Prečo nás v zime trápia suché pery? Čoho sa treba vyvarovať?

Najmä počas zimy veľa ľudí bojuje s popraskanými, bolestivými a večne suchými perami. Balzam na pery a rôzne krémy pomáhajú len obmedzene. Prečo?

06.02.2022 07:00
pery, suché pery Foto:
Suché pery? Je to bolestivý problém.
debata

V chladnom období je pokožka suchšia. Môže za to suchý vzduch, ktorý v zime prevláda a ten vysušuje sliznice, čím sa pospisuje aj pod nepríjemný pocit na našich perách.

Keď pery začnú vysychať, zvyčajne sa začína začarovaný kruh. Mnohí si začnú pery samovoľne olizovať, aby si ich trošku zvlhčili, ale práve to je chyba, problém pier sa týmto zlozvykom ešte viac zhoršuje. Sliny sú kyslé a na citlivých perách môžu spôsobiť ešte väčšie podráždenie. Prvým krokom v boji proti suchým a bolestivým perám teda je – prestať si ich zvlhčovať jazykom.

Naomi Watts Čítajte viac Prirodzená krása herečky Naomi Wattsovej? Žiadne opaľovanie a výlučne prírodné produkty

Ale večne suché pery majú aj iné príčiny – napríklad používanie nesprávneho balzamu na pery. Pod suché pery sa podpisuje aj nedostatok vitamínov B a C, ako aj nedostatok zinku a kyseliny listovej. Zabojovať sa preto dá aj správnou stravou.

Prvá vec, ktorú by ste určite mali urobiť, je prestať si zvlhčovať pery jazykom. V druhom kroku by ste mali použiť na tuky bohaté krémy ako vazelína alebo mliečny tuk (masť). Tieto krémy majú hustú textúru a sú vysoko zvlhčujúce, čím poskytnú dlhšiu úľavu od popraskaných a suchých pier.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pery #vazelína #ošetrenie pokožky

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....