Ako sa rozlúčiť s mastnou pleťou kozmeticky

Nepríjemnému lesku na pokožke tváre môžeme dať definitívne zbohom. Predpokladom zdravo vyzerajúcej pleti nie je prehnaná starostlivosť, ale naopak, systém premyslených techník čistenia pokožky. Na čo si treba dať pozor a potrebujeme aj úpravu jedálnička?

09.07.2022 08:00
čistenie, odličovanie, pleť, pena Foto: ,
Čistenie pleti s pomocou peny je šetrnejšie.
debata

Viac je v tomto prípade menej

Príchod leta sa spája s rýchlejším vylučovaním potu, ktorý zanecháva na tvári mastný film. Zatiaľ čo v zime nás trápila suchá pleť, súčasné ročné obdobie prináša opačný problém. Samozrejme, za mastne vyzerajúcou pokožkou tváre sa neskrýva len teplo a potenie, ale aj nesprávna starostlivosť. Základnou chybou pri ošetrovaní pleti je používanie kozmetických prípravkov, ktoré nadmerne odstraňujú maz z pokožky. Hoci ide o kvalitné produkty, pri častom používaní môžu vyvolať opačný efekt. Pleť zvykne v takomto prípade produkovať viac mastných látok, aby sa chránila pred vysúšaním. V prípade, ak chceme zabrániť spomínanému problému, zamerať by sme sa mali na produkty, ktoré neobsahujú takzvané sírany. Druh kozmetiky bez síranov nielen znižuje množstvo mazu, ale sťahuje aj póry. Užšie póry spôsobujú, že sa na povrch kože „pretláča“ menej mastnoty.

Ošetrujme si najmä T-zónu

Peeling je skvelým prostriedkom na odstraňovanie odumretých buniek pokožky. Koža na tvári má tak hladký a zdravo vyzerajúci vzhľad. Táto technika čistenia pleti sa nazýva exfoliácia a pokiaľ pri nej nenájdeme mieru, doplatíme na to tvorbou väčšieho množstva mazu. Aj z tohto dôvodu sa odporúča aplikovať peeling maximálne dvakrát do týždňa. Častú chybu robíme, ak odstraňujeme maz z celej pokožky tváre, a to i napriek tomu, že sa lesk objavuje len lokálne. V tomto prípade sa odporúča používať takzvané zmatňujúce krémy na T-zóne. Spomínanú zónu tvorí nos a čelo, ktoré vytvárajú pomyselné veľké písmeno T.

Pozor na stres

Možno sa to na prvý pohľad zdá nepodstatné, ale pod mastný výzor našej pleti sa podpisuje aj naša schopnosť odpočívať. Kombinácia stresu a nedostatku odpočinku spôsobujú, že pokožka tváre produkuje viac olejových zložiek. Ide o klasickú reakciu na stresové hormóny, ktoré vo vypätých situáciách zaplavujú naše telo. Typickým stresovým hormónom je kortizol, ktorý dokáže spôsobiť hormonálnu nerovnováhu v organizme. Výsledkom tejto hormonálnej búrky je utrápený, unavený a spotene vyzerajúci vzhľad pokožky. Regulovať stresové látky môžeme najmä aktívnym, ale aj pasívnym odpočinkom. Do prvej spomínanej skupiny zaraďujeme pohyb a šport. Druhá skupina zahŕňa dostatočné množstvo spánku, a to najmä v noci. Nočný odpočinok, ktorý je pod hranicou šiestich hodín sa nám jednoznačne „odmení“ mastnou pleťou.

žena, opaľovanie, opaľovací krém, leto Čítajte aj Chcete pleť bez vrások? Heslo (nielen) na leto znie: 50 plus, 30 mínus a neustála ochrana!

Ako si upraviť jedálny lístok?

Stav našej pleti môžeme manažovať nielen zvonka, ale aj zvnútra. Ide o dve prepojené nádoby. Bez zdravého stravovania nedosiahneme požadovanú kvalitu pleti ani používaním drahých kozmetických prípravkov. Pokiaľ chceme zabrániť tvorbe mazu na pleti, do jedálneho lístka by sme mali zaradiť napríklad brokolicu, uhorky, horkú čokoládu, avokádo či banány. Brokolica obsahuje vysoké množstvo vitamínu A a C. Ide o silné antioxidanty, ktoré sú najlepšími priateľmi našej pokožky. Čisteniu pleti pomáha aj prijímanie väčšieho množstva vlákniny, ktorú získame z celozrnných obilnín, zeleniny a ovocia.

Z času na čas aj čokoláda

Skvelým bojovníkom proti mastnej pleti sú aj uhorky. Obsahujú až 95 % vody, hydratujú pokožku, zbavujú ju toxínov a voľných radikálov. Prekvapivé je, že do kategórie potravín, ktoré upravujú vzhľad pokožky patrí aj tmavá čokoláda. Horká pochúťka sa pýši vysokým množstvom kakaa, ktoré je zdrojom flavonoidov. Spomínané látky predchádzajú zápalom, tvorbe mazu, ale aj akné. Silné antioxidanty, ktoré sa nachádzajú v tejto maškrte udržujú pokožku hladkú a žiarivo zdravú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chemický peeling #čistenie pleti #mastná pleť #mastná pokožka #exfoliácia

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....