotu zaplnili hostia z radov svetových politikov, monarchov, cirkevných hodnostárov i celebrít, ktorí sa do Londýna zišli na korunovácii kráľa Karola III.

06.05.2023 18:00
Prvá dáma USA Jill Biden a jej vnučka Finnegan Foto: ,
Prvá dáma USA Jill Biden a jej vnučka Finnegan prichádzajú na korunováciu kráľa Karola III.
debata (43)

Tento ceremoniál ale možno vnímať aj ako veľkolepú módnu prehliadku, ktorá bude ešte niekoľko dní zamestnávať komentátorov tradičných aj internetových médií. Hostia pri príchode do opátstva predvádzali šaty a klobúky od vyhlásených módnych návrhárov aj vojenské uniformy – a vyjadrovali aj podporu Ukrajine, napísal spravodajský server The Telegraph.

Holandský kráľ Willem-Alexander a holandská...
Belgický kráľ Filip a kráľovná Mathilda...
+44Švédsky kráľ Carl XVI Gustaf a krunná princezná...

V kostolných laviciach sa stretli španielska kráľovná Letizia a jordánska kráľovná Rania so speváčkou Katy Perry či herečkou Emmou Thompsonovou, rovnako ako s americkou prvou dámou Jill Bidenovou a jej ukrajinskou kolegyňou Olenou Zelenskou.

Princezná Kate z Walesu Čítajte viac Nádherná princezná Kate ozdobila korunováciu: Šaty skoro ako svadobné, odkaz do neba Alžbete II. a tento detail... poriadne prekvapil

Americká prvá dáma zvolila na korunováciu kostým v jemnej modrej, ktorý doplnila rukavičkami a mašľou vo vlasoch v rovnakej farbe. Jej vnučka Finnegan Biden sa obliekla do žltých šiat zladených s lodičkami, kabelkou a ozdobou vo vlasoch. Spoločne tak zosobnili farby ukrajinskej vlajky. Rovnaká farebná sa objavila aj vo vnútri Westminsterského opátstva, kde na modrý koberec nadväzoval žltý pred oltárom.

zväčšiť Holandský kráľ Willem-Alexander a kráľovná... Foto: SITA/AP, Toby Melville
Holandský kráľ Willem-Alexander a kráľovná Maxima Holandský kráľ Willem-Alexander a kráľovná Maxima prichádzajú na korunováciu Karola III.

Americká speváčka Katy Perry v súlade s britskou tradíciou dorazila do Westminsterského opátstva vo výraznom plochom klobúku, ktorým doplnila orgovánovo fialový komplet a perly od Vivienne Westwoodovej. Sprevádzal ju šéfredaktor britského časopisu Vogue Edward Enninful.

kate Čítajte viac Skvelá momentka Zuzany Čaputovej s princeznou Kate! Sýte farby ich šiat sa postarali o krásny kontrast

Emma Thompson zvolila na korunováciu čierne šaty, ktoré doplnil červený plášť s florálnym vzorom v áčkovom strihu. Elegantný šedý plášť si cez ladiace šedé puzdrové šaty obliekla ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská a doplnila ich bielymi lodičkami na ihličkovom podpätku.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová volila puzdrové šaty v belasej farbe, ktorá nápadne pripomínala odtieň jej inauguračných šiat. Zatiaľ čo o ten sa v minulosti postaral dizajnér Boris Hanečka, model na korunováciu vznikol v ateliéri dizajnérky Veroniky Hložníkovej (rovnako ako fialové šaty z piatkovej recepcii v Buckinghamskom paláci) Model šiat doplnil aj predĺžený kabátik s výšivkou na stojačikovom golieriku a leme rukávov. Odev doplnila prezidentka telovými lodičkami Catherine Mulier.

Kráľ Karol III. odchádza z Westminister Abbey.
Kráľ Karol III. a kráľovná Camilla zdravia...

