Žiarivé farby krajiny a jedinečné majstrovstvo ručnej práce na odevoch: Dior predstavil novú kolekciu v Bombaji

Keď sa povie Christian Dior, azda každému módnemu nadšencovi sa v mysli vybaví v prvom rade Paríž a Francúzsko. Slávny módny ateliér a jeho tvorcovia sa však od počiatku existencie značky inšpirovali po celom svete a nielen to...

04.04.2023 14:01
Christian Dior Jeseň 2023, Bombaj Foto:
V Bombaji sa uskutočnila prehliadka dámskej kolekcie Christian Dior, ktoru sa francúzsky ateliér snažil ukázať na spojenie a inšpiráciu indickým majstrovstvom a spracovaním odevu, ktoré mali výrazný vplyv aj na tvorbu ateliéru.
debata

Dior sa v jednotlivých dekádach nechal transformovať aj vplyvmi mnohých kultúr, pričom dopady tejto premeny sa pretavili do estetiky, ale aj spracovania odevov. Ešte v roku 1962 to bol vtedajší šéfdizajnér Marc Bohan, ktorý začal cestovať do Indie, najmä do Bombaja a Dillí, aby odštartoval konverzáciu medzi Indiou a Francúzskom. Jeho ochota a nadšenie pre techniky spracovania odevu či bohaté dekoratívne dezény indickej odevnej kultúry sa objavili aj v parížskych kolekciách.

Modelky na prehliadke dámskej kolekcie...
Modelky na prehliadke dámskej kolekcie...
+9Modelky na prehliadke dámskej kolekcie...

A práve poctou Bohanovi bola aj premiéra a podoba najnovšej kolekcie, ktorú francúzska značka minulý týždeň prezentovala práve na indickej pôde – v Bombaji.

Dizajnérka Maria Grazia Chiuri, ktorá na poste kreatívnej šéfky pôsobí už niekoľko rokov, vytvorila aj v spolupráci s Karishmou Swaliovou, ktorý vedie ateliéry Chanakya a Školu remesiel Chanakya v Bombaji, očarujúcu kolekciu. Jej inšpirácia vychádzala z nadčasových siluet a odevov, ktoré vo svojej tvorbe prezentoval už Bohan. Chiuri však odevy redezijnovala a dodala im autentický moment súčasného spojenia východnej a západnej estetiky.

zväčšiť Modelky na prehliadke dámskej kolekcie... Foto: DIOR
Christian Dior Jeseň 2023, Bombaj Modelky na prehliadke dámskej kolekcie Christian Dior Jeseň 2023, ktorá sa konala v Bombaji.

Prehliadka bezmála stovky nových modelov bola rozdelená do farebných blokov. Na móle, ktorým sa stali kulisy jedného z nádherných historických miest Bombaja – sa striedali odtiene zelenej, žltej, ružovej a fialovej, ktorých intenzita kopírovala podobu sýtosti indických žiarivých farieb používaných v hodvábnych odevoch.

Penélope Cruz Čítajte viac Zendaya ako indická princezná, zvodná Cruz či éterická Bellucciovej dcéra: TOP looky týždňa, nechýba ani slávna 50-nička

Pri strihoch sa Chiuri rovnako inšpirovala lokálnymi siluetami a strihmi. Modelky predvádzali sukne inšpirované tradičným odevom sárí, nechýbali bolerká, večerné kabáty, ale aj saká a topy. Na odevoch nechýbali bohaté výšivky, štras a strieborné flitre, ale aj motívy indickej krajiny, ktoré symbolizujú často zvieratá – talizmany pre domácich obyvateľov.

zväčšiť Modelky na prehliadke dámskej kolekcie... Foto: DIOR
Christian Dior Jeseň 2023, Bombaj Modelky na prehliadke dámskej kolekcie Christian Dior Jeseň 2023, ktorá sa konala v Bombaji.

Práve ručná práca na odevoch, ktorú mali na starosti profesionáli z ateliérov Chanakya, ponúkla pohľad na veľmi tradičné a špecifické techniky spracovania. Odevom dodali nový rozmer a podčiarkli výnimočné savoir-faire, ktoré spája a tvorí dialóg medzi majstrami remesla pri spracovaní odevu v Indii, ale aj kolíske značky Dior – vo Francúzsku.

Na prehliadku do Indie pricestovalo aj množstvo známych tvárí, mnohé z nich ambasádorky či „priateľky módneho domu“. Prinášame vám galériu z módnej šou, ale tiež fotogalériu hviezd.

Modelka Deva Cassel na prehliadke Christian...
Francúzska herečka a modelka Laetitia Casta na...
+22Topmodelka Lakshmi Menon na prehliadke dámskej...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #India #Bombaj #kolekcia #Christian Dior #Maria Grazia Chiuri

+ Pravidelná hydratácia je základom šťastia a zdravia.
Ak niečo robíte, nezabudnite si svoju prácu aj uložiť....

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....