Prečo sa treba starať aj o suchú pleť?

Viac pozornosti venujeme starostlivosti o mastnú pokožku ako o jej náprotivok. Suchá pleť však spôsobuje starší vzhľad tváre. Odlupuje sa koža, vznikajú červené škvrny a objavujú sa hlbšie vrásky. Okrem toho ju ohrozujú aj mikrotrhliny, do ktorých vnikajú nebezpečné baktérie. Ako si s týmto problémom poradiť?

16.01.2022 11:00
shutterstock 793012555 Foto:
Ľudia so suchou pokožkou by sa mali vyhýbať používaniu kozmetiky s alkoholom.
debata

Tvár si žiada trochu nežnosti

V rámci starostlivosti o suchú pleť sa máme vyhýbať prehnanému mechanickému čisteniu a používaniu agresívnejších kozmetických prípravkov. Pokožka tváre je citlivá a z tohto dôvodu by sme ju mali odličovať a čistiť jemnými vatovými tampónmi, ktorými prechádzame jemne po lícach, čele a okolí očí. Tampóny z tvrdších materiálov dokážu odstrániť väčšiu časť krehkej vrstvy kože. Podobne je to aj s používaním kozmetiky. Suchá pleť potrebuje jemné, nepenivé emulzie, ktoré jej poskytnú dostatočné množstvo vlhkosti. Pleťové mlieko sa aplikuje dva až trikrát do týždňa. Pomocou vatového tampónu sa krúživými pohybmi jemne masíruje do pokožky.

V lete nás trápi skôr mastná pleť

Suché a chladné počasie však dokáže tento problém otočiť do opačného extrému. Nepriaznivé poveternostné podmienky urýchľujú vysušovanie pokožky. V tomto prípade si môžeme okrem pleťového mlieka pomôcť aj hydratačnými maskami, ktoré je vhodné používať minimálne raz za sedem dní. Výborným prostriedkom na obnovenie vlhkosti pokožky je aloe vera. Znižuje začervenanie kože a tlmí zápaly. Hydratačnú masku používame podľa návodu. Pokiaľ si ju pripravíme sami, aplikujeme ju minimálne na pätnásť minút, pričom vynecháme citlivú oblasť okolo očí.

Alkohol trápi aj pleť

Ľudia so suchou pokožkou by sa mali vyhýbať používaniu kozmetiky s alkoholom. Ten sa podpisuje pod rýchlu stratu vlhkosti, dráždi a vysušuje pleť. Naopak, prípravky na báze alkoholu majú úspech u tých, ktorých trápi mastnejšia pleť. Suchú pleť potešia mastnejšie prípravky, ktoré obsahujú rastlinné tuky. V nich sa okrem mastných kyselín nachádza aj veľké množstvo vitamínu E, ktorý chráni pokožku pred oxidačným stresom a predčasným starnutím. Spomínaný vitamín sa označuje aj ako elixír mladosti a s pribúdajúcimi vekmi nás dokáže šikovne zbaviť aj vzniku nepríjemných pigmentových škvŕn, ktoré špatia pokožku. Zvláštnu pozornosť je vhodné venovať čisteniu a ošetrovaniu očných viečok. Táto časť pokožky býva často suchá. Má tenkú a krehkú vrstvu, ktorá rýchlo začervenie, svrbí a vytvárajú sa na nej šupiny. Na očné viečka a okolie očí je potrebné používať inú kozmetiku než na zvyšok tváre.

shutterstock 788479111 Čítajte viac Suchá koža v zime poriadne potrápi: Ako sa jej zbaviť? Tieto rady by ste mali poznať

Ako sa chrániť pri sprchovaní?

Suchá pokožka nás môže trápiť aj na iných častiach tela. Odlupuje sa na stehnách, rukách, chrbte či rukách. Zabrániť tomu môže striedavé sprchovanie v chladnej a teplej vode. Hoci sa môže na prvý pohľad zdať, že horúce kúpele pomáhajú zvlhčovať pokožku, opak je pravdou. Horúca voda skôr odstraňuje ochrannú vrstvu pokožky, čo sa môže s odstupom času prejaviť tým, že koža stratí schopnosť zadržiavať vlhkosť. Ak si predsa chceme dopriať horúci kúpeľ, opláchnime sa pred ním vlažnou vodou a do vane pridajme zopár kvapiek mandľového oleja. Ten vytvorí na pokožke jemný film, ktorý zabráni rýchlemu úbytku vlhkosti z pokožky. Po kúpaní treba ihneď použiť telové mlieko, ktoré doslova uzamkne vlhkosť v pokožke a zabráni jej rýchlemu vysychaniu.

Trik pri sprchovaní a umývaní vlasov

Pokožku tela môže negatívne ovplyvňovať aj šampón na vlasy. Pri sprchovaní si preto treba najprv umyť vlasy šampónom. Pena z tohto kozmetického prípravku steká po tvári a celom tele a rýchlejšie vysušuje pokožku na týchto častiach tela. Po umytí vlasov šampónom sa odporúča, aby sme ho jemne zmyli z tela, a to neparfumovaným prostriedkom. Chemické látky zo šampónu a sprchovacieho gélu by pri vzájomnom pôsobení mohli rýchlejšie vysušovať pokožku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pleť v zime #suchá pleť #suchá koža #hydratácia pleti #pleťová kozmetika #hydratácia pokožky

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...