Neupracujte sa do depresie či k vyhoreniu, treba poznať svoje hranice: Tu sú 3 tipy, ako ich nájdete

Pri práci si treba nastaviť hranice a vedieť povedať nie nadmernému pracovnému zaťaženiu.

06.03.2024 10:30
žena, počítač, laptop, dôchodkyňa Foto:
Je sobota popoludní alebo nedeľa podvečer a vy sedíte za počítačom, lebo máte toho nad hlavu a chcete všetko zvládnuť? Zastavte sa! A zastavte myšlienky na to, že to je tak správne. Nie je, človek musí vedieť aj relaxovať.
debata

Pri vysokom pracovnom zaťažení a prepracovaní, pri ktorom ľudia ignorujú svoje fyzické a duševné potreby, dochádza k chronickému vyčerpaniu, depresii a ďalším vážnym zdravotným problémom. Aby človek takémuto stavu predišiel, je dôležité učiť sa povedať nie nadmernému pracovnému zaťaženiu a udržiavať si vyvážený život.

šikana, pracovisko, mobing, konflikt Čítajte viac Medzi psychopatmi môže byť viac žien ako si odborníci mysleli. 10 ku 1? Zabudnite, ten pomer je takmer...

„Dbajte na svoje fyzické a duševné zdravie, venujte sa záujmom a aktivitám, ktoré vás napĺňajú,“ radia odborníci z Ligy za duševné zdravie. Dôležité je tiež podporovať zdravé pracovné prostredie. Zamestnávatelia by mali vytvárať podmienky, ktoré umožnia zamestnancom dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom. Samozrejme, niekedy je len na nás, aby sme si tieto limity jasne určili.

Drobnosti, ktoré dokážu veľa? Čo môže pri práci pomôcť?

  • nebuďte dostupná/ý 24/7, teda nadnesene 24 hodín denne 7 dní v týždni. Vyhnite sa tomu, aby ste boli neustále v strese z nových mailov a správ. Ak máte pracovný email prepojený s telefónom, nastavte si smartfón a aplikáciu pošty tak, aby ste notifikácie dostávali len v pracovnom čase.
  • poznajte svoje povinnosti – určite je dôležité pracovať v tíme a niekedy pomôcť kolegom, no nebojte sa ani prácu odmietnuť. Najmä, ak ide o niečo, čo sa netýka vašej pracovnej náplne, prípadne presahuje obsah vašej pracovnej zmluvy alebo množstvo práce, ktoré máte v nej definované. Nebojte sa tiež hovoriť o spravodlivom rozdelení práce v pracovnom kolektíve. Robte poctivo svoju práci, ale nerobte dvojnásobok ako iní kolegovia.
  • víkendy sú detoxikačné – práci sa počas nich vyhnite, ak to je možné a nepatríte napríklad k ľuďom, ktorí majú aj víkendové pracovné povinnosti alebo služby či smeny. Víkend je určený pre vás, vašu rodinu, domácnosť, koníčky, relax, výlety alebo pokojne aj domáce práce či záhradu, ktoré tiež môžu byť pre niekoho relaxom. Nemali by ste však sedieť za počítačom kvôli práci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #hranice #depresia #vyčerpanie #zaťaženie #duševné zdravie

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....