Odborníčka radí: Starostlivosť o pleť je na jar iná. Pomáhajú vitamíny i špeciálne procedúry

S príchodom teplých jarných dní sa mení aj naša starostlivosť o pleť. Ťažké, hutné krémy je v tomto období vhodné vymeniť za ľahké, výživné emulzie, ktoré dodajú pokožke potrebné živiny. Dermatologička Adriana Tomeková zo spoločnosti TOMAR v rozhovore pre Pravdu prezrádza ako sa zbaviť po zime vrások či bledého vzhľadu pleti. Pomôcť podľa nej môže nielen rada odborníka, domáca starostlivosť, ale aj zaujímavé jarné procedúry na omladenie pleti.

04.05.2023 15:00
vitamín C, pleť, pokožka, ošetrenie, žena Foto:
Vitamín C sa v kozmetických produktoch objavuje najčastejšie v podobe séra či fluida, niekedy tiež osviežujúcej a stimulačnej hmly.
debata

Čím trpí pleť na jar, teda po dlhšom období chladného počasia?

Na jar môže pleť po dlhých mesiacoch zimy, ktorá ju skúšala vetrom a chladom, trpieť predovšetkým dehydratáciou. V tomto období jej tiež určite budú chýbať vitamíny. Prejavom dehydratácie býva suchšia a šupinatá pokožka, zvýrazňujú sa vrásky, časté je povädnutie či mdlý tón pleti.

Ktoré výživné látky potrebuje pleť po zime a ako je to s hydratáciou pokožky na jar?

Po chladnejších mesiacoch potrebuje pleť najmä poriadnu dávku hydratácie. Len tak si udrží sviežosť a pružnosť. Nielen naše telo zvnútra, ale aj pokožka potrebuje doplniť vitamíny ako C, D a B. Vhodné je tiež používať sérum, ktoré obsahuje väčšie množstvo účinných látok ako napríklad kyselina hyalurónová, prípadne si zadovážiť peptidové sérum. Pamätať treba aj na to, že ak používate sérum i krém, najprv sa na pleť nanáša sérum a až potom denný krém s SPF. Keďže je pleť po zime dehydrovaná a vysušená, treba jej dopriať aj starostlivosť navyše, ktorá jej dodá potrebnú energiu a ochranu.

Ako na to?

Jarnú starostlivosť je vhodné odštartovať jemným pílingom, ktorý predstavuje začiatok očistnej kúry pleti, potom môže prísť na rad výživná a hydratačná maska. Po zime odporúčam navštíviť odborníka – dermatológa, ktorý pleť diagnostikuje, odporučí vhodné profesionálne ošetrenie a tiež postup pre domácu starostlivosť na mieru, podľa stavu a typu pleti.

Ako sa mení používanie krémov na pleť v jarnom období?

Mastnejší a hutnejší krém, ktorý sme používali v zimnom období, je vhodné vymeniť za jemnú emulziu, ktorá pokožku dokonale hydratuje a dodá jej vitamíny. Ideálne v komplexe, ktorý bude obsahovať kyselinu hyalurónovú, peptidy, vitamín C a ďalšie vitamíny.

V čom teda spočíva základná zmena oproti zime?

Esenciálna zmena oproti zimnému obdobiu je zaradenie kvalitného krému s UVA a UVB ochranným faktorom ideálne s faktorom SPF 50. Aplikujeme ho na pleť a nezabúdame na dekolt aj počas zamračených dní. Ako zvyknem pripomínať, kvalitné SPF je najlepší antiage krém, ktorý svojej pleti môžete dopriať. Preto je veľmi dôležité vybrať si taký, ktorý bude konzistenciou a zložením vyhovovať práve tej vašej pokožke. Často sa stretávam s tým, že pacienti odmietajú používať krém s vysokým ochranným faktorom kvôli tomu, že sa im zdá byť príliš mastný, hutný, zle sa rozotiera, zanecháva biele stopy či lepí. Dnes je už však na trhu množstvo kvalitných krémov s vysokým faktorom, ktoré sú ľahučké, ľahko roztierateľné a vôbec nepocítite, že máte na tvári čosi „navyše“.

Na čo si treba dať pozor na jar?