Medzi najlepšie oblečené dámy akcie patrili zástupkyne kráľovských dvorov a monarchí z celého sveta. Neprehliadnutená bola napríklad kráľovná Španielska Letizia. Zatiaľ čo jej manžel – španielsky kráľ Felipe VI. si na korunováciu obliekol vojenskú uniformu, ona žiarila v ružovom kostýme Carolina Herrera doplnenom klobúkom, ktorý tvarom trochu pripomínal klenuté tienidlo na lampu, avšak v daždi mohol byť vcelku užitočný.

zväčšiť Španielsky kráľ Felipe a kráľovná Letizia,... Foto: SITA/AP, Jamie Lorriman
Britain Coronation Španielsky kráľ Felipe a kráľovná Letizia, ktorá uchvátila v kreácii Carolina Herrera.

Očarujúca bola aj holandská kráľovná Maxima, ktorej voľba padla na model smotanovo bielych šiat od dizajnéra Jana Taminiaua. Opäť boli doplnené klobúčikom od vychýreného klobúčnika Philipa Treacyho a lodičkami Gianvito Rossi.

louis Čítajte viac Korunovácia je ale nuda... Aspoň pre kráľovského výmyselníka Louisa, jeho zívanie a veľavravné pohľady už bavia svet

Jordánska kráľovná Rania zaujala pastelovými šatami v jemnom žltom odtieni a pastelový tón belaseh modrej sa vynímal na gréckej korunnej princeznej Marie Chantall. Zaujala aj princezná Charlene z Monaka, ktorá vyvolala mierny rozruch v piatok podvečer na recepcii v Buckinghamskom paláci. Vtedy si totiž obliekla šaty odhaľujúce rameno a ruku, čo v kráľovských kruhoch nie je veľmi zvyčajné. Na sobotňajšiu korunováciu však prišla v elegantnom kostýme so sukňou na gombíku a imitáciou šerpy na kabátiku.

Princezná Kate z Walesu (v strede) oblečená v...
Dánsky korunný princ Frederik a jeho manželka,...
+16Španielsky kráľ Felipe VI zdraví princeznú Kate...

Niektoré dámy museli prísť aj vo vojenskej uniforme či obradných rúchach. Platilo to napríklad o princeznej Kate, ale tiež o princeznej Anne, sestre kráľa Karola III. Vojenská uniforma nie je Anne cudzia, je plukovnicou niekoľkých medzinárodných plukov.

Karol III. Čítajte viac Nech žije kráľ Karol III. Je však monarchia pre Britov naozaj dôležitá?

Princ William s manželkou Kate do opátstva dorazili v tradičnom odeve, ako ich požiadal Williamov otec, kráľ Karol. Kate už vopred spôsobila mierny rozruch, keď oznámila, že si namiesto tiary, ktorú by mala mať, vezme kvetinový veniec – a skutočne si do vlasov pripevnila ozdobu z bielych kvetov. Princ Harry si obliekol tmavo šedý oblek, na ktorý si pripjal svoje vojenské medaily. Jeho manželka Meghan zostala s ich deťmi v Amerike.

Video

VIDEO: S royalistom Jakubom Abrahám sme hovorili o detailoch aktu korunovácie kráľa Karola III., o tom, čo môže monarchia naučiť Slovákov a prečo ich tak fascinuje. Zhovárali sme sa ale tiež o tom, či Karola III. v deň korunovácie zatieni niektorý z členov kráľovskej rodiny a aký signál vysiela neprítomnosť Meghan Markleovej na celom procese. Viac už v rozhovore a videu vyššie.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #krása #móda #štýl #kráľovná Letizia #princezná Kate #kráľovná Maxima #Jill Biden #korunovácia Karola III. #prezident Joe Biden

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...

+ Nezaťažujte sa niečím čo nie je vaša starosť, škodíte hlavne sami sebe.
Nekopírujte, nikdy tak sami nebudete so...