Odborník otvorene radí, kedy má plastika zmysel

Skrášľujúca operácia alebo prázdna peňaženka? Ak si chcete dopriať kúsok krásy vďaka šikovným rukám profesionála, stavte na reálne ciele. Popredný slovenský plastický chirurg MUDr. Vlastibor Minarovjech varuje, kedy majú plastiky zmysel a kedy ide o zbytočne vyhodené peniaze.

02.07.2022 10:00
dermatológ, dermatologička, botox Foto:
Dermatológ by mal vedieť zhodnotiť, čo ešte pekné je a čo už, naopak, prestáva byť.
debata

Čo „fičí“ v súčasnosti?

Zväčšovanie pŕs (augmentácie), korekcie nedokonalostí pleti pomocou kyseliny hyalurónovej a botoxu. Aj tieto skrášľujúce, menej či viac invazívne zákroky, patria k trendom tohto roku v danom odbore. Podľa MUDr. Minarovjecha z ESTETIC CLINIC obidve pohlavia vyhľadávajú v súčasnosti aj korekcie viečok a facelift tváre. „Väčší záujem o estetické operácie je stále ešte u žien, aj keď muži stále pribúdajú. U mužov sú najviac v obľube operácie viečok a facelift,“ vysvetľuje v rozhovore pre Pravdu plastický chirurg.

Netreba sa obmedzovať časom

V laickej verejnosti panuje názor, že spomínané operácie patria skôr do sychravejších dní. Vraj preto, aby ľudia nevystavovali čerstvo ošetrované miesta či dočasné jazvy v sporom letnom oblečení či v plavkách. Súčasná medicína fandí operáciám v ktoromkoľvek mesiaci. „Len niektoré väčšie operácie je lepšie presunúť na chladnejšie obdobie roka. Inak tieto operácie sa robia po celý rok. Jednoducho povedané, nemajú sezónu. V dnešnej dobe je sezóna podľa toho, čo takzvané celebrity o sebe publikujú v médiách,“ hovorí MUDr. Minarovjech, o ktorom informácie si môžete nájsť aj na webe estetic-clinic.sk.

žena, opaľovanie, opaľovací krém, leto Čítajte aj Chcete pleť bez vrások? Heslo (nielen) na leto znie: 50 plus, 30 mínus a neustála ochrana!

Kedy ide o vyhodené peniaze…

K populárnym zákrokom patria aj tie, ktoré formujú postavu. Predstava mnohých ľudí však niekedy nezodpovedá realite. Obezita či nadváha sa totiž podľa odborníka nerieši pochybnými operáciami. V opačnom prípade prichádza sklamanie a zbytočné míňanie peňazí. „Ak napríklad hovoríme o liposukcii, tak táto nemá význam u pacientky, ktorá nevie zhodiť a držať si váhu,“ zdôrazňuje. V niektorých prípadoch ide podľa neho o doslova vyhodené peniaze, a to najmä vtedy, ak ženy či muži podľahnú reklamným trikom na rôzne neefektívne skrášľujúce zákroky. „Napríklad takzvané injekčné lipolýzy neprinášajú vôbec žiadny efekt a stoja pacienta len veľa peňazí,“ hovorí otvorene MUDr. Minarovjech.

Kedy to má zmysel…

Ktoré operácie teda majú zmysel u ľudí s nadváhou či obezitou? „Najčastejšie a jedine reálne fungujúce sú liposukcie. Dajú sa podľa rozsahu robiť v lokálnej anestézii ambulantne. K ďalším zákrokom patria takzvané abdominoplastiky, kde sa redukuje nadmerná koža. Procedúry označené ako „najnovšie“, „najlepšie“, „jedinečné laserové“ a iné podobné prinesú len prázdnu peňaženku a frustráciu pacientky,“ uzatvára Minarovjech pre Pravdu.

VIDEO: Viete, že ženy pracujú dva krát toľko ako muži?

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plastické operácie #botox #kyselina hyalurónová #estetická dermatológia #estetická medicína #mall.tv

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...