Opatrnejší by sme mali byť v jarnom a letnom období s používaním retinoidov, ktoré môžu nadmerným používaním a nedostatočnou UVA a UVB ochranou spôsobiť v letnom období tvorbu tmavo pigmentových škvŕn.

krém, žena, starostlivosť, pleť Čítajte aj 5 trikov od dermatológov, ako mať zdravú a krásnu pleť

Aké ďalšie látky je vhodné používať na jar, aby sme osviežili svoju pokožku?

Zima našu pokožku skúšala chladom, vetrom, ale i náhlymi teplotnými zmenami (prechod zo zimy do tepla) a vystavená bola aj teplu a suchu v prekúrených vnútorných priestoroch. Vyžaduje si preto vhodné ošetrenie a prípravu na slnečné lúče. Navyše, na zmenu počasia môže zareagovať nepríjemnými zmenami. Zvyšovanie teploty vedie k väčšej produkcii potu, tvorbe kožného mazu, k zvýšenému prekrveniu pokožky. To sa môže prejaviť vznikom akné, zhoršením seborey, či rosaceiformnej dermatitídy a tiež tvorbou žiliek na tvári. V takomto prípade je dôležité dodržiavať dostatočný pitný režim a dopĺňanie vitamínov C, D, E a B komplex. Pred letom je ideálne aj užívanie betakaroténu, a to najmä u ľudí s citlivou pokožkou na slnečné žiarenie.

Čo by malo tvoriť našu základnú domácu starostlivosť o pleť?

Starostlivosť o pleť doma je rovnako dôležitá ako tá odborná. S vyskladaním vhodnej dennej rutiny by som však odporúčala začať práve u profesionála. Skúsený dermatológ vašu pleť diagnostikuje a podľa stavu a typu pleti navrhne optimálne zloženie domácej starostlivosti. Na jar a v lete však platí pravidlo – hydratácia a ochrana. Produktami s kyselinou hyalurónovou, vitamínom C, E, D a B a, samozrejme, kvalitným SPF krémom určite nič nepokazíme. Ďalšiu vrstvu ochrany môže poskytnúť aj make-up s ochranným faktorom. Nezabúdajme hydratovať zvonka, ale aj zvnútra, a to dostatočným pitným režimom.

A aké procedúry je vhodné podstúpiť v tomto ročnom období a čo jednotlivé procedúry zahŕňajú?

Po zime odporúčam dopriať pleti očistu pomocou profesionálneho pílingu, ktorý ju bezpečne vyčistí a pripraví na aplikáciu hydratačných a vitamínových prípravkov. Vhodným ošetrením v tomto období je napríklad vysoko hydratačný program HYDRA 3Ha Hyaluronic Acid s trojnásobným množstvom kyseliny hyalurónovej, ktorý dodá pleti viac ako + 71% hydratácie už po jednom ošetrení. Pre prebudenie a rozjasnenie je vynikajúca mezorejuvenizácia – minimálne invazívna terapeutická procedúra určená na omladenie pokožky. Svojím omladzujúcim účinkom spevňuje a vypína pleť, eliminuje vrásky a jemné zlomy pokožky, farebne zjednocuje pleť, redukuje pigmentové fľaky a žilky na koži, sťahuje póry, zjemňuje akné i jazvičky a hĺbkovo hydratuje pokožku. Oxygenoterapia je zase kyslíková kúra, počas ktorej aplikujeme do pokožky vysoko koncentrovaný kyslík v kombinácii s účinnými sérami. Skvelou voľbou sú tiež rôzne detoxikačné a energizujúce ošetrenia, ktoré pleť očistia, prebudia, dodajú jej potrebné látky a pripravia ju tak do nadchádzajúceho obdobia zaliateho slnečnými lúčmi.

Čo ľudia, ktorí sa nadmerne potia?

Ľudia, ktorí trpia nadmerným potením, teda hyperhidrózou, majú pred sebou náročnú sezónu. Pre týchto pacientov je veľkou pomocou aplikácia botulotoxínu do podpazušia, ktorá im umožní výrazne lepšie zvládať toto obdobie. Viac sa tiež môžete dozvedieť aj na mojej webovej stránke www.tomar.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín C #pleť #starnutie pleti #rozjasnenie #procedúra #UV faktor #hydratácia pleti #pleťová kozmetika #kozmetická starostlivosť #UVA

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...