Čierna a biela? Áno, ale pripravte sa, je tu aj sezóna šeliem, odkázal novou módou Pavol Dendis

Slovák Pavol Dendis si už rokmi tvorby vyprofiloval jasne rozpoznateľnú estetiku. Na nedávnom týždni módy v Prahe, kde sa prezentoval novou kolekciou, však priniesol aj neopozerané prvky a celkové vyznenie kolekcie tak bolo aj tentoraz súčasné, svieže a veľmi nositeľné.

24.04.2023 09:00
debata
zväčšiť Modelky na prehliadke kolekcie CORE od... Foto: MBPFW
Pavol Dendis, Core, Praha, MBPFW Modelky na prehliadke kolekcie CORE od slovenského dizajnéra Pavla Dendisa, ktorá sa konala v rámci týždňa módy v Prahe.

Na mólo v priestoroch Chuchle Arény v Prahe poslal Dendis modelky aj manekýnov – to je aj jeden zo znakov jeho tvorby – s dizajnom odevov síce začal v rámci pánskej módy (čo ho v tom čase radilo aj do výnimočnej menšiny domácich tvorcov), postupne k nim však pridal aj odevy pre dámy. A s veľkým úspechom.

Dendis sa prejavil ako veľmi schopný remeselník, čo sa dá oceniť pri precíznom spracovaní a strihoch odevov ako sú dámske kabáty (v kolekcii zastúpené kúskami s raglánovým rukávom a padnutými výložkami), saká, ale rovnako nepodceňuje strihové riešenia a často aj hru so strihom či materiálom v prípade dámskych šiat (v kolekcii so skrátenou prednou časťou), širokých nohavíc, šortiek alebo sukní.

Modelky na prehliadke kolekcie CORE od...
Modelky a manekýni na prehliadke kolekcie CORE...
+9Modelky a manekýni na prehliadke kolekcie CORE...

Ako sám poznamenal o kolekcii CORE, tentoraz sa chcel zbaviť dekóru a ľudovosti. Narážal zrejme aj na fakt, že v minulosti niektoré jeho kolekcie niesli v sebe akýsi folklórno-mystický rozmer. CORE však bolo o súčasnej nositeľke či nositeľovi, jasnej inšpirácii rockovou uvoľnenosťou a práci so strihom aj látkou.

zväčšiť Dizajnér Pavol Dendis pri posledných úpravách... Foto: Petr Vágner
Pavol Dendis Dizajnér Pavol Dendis pri posledných úpravách svojej kolekcie CORE, ktorú uviedol na pražskom týždni módy MBPFW v Prahe.

„Aj tentoraz vychádzam z pánskych strihov a oversize looku, no vďaka vzorom a ľahkosti materiálov, pôsobia modely nežnejšie, vzdušne. Stále sa však snažím zachovať si surovosť vo svojom prejave, tentokrát najmä hudobne, či vizážou modeliek a modelov,“ komentoval svoju prezentáciu v Prahe Dendis.

CHARACTÈRE, Marcel Holubec W Čítajte viac Nebuďme barbari, odkázal novou kolekciou Holubec. V oceáne čiernej ponúkol krásu strihov aj náročné emócie

Prekvapenie v súbore dámskych a pánskych modelov priniesla prítomnosť zvieracieho vzoru (leopardia či hadia potlač, ktoré doplnil aj potlač žulovej štruktúry). „Rozhodol som sa pre ne, dlho som v hlave držal túto myšlienku a po všetkej vyprodukovanej práci za posledné obdobie, som sa uistil, že je znova dobré prevetrať čierno-bielu kombináciu niečím prekvapivým. Esteticky som zostal verný svojmu rukopisu, no mám pocit že práve celkový styling pridáva modelom niečo freš a zameriavam sa tak aj na inú skupinu klientov a nového diváka,“ uviedol pre médiá Pavol Dendis.

zväčšiť Modelky a manekýni na prehliadke kolekcie CORE... Foto: MBPFW
Pavol Dendis, Core, Praha, MBPFW Modelky a manekýni na prehliadke kolekcie CORE od slovenského dizajnéra Pavla Dendisa, ktorá sa konala v rámci týždňa módy MBPFW v Prahe.

Klientela, nielen jeho verná, ale (snáď sa naplnia dizajnérove slová) aj rozširujúca sa a nová sa určite budú mať pre čo rozhodnúť v rámci aktuálnej kolekcie CORE. Ukážky z nej si pozrite v galérii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #móda #kolekcia #silueta #strih #Pavol Dendis

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...